Provocările anului 2021 în agricultură și industria alimentară

Grau

Susținerea industriei cărnii de porc și consolidarea cooperativelor agricole sunt două teme fierbinți ale acestui an. Care sunt măsurile așteptate de profesioniști pentru ca industria cărnii de porc să poată rezista în faţa amenințării pestei porcine africane și, de asemenea, care sunt deciziile necesare pentru ca sistemul cooperatist să se poată dezvolta.

Invitaţi: Ioan Ladosi, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Florentin Bercu, director executiv, Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal.

 

Jurnal Rural

Inspectorii Agenției de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) și cei ai instituțiilor de specialitate delegate au început, săptămâna trecută, controlul la fața locului pentru beneficiarii de fonduri publice din Campania 2021.

Aproximativ 55.850 de fermieri vor fi verificați dacă respectă normele de ecocondiţionalitate și cerințele minime și specifice aferente schemelor de plată în sectorul vegetal şi în sectorul zootehnic, anunță un comunicat APIA. Suprafaţa totală controlată este de 1,3 milioane hectare, cea mai mare parte, peste 748.000 de hectare, fiind verificată pe teren prin metoda clasică, restul prin teledetecţie.
 

Pesta porcină africană, în evoluție

101 focare de pestă porcină africană (PPA) sunt active în România, în 16 județe, fiind afectate un număr de 45.230 de porcine în gospodăriile populației și în trei exploatații comerciale. În ultima săptămână, au fost înregistrate 21 de focare noi de pestă africană și au fost stinse 15. Au fost consemnate, de asemenea, 10 cazuri noi de pestă porcină africană la mistreți, în șase județe, Arad, Cluj, Maramureș, Satu-Mare și Vaslui, conform unui comunicat al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor. Cazurile la mistreți se sting după cel puțin doi ani de la apariția lor.

 

Creșteri de prețuri record la cereale

Prețurile produselor alimentare au crescut constant în ultimul an, la nivel mondial, în luna mai înregistrând cea mai mare valoare din septembrie 2011. Potrivit FAO, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, prețurile cerealelor au fost, în luna mai, cu 36% mai mari decât în urmă cu un an, fiind tractate, în special, de prețul global al porumbului, care a înregistrat creșteri și de până la 90%, pe fondul cererii susținute din partea Chinei. Importurile chineze, care au urcat cu 300% în ultimul an, și, în general, creșterea continuă a consumului global de porumb au condus la reducerea stocurilor mondiale până la cel mai mic nivel din ultimii opt ani. De la sfârșitul lunii mai, însă, prețurile scad, datorită unei ușoare creșteri a stocurilor finale și a îmbunătățirii perspectivelor de producție.

 

Semnale bune pentru recoltele din acest an

Prognoza de vară a Uniunii Europene, publicată recent, semnalează pentru anul agricol curent o creștere a recoltei de cereale la nivelul blocului comun, până la aproape 288,7 milioane tone, cu 4% mai mult decât producția din anul precedent. De asemenea, producția de semințe oleaginoase din Uniune ar putea ajunge la 30 milioane tone, înregistrând un avans de peste 9% față de anul trecut, iar cea de proteine este estimată în creștere cu 6,7%, până la 4,6 milioane tone. Consumul intern al UE ar putea crește în anul comercial 2021/2022, în special pentru cerealele furajere și uleiurile vegetale. Importurile de cereale sunt estimate în scădere, dar se anticipează că achizițiile comunitare de semințe oleaginoase vor rămâne ridicate.

Producția de sfeclă de zahăr din Uniunea Europeană ar putea ajunge la 110 milioane tone, iar cea de zahăr ar putea crește cu un milion de tone față de anul comercial 2020/2021, până la 15,5 milioane tone.

La nivel mondial, se preconizează un nou record al producției de cereale pentru 2021/2022, în condiții meteorologice normale, și o cerere ridicată în special pentru furaje (orz și sorg).

 

Producția de carne de vită și de pasăre în scădere, estimări în creștere pentru carnea de porc

Uniunea Europeană anticipează că producția de carne de vită din spațiul comun va scădea în acest an, în principal pe fondul reducerii efectivelor de bovine din sectorul cărnii de vită și al produselor lactate și al cererii mai mici din domeniul serviciilor alimentare. Exporturile din UE către piețe cu valoare ridicată, cum ar fi Canada sau Japonia, ar trebui să crească, în continuare, datorită acordurilor comerciale recente, se arată în prognoza pe termen scurt a Uniunii Europene. La nivel mondial, există un deficit de carne de vită.

Producția de carne de porc din Uniune este preconizată să crească în 2021, susținută de exporturile comunitare estimate în creștere. În schimb, producția de carne de pasăre este prognozată în scădere în acest an, din cauza gripei aviare care afectează marii producători europeni, inclusiv Polonia. Cererea nu se așteaptă să revină brusc, o dată cu redeschiderea serviciilor alimentare, iar exporturile globale sunt estimate în scădere. Prețurile cărnii de pasăre sunt ridicate, însă marjele sunt sub presiune, din cauza costurilor ridicate ale furajelor, se arată în documentul Uniunii Europene.

 

Exporturile franceze de șampanie către Rusia, blocate temporar

Comitetul Șampaniei din Franța le-a cerut producătorilor francezi de șampanie să oprească imediat exporturile către Rusia, după anunțul președintelui Vladimir Putin de a interzice cuvântul „șampanie” de pe etichetele tuturor sticlelor importate, rezervând acest termen doar pentru vinul spumant rusesc. Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citat de euractiv.com, a declarat că, în prezent, Comisia evaluează dacă decizia Moscovei încalcă angajamentele Rusiei în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului și își rezervă dreptul de a lua măsurile necesare pentru a corecta situația.

Șampania din regiunea franceză Champagne este o indicație geografică protejată din anul 1936, recunoscută în 121 de țări, cu excepția Rusiei, printre altele.

 

Consumul de alimente ecologice crește în Polonia

Piața alimentelor ecologice în Polonia depășește 300 de milioane de euro și este în creștere, ca și numărul fermelor de profil, informează euractiv.com. Cu toate acestea, Polonia este mult în urma consumului mediu din Uniunea Europeană. În medie, un polonez cheltuiește șapte euro pe an pentru alimentele ecologice, comparativ cu 76 de euro cât este media UE, iar din suprafața agricolă totală, doar 3,5% este rezervată agriculturii ecologice. Prin comparație, mai mult de jumătate din statele membre ale Uniunii practică agricultura ecologică pe 10% sau mai mult din suprafața agricolă totală.

 

Costuri mari pentru atingerea obiectivelor Uniunii Europene

În Irlanda, un raport de specialitate publicat recent arată că ar fi necesară o creștere de aproape 10 ori a cheltuielilor, pentru atingerea obiectivului Uniunii Europene care prevede ca 25% din terenurile agricole să fie organice până în anul 2030. Specialiștii unei organizații europene care promovează agricultura ecologică, recomandă, astfel, ca în Irlanda fermele organice să aibă acces prioritar la fondurile pentru agromediu și la schemele ecologice, pentru a contribui la atingerea obiectivelor europene.