Scandalul provocat de valul de îmbolnăviri ale unor copii din județul Argeș este departe de a se fi terminat. Chiar dacă este cunoscută cauza – bacteria E.coli, nici până la ora actuală autoritățile nu sunt în stare să spună și care a fost modalitatea de contaminare.
S-a anunțat, pe rând, că de vină ar fi portocalele, apoi iarturile cu fructe sau apa din zonă, iar ministrul agriculturii a declarat public la un moment dat că a fost depistată bacteria în cauză în brânza proaspătă a unei firme locale. Ba chiar i-a și dat numele – Lactate Brădet din Curtea de Argeș, lucru care a obligat firma să își suspende activitatea pe perioadă nedeterminată.
Acum, fabrica de lapte nu produce, angajații stau acasă, iar patronul se gândește, după ce va trece valul, să relanseze firma drept un brand național. Asta, în cazul în care autoritățile sanitare îi vor permite.
În emisiunea Rural, la RFI, unul dintre patronii firmei Lactate Brădet, Marius Badea, a dat detalii despre planurile sale în cazul în care va fi găsit fără vină în acest scandal. Deocamdată fabrica nu produce nimic, spune Marius Badea.
Ce va fi în cazul în care mai are curajul să plece din nou la drum? Proprietarii Lactate Brădet propun crearea unei companii de lactate la care să participe toți cetățenii care doresc, cu cât doresc, ei urmând să cedeze toate activele pe care le dețin.
”Haideți să facem un brand al românilor, un produs românesc pentru noi, să știm cu adevărat ce mâncăm, să știm cu adevărat că produsul are un preț corect și o calitate deosebită, să fim siguri că putem să-l dăm copiilor noștri și nimeni să nu-l mai poată contesta. Vrem din toată inima să împărțim cu dumneavoastră tot ce am realizat în acești 15 ani”, spune Marius Badea, în numele întregii familii. Acesta propune crearea celei ”mai mari fabrici de lactate a produsului românesc”, care să urmărească cu prioritate interesele cetățeanului român.
Amintim că recent, ministrul agriculturii anunța că o cantitate de brânză proaspătă de vacă produsă de societatea Lactate Brădet din Curtea de Argeș conține bacteria E-coli, iar autoritățile au dispus stoparea activității societății. Ulterior, proprietarul fabricii din comuna argeșeană Brăduleț, Marius Badea, a declarat, într-o conferință de presă, că au fost luate toate măsurile pentru a se evita o contaminare a produselor cu bacteria E-coli, care a fost identificată într-un lot de brânză proaspătă.
El a precizat că materia primă provine de la două ferme moderne de vaci, una din Argeș și una din Dolj, iar întreaga cantitate de lapte este pasteurizată după intrarea în fabrică. În plus, analizele probelor de lapte și analizele medicale ale angajaților au fost întotdeauna conforme, a susținut Badea.
De altfel, președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Andrei Butaru, a declarat că laptele provenit din toate fermele din România este un lapte conform și poate pleca fără probleme către procesare, iar primele rezultate pe analizele prelevate de la fermele din Argeș și Dolj sunt negative.