O fermă din Vrancea în topul european

Agricultura inteligenta. Vedere din drona a unei plantatii

Un fermier din județul Vrancea a introdus tehnologiile noi și le utilizează pe scară largă. Rezultatele sunt spectaculoase, reduceri de costuri și randamente bune. În același timp, în trialogul european se fac pași înainte în ceea ce privește viitoarea politica agricolă comună.
Invitaţi Rural:Teofil Dascălu, fermier, administratorul fermei Frizonagra, Vrancea, Mihaela Gherghisan, corespondent RFI la Bruxelles.
Violeta Cincu, corespondent RFI la Iași, prezintă într-un dialog cu specialiștii ce este permacultura și felul în care îi poate ajuta pe fermieri.

Jurnal Rural

Cresc prețurile produselor agricole

Creșterea prețurilor mărfurilor poate fi resimțită de consumatori printr-o scumpire a bunurilor esențiale. De exemplu, porumbul este cu 35% mai scump față luna martie a anului trecut, iar grâul este mai scump cu 22%. Variații pozitive a înregistrat porumbul și la Matif, bursa europeană, avansând cu 2,7%, la 216,75 euro/tonă.

Un raport al Departamentului american pentru agricultură a adus o surpriză majoră în ceea ce privește suprafețele cultivate cu porumb și soia, în sensul că sunt mai mici decât estimările inițiale. Specialiștii afirmă că aceste informații au determinat o creștere a prețurilor pe principalele burse de mărfuri din lume. Față de anul precedent, o creștere a suprafețelor cultivate cu porumb cu 1%, respectiv cu 5% pentru soia este considerată insuficientă în raport cu cererea. O analiză a companiei XTB România, specializată în brokeraj, arată că prețurile pentru porumb și soia sunt aproape de vârful ultimilor opt ani, după o creștere pentru porumb cu peste 60% de la nivelul minim din august.
 

Plăți APIA pentru sectorul zootehnic

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăți de 170 de milioane de euro pentru sprijinul cuplat în sectorul zootehnic pentru anul financiar 2021, în creștere cu 5% față de anul anterior, reiese din datele transmise de APIA, conform News.ro. Suma totală autorizată pentru plată în anul financiar 2021 (octombrie 2020 - martie 2021) este de 2,5 miliarde de euro, reprezentând plăți aferente campaniei de anul trecut, măsuri de piață și ajutoare de stat. Sprijinul cuplat în sectorul zootehnic este în total de 170 de milioane de euro, respectiv: 91,5 milioane de euro pentru vaci de lapte; 1,5 milioane de euro pentru bivolițe de lapte, 12 milioane de euro pentru taurine de carne, 65 milioane de euro pentru oi și capre și 20.000 de euro pentru viermi de mătase.
 

Suprafețe mai mari cultivate în regim ecologic

Suprafața totală pe care se practică agricultură ecologică a crescut cu 19%, în 2020 față de anul anterior, ajungând la aproximativ 472.000 hectare, iar suprafața certificată ecologic a crescut cu 28%, la 271.000 hectare, conform informațiilor Ministerului Agriculturii preluate de News.ro. Anul acesta, fermierii pot accesa fonduri de 77 de milioane de euro pentru agricultura ecologică.

În ceea ce privește finanțarea acestui sector, reprezentanții ministerului arată că România va aloca agriculturii ecologice aproximativ 232 de milioane de euro până în anul 2023.

 

Stiri pe scurt

În Italia, dezbaterea pe tema etichetării nutriționale a produselor alimentare devine tot mai aprinsă. Ministrul italian al agriculturii a analizat tema în cadrul unei conferințe organizată de o asociație a fermierilor numind sistemul „idiot”, informează Euractiv.ro. "Vom face tot ce se poate pentru a contracara mecanismul etichetei nutriționale", a declarat demnitarul italian.
În Irlanda, un raport publicat de Comitetul pentru Dezvoltare pentru Agricultură și Horticultură arată că exporturile de carne de vită din Irlanda în Marea Britanie au scăzut cu 32% în ianuarie 2021 față de anul precedent din cauza complicațiilor legate de Brexit.
În Franța, ministrul agriculturii, va apăra etichetarea obligatorie a originii pentru lapte și produse din carne la nivel european. Anunțul său urmează unei decizii a unei instanțe franceze care anulează obligativitatea de a menționa pe etichetă originea geografică a laptelui, ceea ce oferă mai multă transparență în fața consumatorilor.