Agricultura României, puncte forte, puncte slabe

Fermier recoltand rosii coapte in sera

Elaborarea Planului Național Strategic (PNS) este importantă pentru orientarea fondurilor europene pentru agricultură pentru perioada 2021-2027. Este un moment bun pentru a trece în revistă punctele forte și cele slabe ale mediului rural din România.

În același timp, pe plan european fermierii care cultivă sfeclă de zahăr din unele state europene au fost afectați. Culturile au fost atacate de o insectă dăunătoare, ceea ce a adus prejudicii importante. În România, situația a fost diferită, în sensul că nu au fost afectate culturile, dar industria zahărului se confruntă cu probleme specifice.

Invitați: Valeriu Tabără, președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești”, Gheorghe Bejan, director executiv Patronatul Zahărului din România.

Jurnal Rural

Susținere financiară pentru liceele agricole

Guvernul continuă susținerea financiară a liceelor cu profil preponderent agricol. Astfel, Executivul a creat cadrul legal privind modalitățile și condițiile în care se realizează finanțarea celor 57 de licee cu profil agricol de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

Susținerea financiară se realizează în baza unui Program anual de finanțare a investițiilor specifice activității de învățământ, precum și a cheltuielilor materiale necesare funcționării liceelor, aprobat prin hotărâre de către consiliul de administrație al liceului, pe baza unei fundamentări și este avizat de către autoritățile administrației publice locale pe raza cărora funcționează respectivele licee și se aprobă de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

De asemenea, în vederea relansării învățământului liceal agricol, Ministerul Agriculturii își propune și îmbunătățirea calității procesului de învățământ, respectiv înființarea de noi specializări și calificări profesionale care să fie în concordanță cu noile cerințe ale agriculturii moderne, perfecționarea cadrelor didactice de specialitate, reactualizarea manualelor școlare, organizarea stagiilor de practică, precum și promovarea învățământului dual.

Finanțare europeană pentru dezvoltarea abatoarelor din zona montană

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rural a lansat sesiunea de depunere a proiectelor pentru înființarea de abatoare de capacitate mică în zona montană. Finanțarea se va face prin fonduri europene și este în valoare de aproximativ 13 milioane euro. Programul își propune dezvoltarea unităților de sacrificare în zona montană, introducerea de noi tehnologii pentru dezvoltarea de noi produse, aplicarea măsurilor de protecție a mediului inclusiv scăderea consumului de energie și a emisiilor de gaze cu efect de seră și creșterea numărului locurilor de muncă. Beneficiarii programului sunt întreprinderile, cooperativele, precum și grupurile de producători. Rata sprijinului nerambursabil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile pentru IMM-uri, grupuri de producători și cooperative și de 40% pentru alte întreprinderi și nu va depăși 300.000 euro pentru un proiect.

Japonezii dezvoltă o fermă de legumă pe verticală

Compania japoneză care administrează centrala nucleară de la Fukushima a lansat o fermă de legume verticală interioară care poate furniza până la cinci tone de produse pe zi, una dintre cele mai mari astfel de instalații din lume, bazându-se exclusiv pe iluminatul artificial, scrie News.ro.

În fermă se cultivă salată verde și alte tipuri de plante folosindu-se diode luminoase. Compania își propune să producă inițial aproximativ o tonă de legume pe zi în instalația de 9.000 de metri pătrați și să înceapă livrările în luna august. Firma japoneză intenționează totodată să majoreze producția la cinci tone pe zi până anul viitor. Agricultura verticală prin iluminat artificial a atras atenția ca fiind o modalitate de a asigura stabilitatea în producția și distribuția alimentelor, deoarece nu este afectată de vremea capricioasă ori de alte riscuri, cum ar fi epidemiile. De asemenea, este de așteptat ca aceste instalații să ofere soluții la problemele cu care se confruntă agricultura japoneză, precum scăderea numărului de fermieri și îmbătrânirea celor care își lucrează pământul.


Iată și câteva știri europene.

Camera Agricolă din Croația a solicitat consumatorilor, cumpărătorilor și comercianților să ajute producătorii autohtoni de legume și să cumpere produse autohtone pentru a ajuta la ameliorarea situației din piață afectată în urma pandemiei de coronavirus.

La Berlin, ministerul german al agriculturii a solicitat contribuția cetățenilor, fermierilor și asociațiilor cu privire la viitoarea strategie agricolă. Este pentru prima dată când Executivul apelează la această formă de consultare. Cetățenii își pot trimite ideile și, eventual, propriile cercetări prin intermediul canalului de comunicare online. Așa-numita „Strategie pentru agricultură 2035” va fi dedicată sustenabilității, asigurării culturilor, resurselor și randamentelor și biodiversității.

La Viena, majoritatea politică din Parlamentul austriac a aprobat „Fondul forestier” în valoare de 350 de milioane de euro. Pachetul de finanţare își propune să susțină sectorul forestier, afectat de furtuni și de daunele realizate de dăunători, și este destinat să fie utilizat pentru investiții și pentru reîmpăduriri.