Cu fața spre o agricultură ”mai verde” în Europa

Curtea Europeană de Conturi este de părere că propunerea comisarului pentru agricultură Phil Hogan privind o Politică Agricolă Comună ”mai verde” nu este prea bine explicată și chiar prea costisitoare.

Dincolo de astfel de păreri, să amintim că în ultima vreme se ridică tot mai multe voci împotriva propunerii de reformă care renaționalizează, prea mult, agricultura europeană. Discuțiile nu sunt însă decât la început, după cum amintește corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghișan.

România are, începând cu 3 decembrie, un nou nume pe lista produselor recunoscute oficial la nivel european. Scrumbia de Dunăre afumată a primit aprobarea Comisiei Europene pentru a deveni produs cu indicație geografică protejată - IGP.

Scrumbia de Dunăre este un pește sălbatic care migrează din Marea Neagră în Dunăre. Specia nu poate fi crescută în acvacultură și este capturată numai în cursul migrației pe Dunăre și este recunoscută drept cel mai bogat pește în grăsimi, din lume, raportat la talia sa.

Scrumbia este pregătită sub formă întreagă, după curățare, sărată și afumată la rece după o metodă veche, din aria geografică definită. Peștii afumați sunt de culoare aurie, metalizată, datorată procesului de afumare.

Scrumbia de Dunăre afumată se alătură celorlalte 4 produse alimentare românești protejate în Uniunea Europeană: Novac afumat din Țara Bârsei, Telemea de Ibănești, Salam de Sibiu și Magiun de prune de Topoloveni. În total, la nivelul UE, sunt înregistrate 1.440 de produse protejate.

Despre ”Scrumbia de Dunăre afumată” discutăm cu Tiberiu Cazacioc, din partea Asociației RO-PESCADOR, cea care s-a ocupat de dosar.

Din nou recorduri europene

Agricultura României a reuși în acest an obținerea a peste 30 de milioane de tone de cereale, faţă de 27 de milioane de tone anul trecut, anunță ministrul agriculturii. Petre Daea spune că producţiile de porumb şi floarea soarelui ocupă primul loc în Uniunea Europeană. ”La floarea soarelui am realizat peste 3,35 milioane de tone şi suntem pe primul loc în Uniunea Europeană, fiind cea mai mare producţie de până acum. La porumb mai avem de recoltat 0,5% din suprafaţă în judeţele din centrul României, dar până în prezent am depăşit 18 milioane de tone. Şi la porumb suntem pe primul loc în UE”, a spus Daea. Suprafaţa însămânţată anul acesta cu porumb a fost 2,415 milioane hectare iar la floarea soarelui de 1,01 milioane hectare.

Ministrul Agriculturii a precizat că, în câteva zile, vor fi anunţate datele definitive privind producţiile obţinute în aceste an, dar şi randamentul.

Anul trecut, România a raportat recorduri istorice la grâu, mazăre, orz, floarea-soarelui, soia, porumb, cartofi, struguri şi porumb. Producţia de grâu, secară şi triticale a fost de circa 10 milioane de tone, cu un randament de 4,83 tone la hectar. În România, cerealele ocupă 60% din suprafaţa agricolă.

Datele publicate de Oficiul European de Statistică arată că România era a opta putere agricolă a Uniunii Europene în 2017.

Să amintim și că guvernul a aprobat înfiinţarea Casei Române de Comerţ Agroalimentar ”Unirea”, care va asigura achiziţia, depozitarea şi distribuţia de produse agricole la nivel naţional.

Analizăm datele oficiale și noua inițiativă guvernamentală cu jurnalistul TVR Gabriel Gherghescu, realizator al emisiunii ”Viața Satului”.

Zeci de mii de puieți, plantați de ONG-uri

În perioada 10 - 24 noiembrie a avut loc a ediția de toamnă a proiectului Plantează în România, inițiat de Asociația Creștem România Împreună. Au participat peste 600 de voluntari, primării, ocoale silvice din 4 județe. Ediția a avut loc în 6 localități - Moeciu de Sus, Brașov; Ghimbav, Brașov; Apahida, Cluj; Prisăcani, Iași; Dragalina, Călărași și Brâncoveni, Călărași, și au fost plantați peste 26.000 de puieți.

