Horticultura, între concurența importurilor și programele locale de dezvoltare

Sera

În România, cultivarea legumelor în sere este încă departe de consumul pieței locale. Vestea bună este că serele sunt construite acum la standarde de calitate înalte, iar producțiile au randamente de nivel european. Pomicultura, în schimb, trebuie să facă față concurenței dure a importurilor și cultivatorii români sunt preocupați de creșterea eficienței. Ambele sectoare, cel pomicol și cel legumicol, mizează pe fondurile europene pentru a putea dezvolta producțiile și calitatea produselor.

Invitați: Florin Munteanu, project manager, Agroenergy și Holland House of Horticulture, cofondator, Sera Intelligence; Gabriel Dănciulescu, manager regional Malagrow România; Lucian Florea, președinte Fruleg, pomicultor; Mihaela Gherghișan, corespondent RFI la Bruxelles.

Jurnal Rural

Un buget mai mic pentru Ministerul Agriculturii, dar fonduri europene mai mari

Ministerul Agriculturii are alocat un buget mai mic în anul 2021, comparativ cu anul trecut, însă fondurile europene cresc cu aproape 10%, a spus ministrul de resort, Adrian Oros, după votul din Comisiile parlamentare reunite pentru buget, finanţe şi bănci. Pentru perioada de tranziţie 2021 - 2022, România are alocate 3,2 miliarde de euro pentru măsuri şi 3 miliarde de euro pentru plăţi directe. Ministrul agriculturii a reiterat, cu această ocazie, eşecul programului Tomata şi transformarea într-un nou program, respectiv legume în spaţii protejate, și a menționat importanța reglementării creșterii porcilor domestici în gospodăriile populației și a mişcării acestora, ca soluție pentru combaterea pestei porcine africane care evoluează în România de la jumătatea anului 2017.

 

Ghid de bune practici pentru depozitarea îngrășămintelor

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a prezentat, cu ocazia Zilei Protecţiei Civile din România, Ghidul de bune practici pentru depozitarea şi utilizarea în siguranţă a îngrăşămintelor în fermă, elaborat în colaborare cu o companie producătoare din domeniu. Lucrarea conține sfaturi pentru practici ușor de aplicat, pentru a evita riscul de incendii, este ușor de citit și a fost tipărită în 15.000 de exemplare care vor fi distribuite către fermieri.

 

Italia își apără oțetul balsamic

Italia încearcă să apere cunoscutul oțet balsamic de Modena de încercarea de a „standardiza” producția realizată în Slovenia. Comisia Europeană trebuie să soluționeze problema până pe 3 martie. La începutul lunii decembrie, Slovenia a notificat Comisia Europeană cu privire la o serie de reguli naționale privind calitatea oțetului și a acidului acetic diluat. Scopul principal al acestui standard tehnic național este de a se asigura că oțetul din vin poate fi vândut ca oțet balsamic, care este recunoscut ca o specialitate alimentară italiană. Uniunea Europeană a acordat oțetului balsamic produs în orașul italian Modena denumirea de origine protejată și indicațiile geografice protejate. Cu toate acestea, o decizie din 2019 a Curții Europene de Justiție arată că o astfel de protecție nu este extinsă la componentele sale non-geografice și anume „aceto” și „balsamico”. Slovenii se bazează pe această interpretare a Curții de Justiție pentru a stabili un standard pentru producția de oțet balsamic care poate deschide un nou segment de afaceri.

Producătorii italieni de oțet balsamic au protestat, vorbind despre un „atac asupra sistemului agroalimentar european de calitate” și „o operațiune ilegitimă care încalcă reglementările care protejează indicațiile geografice”. Comisia Europeană trebuie să arbitreze acest conflict.

 

Vă prezentăm în continuare câteva știri europene pe scurt.

Aproape jumătate dintre francezi au redus consumul de carne în ultimii trei ani, potrivit unui sondaj realizat de Harris Interactive la cererea unei asociații franceze de mediu, transmite euractiv.com. Motivele invocate de respondenți sunt grija pentru sănătate, pentru bunăstarea animalelor, prețul cărnii și impactul asupra mediului. Pe acest fond al schimbării, într-o oarecare măsură, a obiceiurilor alimentare, ecologiștii plusează, dar unele măsuri ale autorităților locale au generat controverse serioase. De exemplu, anunțul primarului orașului Lyon de a introduce un meniu fără carne în cantinele școlare a provocat mari polemici în toată țara și a dus la proteste în rândul fermierilor și al reprezentanților industriei cărnii.

În Polonia, exporturile de produse agroalimentare au crescut, anul trecut, cu 7%, până la 34 de miliarde de euro, cu două miliarde de euro mai mult decât în anul 2019. Rezultatele au fost susținute nu numai de creșterea vânzărilor, ci și de ratele de schimb favorabile zlotului polonez față de euro și dolar.

Tinerii fermieri europeni se opun Mercosur, îngrijorați de efectele acordului dintre Uniunea Europeană și blocul comercial sud-american. CEJA, Consiliul European al Tinerilor Fermieri, consideră că un acord între cele două blocuri comerciale contravine noii strategii a Uniunii Europene, nu va permite creșterea competitivității pe piața comună și asigurarea unor venituri ale fermierilor europeni care să susțină acțiunile de mediu și climă.