AcasăAgricultura României, în așteptarea noii politici agricole comune

Agricultura României, în așteptarea noii politici agricole comune

Cu specificul ei, având ferme multe și mici (cele mai multe ferme din punct de vedere numeric din Uniunea Europeană) agricultura românească poate fi avantajată de principiile noii politici agricole europene. Mai mult verde poate fi în avantajul unor producători agricoli români, dar, în același timp, ar putea complica primirea subvenţiilor de către marile ferme.

Invitaţi: Nicu Vasile, președinte LAPAR, Mihaela Gherghisan, corespondent RFI la Bruxelles.

Jurnal Rural

În luna iunie va fi lansat un program de 3,2 miliarde de euro, fondurile europene fiind destinate investiţiilor în agricultură, a anunţat ministrul Agriculturii, Adrian Oros. Oficialul a adăugat că sunt avute în vedere în special acele aspecte care reprezintă priorităţi pentru agricultura românească. 

Am încercat în aceste măsuri, iar ghidurile sunt în transparenţă decizională, să includem exact acele nevoi şi priorităţi pe care agricultura românească le are acum, începând de la fărâmiţarea proprietăţilor, creşterea asocierii economice între micii producători, creşterea puterii lor de negociere, dezvoltarea pieţelor locale şi promovarea produselor tradiţionale, managementul situaţiilor de risc, la prevenirea îmbătrânirii fermierilor şi a personalului care lucrează în agricultură. Vor începe dezbateri pentru fiecare măsură în parte în judeţe, astfel încât fermierii, cei care doresc să aplice, să fie informaţi din timp, iar cei 3,2 miliarde de euro să fie absorbiţi în perioada care urmează“, a precizat Adrian Oros.

 

Bilanț al amenzilor aplicate cu ocazia Sărbătorilor de Paști

Inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au efectuat controale în perioada 21 martie – 28 aprilie 2021 privind modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare cu ocazia Sărbătorilor Pascale, potrivit unui comunicat. În această perioadă, în România au fost sacrificaţi aproximativ 158.000 de miei şi iezi. Deficienţele constatate de inspectorii Autorităţii, în urma controalelor efectuate, au fost sancţionate prin aplicarea a 696 de sancţiuni contravenţionale, care au însumat trei milioane de lei, emiterea a opt ordonanţe privind suspendarea temporară a activităţii şi a 37 de ordonanţe privind interzicerea desfăşurării activităţii unor unităţi.

De asemenea, au fost aplicate măsuri de reţinere oficială şi au fost dirijate către unităţi de neutralizare 8.300 de kilograme de produse alimentare care nu respectau normele sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, din care 1.350 de kg de carne de miel expusă la comercializare fără expertiză sanitară veterinară şi 130.000 de ouă.

România are mai multe ovine și caprine

Efectivele României de porcine au scăzut în decembrie 2020 cu 2,2%, față de anul anterior, la 3,75 milioane capete, iar cele de păsări cu 6,5%, la 70,5 milioane capete, a anunțat vineri Institutul Național de Statistică (INS). Numărul total de bovine la 1 decembrie 2020, față de 1 decembrie 2019, a scăzut cu 0,6%, la 1,91 milioane capete, în timp ce numărul total de ovine și caprine a crescut cu 1,2%, la 12,09 milioane capete.

 

Reportaje

Emisiuni

Galerii Foto

Articole Similare