Achiziție majoră în piața lactatelor din România; ce se schimbă pentru fermieri?

Lactalis intenționează să inițieze o ofertă publică de preluare voluntară pentru întregul pachet de acțiuni al Albalact. Firma, controlată de omul de afaceri Raul Ciurtin, deține două fabrici de lactate - Albalact la Oiejdea și Rarăul la Câmpulung Moldovenesc - și o firmă de transport - Albalact Logistic, și are peste 900 de angajați. Compania are un portofoliu de peste 150 de produse, comercializate sub cinci branduri.

Grupul Lactalis deține mai multe branduri internaționale, având 200 de fabrici în 43 de țări și 75.000 de angajați. În 2008, francezii de la Lactalis au cumpărat de la Jean Valvis compania Dorna Lactate. Anul trecut, Lactalis a avut o cifră de afaceri de 17 miliarde euro.

Contractul semnat acum prevede condiții precedente uzuale de finalizare a tranzacției, incluzând, dar fără a se limita la, aprobarea Consiliului Concurenței din România și lipsa oricărei schimbări negative semnificative, astfel cum a fost agreat contractual de către părți. Sub rezerva îndeplinirii acestor condiții precedente, Lactalis intenționează să inițieze o ofertă publică de preluare voluntară, având drept obiect 100% din acțiunile deținute de acționarii Albalact, primind angajamente ferme din partea Acționarilor Vânzători de a subscrie toate acțiunile pe care le dețin în oferta de preluare.

Despre această preluare, ce se întâmplă în domeniu și care sunt consecințele discutăm cu Dorin Cojocaru, director APRIL – patronatul din industria lactatelor.