Viile, mai puțin afectate de secetă; producție mai mică de vin, calitate mai bună

Un an agricol e pe cale să se încheie, la fel ca și seceta care a diminuat chiar și cu o treime unele culturi. Autoritățile naționale, la fel ca și cei de la Comisia Europeană, vorbesc de despăgubiri, dar deocamdată cifrele nu sunt clare.

În aceste condiții, cu producții scăzute la porumb, cartof și floarea-soarelui mai ales, speranțele financiare ale fermierilor sunt la bugetul de stat, de unde așteaptă despăgubiri. Mai ușor au scăpat cei care au avut cultivat grâu, de exemplu, chiar dacă prețurile pe piețele internaționale nu sunt îndestulătoare.

Și mai bună se arată situația în viticultură, chiar dacă cei din domeniu spun că tot din cauza secetei au fost nevoiți să renunțe la o parte din producția de struguri pentru a nu pierde la calitate. Astfel că anul 2015 se anunță unul bun în domeniu, chiar dacă nu de excepție, dar cu rezultate notabile pe alocuri.

Una din zonele cu tradiție și greutate în viticultură este Ceptura, din județul Prahova. Există în zonă numeroase afaceri – plantații și crame, unele cu vechime, bazându-se pe fostele IAS-uri comuniste din regiune. Altele sunt afaceri mai noi, chiar dacă au în spate două decenii de experiență locală. De exemplu cramele Serve, puse la punct, în 1994, de un fermier francez după modelul viei sale din Corsica.

Iar locul ales s-a dovedit unul bun, astfel încât, după 20 de ani, cu bani proprii, dar și cu fonduri de la Uniunea Europeană, firma se poatew lăuda că este un punct de reper pe ”Drumul Vinului”, chiar dacă ideea e departe de fi pusă de punct de autoritățile românești.

La Ceptura am stat de vorbă cu oenologul Aurel Rotărescu, despre vie, vin, piața mondială de specialitate și despre cum se descurcă o astfel de afacere în hățișul legislației românești.

Audio: 

RURAL - Reportaj Ceptura by RFI Romania