Producătorii de carne de vită solicită reglementarea vânzării în carcasă și lucrează la digitalizarea sectorului

Producătorii de carne de vită solicită reglementarea vânzării în carcasă și lucrează la digitalizarea sectorului

Crescătorii de bovine propun standarde diferite de preț, în funcție de calitatea carcasei. În acest moment, prețurile se stabilesc în funcție de greutate. Va fi o decizie dificilă, întrucât procesatorii preferă variantă actuală. Reprezentanții crescătorilor speră că vor putea convinge conducerea Ministerului Agriculturii de argumentele lor.
În altă ordine de idei, organizaţia crescătorilor de bovine a participat la un proiect european, împreuna cu firme și organizații din Germania și Malta, care a avut ca obiectiv digitalizarea procesului de trasabilitate a animalelor.

Invitaţi Rural: Claudiu Frânc, președintele Federaţiei Crescătorilor de bovine din România, Mihaela Gherghişan, corespondent RFI la Bruxelles.

Jurnal Rural

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a anunţat că anul acesta se va extinde programul "Tomata", acordând sprijin agricultorilor care vor cultiva legume în spaţii protejate. De asemenea, va exista și un program dedicat plantelor aromatice, pentru a acoperi "un deficit comercial foarte mare" .

Ministrul Adrian Oros a subliniat că în următoarea perioadă vor exista consultări pentru fiecare măsură care urmează să fie lansată "atât cu bani de la buget cât şi din banii Programului Naţional Strategic pe perioada de tranziţie". Reprezentanții ministrului și legumicultorii vor stabili care vor fi legumele care vor fi alese pentru finanțare în cadrul programului.

Sprijinul cuplat vegetal va fi anul acesta de 4.880 de euro pe hectar, pentru legume în spaţii protejate şi de aproximativ de 1.800 de euro pentru tomate pentru procesare.

Amenzi pentru companii din industria lemnului

Consiliul Concurenței a sancționat cu amenzi în valoare de 130 milioane de lei, 31 de companii care își desfășoară activitatea pe piața comercializării masei lemnoase din România. În cadrul investigației, autoritatea de concurență a analizat mai multe licitații organizate de către administratori sau proprietari de fond forestier în perioada 2011-2016 și a constatat că au fost încălcate regulile de concurență. Astfel, companiile și-ar fi coordonat comportamentul prin schimburi de informații sensibile din punct de vedere comercial privind necesarul de materie primă, politica de achiziție de masă lemnoasă, precum și conduita de a licita la anumite loturi de masă lemnoasă. În acest fel, companiile ar fi eliminat concurența dintre ele în cadrul licitațiilor pentru a adjudeca masa lemnoasă la cel mai mic preț posibil, de cele mai multe ori, în detrimentul statului care încasa mai puțini bani.

Finanțări pentru start-up-urile de tehnologie alimentară

Start-up-urile europene care dezvoltă tehnologii revoluționare în sectorul alimentar vor putea obține finanțări de capital de risc printr-un fond de 183 de milioane de euro lansat de o companie elvețiană de investiții. Fondul avea inițial o țintă de 100 de milioane de euro, dar a suscitat masiv interesul investitorilor, ajungând la 183 de milioane de euro.

Potrivit Bloomberg, fondul investește în principal în startup-uri care dezvoltă tehnologii de orientare vegană și vegetariană, precum și în soluții de reducere a risipei alimentare. De asemenea, finanțările vor ținti startup-uri de tehnologii pentru agricultură și industria alimentară, cu efect benefic în protecția mediului, sănătatea oamenilor și protecția animalelor, conform Tech.eu.

 

Campanie de promovare pentru salamul de Sibiu

Reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor de Salam de Sibiu prezintă în premieră pentru România prima campanie a unui produs încadrat într-un sistem de calitate european, făcând cunoscută povestea salamului de Sibiu publicului larg.

Potrivit unui comunicat al asociaţiei, salamul de Sibiu este primul produs românesc din categoria carne procesată recunoscut în anul 2016 cu distincţia europeană a calităţii Indicaţie Geografică Protejată, iar campania face parte dintr-un proiect european de promovare desfăşurat în primele două luni ale acestui an.

 

Bill Gates, investitor în terenuri agricole și în cercetare alimentară

Bill Gates, fondatorul Microsoft, este cel mai mare proprietar privat de terenuri agricole din Statele Unite. Conform publicației americane Land Report, preluată de Les Echos, Bill Gates deține aproximativ 100.000 hectare în 18 state din SUA. Investițiile în teren agricol s-au făcut prin intermediul unui fond de investiții. De altfel, fundația familiei Gates a făcut o serie de investiții pentru cercetări în super-culturi, rezistente la schimbările climatice și în vite care să ofere randamente de producție ridicate. De asemenea, Bill Gates a investit și în cercetare în domeniul producției de substitut de carne fabricată din produse vegetale, precum soia sau proteine din cartofi.

 

Cehia pregătește o legislație privind alimentele favorabilă producătorilor interni

Republica Cehă este pe cale să introducă o lege alimentară protecționistă, în ciuda avertismentelor că aceasta ar putea încălca libera circulație a mărfurilor din Uniunea Europeană, informează Euractiv. Camera inferioară a Parlamentului ceh a adoptat recent un amendament la legea alimentelor prin care magazinele mai mari de 400 de metri pătrați vor trebui să vândă o cotă minimă obligatorie de produse alimentare fabricate în Republica Cehă, începând cu anul 2022. Cota urmează să fie de 55% și va crește treptat până la 73%, în anul 2028. Comisia Europeană va analiza legislația cehă, dar deja opt state, inclusiv Germania și Franța, și-au exprimat obiecții față de proiectul de lege spunând că cota ar putea constitui discriminare împotriva produselor străine.

 

Oficiul European Antifraudă (OLAF) a finalizat anul trecut trei investigații cu privire la posibila utilizare abuzivă a fondurilor europene pentru agricultură în Slovacia. Constatările includ nereguli în plățile directe și deficiențe sistemice în procedurile naționale de verificare.

 

Cabinetul german a decis interzicerea uciderii puilor de o zi. Începând cu anul 2024, regulile restricționează determinarea sexului în ouă și interzic uciderea embrionilor de pui după a șasea zi de incubație. Ministrul Agriculturii a salutat vestea subliniind că Germania este prima țară care pune în aplicare o astfel de inițiativă.

 

Federația apicultorilor români a solicitat ministrului agriculturii să revoce autorizația pentru utilizarea temporară a trei insecticide pe bază de neonicotinoide, care sunt interzise în Uniunea Europeană. Apicultorii au declarat că licența de utilizare temporară se acordă pentru al optulea an consecutiv în 2021 invocând urgența și o situație excepțională, dar că nu sunt îndeplinite condițiile pentru derogările repetate de la legislația Uniunii Europene.