”Rural” a fost la Agronomiada 2015 de la Cluj

Proiectul ”Rural” al Radio France Internationale, realizat cu sprijinul Uniunii Europene, a fost prezent la a XXVII-a ediţie a ”Agronomiadei”, eveniment găzduit în acest an de Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj.

La Cluj s-au reunit studenţii din cele cinci mari centre de învăţământ agronomic superior din România, într-o serie de concursuri profesionale-ştiinţifice şi sportive, dar şi în întâlniri informale şi petreceri.

Întâlnirile studenților în ”Agronomiadă” au o bătaie mai lungă. ”Împreună putem să găsim direcţii comune pentru a ne păstra atât tradiţiile, cât şi valorile naţionale, plecând de la aliment până la creşterea animalelor şi tot ce e legat de satul românesc, dar şi să găsim şi să implementăm lucruri moderne, care să ne facă competitivi într-o economie mondializată, caracterizată prin schimburi şi migraţia populaţiilor dintr-o zonă în alta”, după cum spune decanul Facultăţii de Medicină Veterinară din USAMV Cluj, prof.univ. Cornel Cătoi.

Radio France Internationale a organizat, în cadrul ”Agronomiadei” evenimentul-dezbatere ”Consultant sau fermier”.

Astfel, sâmbătă, 9 mai, RFI i-a invitat pe studenți și profesori la o discuție despre rolul tinerilor în viitorul agriculturii,  despre implicarea lor în creșterea afacerilor și productivității, dar și despre cum pot să se folosească mai bine de fondurile europene disponibile prin programele cu finanțare comunitară.

Alături de Adrian Oros, prorectorul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj, au fost prezenți și au vorbit studenților Mariana Maier, reprezentant local al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, conferențiarul Ovidiu Ranta, de la USAMV Cluj, jurnalistul Ovidiu Nahoi, specialist în chestiuni europene și jurnalistul Gabriel Gherghescu, director în TVR și realizator al emisiunii ”Viața Satului”.

RURAL - EMISIUNE 11.05.2015 by RFI Romania