România își asigură consumul de carne de porc în proporție de numai 30% din intern, o scădere cauzată de pesta porcină africană prezentă în România din vara anului 2017, dar și de competitivitatea redusă a producătorilor români.
În acelaşi timp, problema deficitului de balanţă comercială la produsele agroalimentare nu are drept cauză lipsa procesării, în sectorul cărnii, ci deficitul de materie primă. Producătorii agricoli cred că Acordul Verde european va fi dificil de implementat, din cauza condiţionalităţilor de mediu.
Sorin Minea, președinte Romalimenta, și Ionel Arion, președinte ProAgro, vorbesc despre industria cărnii de porc din România – care a ajuns să asigure doar 30% din necesarul intern – și despre dificultățile în implementarea Acordului Verde european, din cauza condiționalităților de mediu, iar Mihaela Gherghișan transmite de la Bruxelles stadiul în care se află negocierile privind Politica Agricolă Comună.
Jurnal Rural
Consiliul Concurenței a sancționat nouă companii active pe piața comercializării de mașini, utilaje și echipamente specializate agricole din România cu amenzi în valoare totală de aproximativ 127 milioane lei. În urma investigației, declanșate în anul 2017, autoritatea de concurență a constatat că, în perioada 2014-2018, nouă companii ar fi fixat prețurile de vânzare pentru două mărci.
Astfel, în contextul înființării, la nivelul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, a unei baze de date cu prețuri de referință pentru finanțarea din fonduri europene a proiectelor în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală, companiile au stabilit prețurile, astfel încât să nu se concureze, arată Consiliului Concurenței.
Două companii au recunoscut participarea la practica anticoncurențială și au beneficiat de reduceri ale amenzilor. Investigația a fost declanșată pe baza informațiilor primite pe Platforma Avertizorilor de Concurență.
Excedent comercial la capitolul animale vii
România a exportat animale vii în valoare de 302 milioane de euro în primele nouă luni din 2020, în scădere cu 6,4% față de perioada similară a anului trecut, potrivit datelor Ministerului Agriculturii. În perioada ianuarie – septembrie din 2019, exporturile de animale vii au totalizat 160.000 tone. Exporturile de ovine și caprine reprezintă aproape jumătate din total, respectiv 65.000 tone, încasările depășind 169 milioane de euro.
Pe de altă parte, importurile de animale vii în perioada analizată au fost de 50.000 tone, în valoare de 144 milioane de euro, în scădere ușoară față de perioada similară a anului 2019. România continuă să înregistreze excedent în comerțul internațional cu animale vii și în 2020, respectiv 158 milioane de euro în primele nouă luni ale anului.
Producția de oleaginoase, în scădere
Producția de culturi oleaginoase a României, floarea soarelui, rapița și soia, obținută în 2020 a fost de 2,78 milioane de tone, mai puțin cu aproape 42% față de 2019, conform Agerpres. Randamentul la hectar a înregistrat o scădere de peste o tonă și jumătate, ajungând la 1.065 kilograme pe hectar.
În anul 2019, România s-a clasat pe primul loc în Uniunea Europeană la producția de floarea-soarelui, cu 3,56 milioane de tone. Anul trecut, însă, s-a redus la jumătate, până la 1,84 milioane de tone. În ceea ce privește producția de rapiță, reducerea nu a fost atât de dramatică, ajungând la aproximativ 664.000 tone. Producția de soia boabe s-a diminuat cu 33% în 2020 față de 2019, totalizând 278.000 tone.
Cereri pentru ajutorul de stat pentru motorina utilizată în agricultură
Cererile de plată privind acordarea ajutorului de stat pentru motorina utilizată în agricultură în trimestrul al patrulea al anului trecut se pot depune până la 1 februarie, a anunţat Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Potrivit instituției, cererile se depun la centrele judeţene de către administrator sau reprezentantul legal.
Totodată, ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare a diferenţei dintre rata accizei standard şi rata accizei reduse, stabilită la 21 euro pentru 1000 litri.
Vă prezentăm în continuare și câteva știri referitoare la evoluția sectorului agricol în Uniunea Europeană.
Discuțiile privind reforma agricolă europeană, încă blocate
Politica agricolă comună (PAC) se află încă în stadiul de negocieri între miniștri europeni de resort și europarlamentari. Discuțiile sunt blocate, în prezent, la nivelul planurilor strategice naționale prin care statele membre stabilesc modul în care vor răspunde celor nouă obiective strategice ale PAC, în acord cu politica de mediu a UE:
– asigurarea unui venit echitabil pentru agricultori;
– creșterea competitivității;
– re-echilibrarea puterilor în lanțul de aprovizionare cu alimente;
– combaterea schimbărilor climatice;
– protecția mediului;
– protejarea peisajelor și a biodiversității;
– sprijinirea procesului de reînnoire a generațiilor;
– dinamizarea zonelor rurale și garantarea calității alimentelor și a sănătății.
Gripa aviară compromite industria franceză de foie gras
Industria de creștere a păsărilor din Franța trece prin cea mai grea perioadă din ultimii patru ani, confruntându-se cu cea mai contagioasă tulpină de gripă aviară H5N8. Din luna decembrie, au fost sacrificate 400.000 de rațe doar într-o regiune din sud-vestul Franței, cunoscută ca furnizor important pentru industria de foie gras, iar ministrul francez al agriculturii a declarat, recent, că vor mai urma câteva sute de mii, în încercarea de a opri transmiterea bolii.
În industria de profil există temeri cu privire la repetarea crizei din 2016 – 2017, când zeci de milioane de păsări au fost sacrificate, transmite Reuters. China a confirmat, săptămâna trecută, suspendarea importurilor franceze de păsări de curte, iar Franța face presiuni pentru ca Beijingul să limiteze restricțiile la regiunile unde au fost descoperite focare.
Țările de Jos, pași pentru reducerea emisiilor de azot
La sfârșitul anului trecut, Camera Reprezentanților din Țările de Jos a aprobat o nouă lege care are ca scop reducerea emisiilor de azot și este de așteptat ca actul normativ să treacă și de Senat, în acest an. Legea azotului, așa cum este numită, nu impune măsuri obligatorii pentru sectorul agricol și de aceea este prematur să se determine efectele pe care le-ar putea avea asupra sectorului zootehnic olandez, se arată într-o analiză a Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite (USDA). Legea are ca obiectiv reducerea la jumătate a emisiilor de azot din domeniul construcțiilor și din agricultură până în anul 2035.
Polonia, cel mai mare producător de zmeură din Uniunea Europeană
Deși este relativ nouă în producția comercială de zmeură, Polonia a devenit cel mai mare producător din Uniunea Europeană și al cincilea cel mai mare producător din lume, acoperind peste jumătate din totalul producției Uniunii Europene. Aproximativ 80% din zmeura poloneză este procesată în industria europeană de fabricare a gemurilor și sucurilor. Cel mai mare competitor al Poloniei în producția de zmeură, și care concurează pe aceleași piețe de export, este Serbia, urmată de Ucraina. Majoritatea fermelor poloneze de zmeură nu sunt irigate și depind de condițiile meteorologice favorabile. Recoltarea se face manual și anul trecut, din cauza restricțiilor COVID-19 care au împiedicat sezonierii ucraineni să intre în Polonia, au crescut costurile forței de muncă pentru producătorii locali.