60.000 de euro nerambursabili pentru o fermă de familie

Tinerii care aleg să se stabilească la țară și să pună pe picioare o fermă vor beneficia de subvenții sporite, de până la 60.000 de euro pe familie, anunță ministrul agriculturii Daniel Constantin. Prezent la emisiunea”Rural”, un proiect RFI – Comisia Europeană, ministrul agriculturii a spus că este important ca proiectele depuse să nu se limiteze la o agricultură de subzistență.

Ministrul Daniel Constantin a vorbit și despre schimbarea de abordare privind modul în care vor fi alocați banii europeni în ”Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020”.

Acesta va avea o finanțare europeană de 8,015 miliarde de euro, la care se adaugă 2 miliarde de euro din resurse naționale.

Cât privește fondurile PNDR 2007-2013, gradul de absorbție e de 70%, spune Daniel Constantin, iar gradul de contractare este de 110%.

În 2012 au fost folosite 2,5 miliarde de euro, în 2013, 2,7 miliarde de euro, iar în 2014 se așteaptă ca valoarea să ajungă la 2,9 miliarde de euro. Dar nu este simplu, pentru că există foarte multe societăți și proiecte mari care renunță la finanțare pentru că nu au partea de cofinanțare. De aceea, mai spune ministrul agriculturii, grija noastră este aceea de a oferi nu numai fondurile europene, ci și solutia pentru partea de cofinanțare.

Referitor la noua lege funciară, ministrul Daniel Constantin a spus că pentru ca aceasta să fie aplicată mai este nevoie de emiterea normelor de aplicare, prin ordin de ministru. În lunile de vid legislativ, în care piața terenurilor agricole românești a fost liberă petru persoanele fizice străine rezidente în Uniunea Europeană, nu s-au observat cumpărări masive de pământ de către această categorie de cumpărători.

Cât privește reducerea TVA-ului la pâine și produse de panificație a fost o măsură de succes, a declarat la RFI ministrul agriculturii Daniel Constantin. Odată cu scăderea taxei de la 24 la 9% a scăzut și prețul pâinii, dar în același timp s-a observat și o reducere a evaziunii fiscale în domeniu. Datele bune îl fac pe ministrul Daniel Constantin să evalueze acum și o posibilă scădere a TVA-ului la carne, o cerere mai veche a producătorilor din domeniu.