În acest an, Asociația Creștem România Împreună a lansat o platformă electronică de voluntari care are la bază conceptul de QR code, prin intermediul căruia orice voluntar care se înregistrează prin intermediul site-ului www.planteazainromania.ro, primește automat un astfel de QR code. Acesta se scanează cu ajutorul unui smartphone la acțiunea pentru care a optat, iar platforma înregistrează prezența voluntarului la respectiva acțiune. Ulterior, în baza scanărilor făcute la toți voluntarii se vor genera certificatele de voluntar, ce vor fi trimise automat pe email.

Despre această inițiativă discutăm cu Mihai Mihu, președintele asociației Creștem România Împreună.

Jurnal Rural

Agricultura României a reușit în acest an obținerea a peste 30 de milioane de tone de cereale, faţă de 27 de milioane de tone anul trecut, anunță ministrul agriculturii. Petre Daea spune că producţiile de porumb şi floarea soarelui ocupă primul loc în Uniunea Europeană.

”La floarea soarelui am realizat peste 3,35 milioane de tone şi suntem pe primul loc în Uniunea Europeană, fiind cea mai mare producţie de până acum. La porumb mai avem de recoltat 0,5% din suprafaţă în judeţele din centrul României, dar până în prezent am depăşit 18 milioane de tone. Şi la porumb suntem pe primul loc în UE”, a spus Daea. Suprafaţa însămânţată anul acesta cu porumb a fost 2,415 milioane hectare iar la floarea soarelui de 1,01 milioane hectare.

Ministrul Agriculturii a precizat că, în câteva zile, vor fi anunţate datele definitive privind producţiile obţinute în aceste an, dar şi randamentul.

Anul trecut, România a raportat recorduri istorice la grâu, mazăre, orz, floarea-soarelui, soia, porumb, cartofi, struguri şi porumb. Datele publicate de Oficiul European de Statistică arată că România era a opta putere agricolă a Uniunii Europene în 2017.

Zeci de miliarde de euro prin APIA

În cei zece ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a rulat fonduri de peste 23 miliarde euro, bani europeni sau de la buget, anunță directorul APIA, Adrian Pintea, care mai spune că rata de absorbție a fondurilor a depășit 96%. ”În medie, la APIA se depun 900.000 de cereri în fiecare an, pentru o suprafață de peste 9,5 milioane de hectare”, a afirmat Pintea.

El amintește că, în trecut, APIA derula mai puțin de 10 forme de sprijin destinate fermierilor români, însă odată cu implementarea noii politici agricole comune, după 2015, fermierii beneficiază de peste 100 de scheme de plată sau forme de sprijin.

Directorul APIA mai spune că în exercițiul financiar 16 octombrie 2017 - 15 octombrie 2018, agenția a autorizat la plată 2,82 miliarde de euro, din care 2,636 miliarde euro au fost din Fondul European de Garantare Agricolă, Fondul European de Dezvoltare Rurală și cofinanțări. Restul de peste 183 milioane de eurosunt bani veniți prin măsuri de piață în comerțul exterior și ajutoare de stat.

Lumea vrea vinuri bio

Piaţa vinurilor bio va creşte puternic în următorii cinci ani, pe măsură ce consumatorii preocupaţi de mediul înconjurător vor prefera vinurile fără pesticide, dar cu toate acestea cota de piaţă a acestor vinuri va rămâne relativ mică la nivel global, arată un studiu.

Raportul elaborat de firma de consultanţă International Wine and Spirit Research prognozează că vânzările globale de vinuri bio vor depăşi un miliard de sticle în anul 2022, comparativ cu 676 milioane sticle anul trecut şi de aproape trei ori mai mult faţă de cele 349 milioane sticle vândute în 2012. În următorii cinci ani, creşterea pieţei vinurilor bio va fi susţinută de SUA, unde se va înregistra o creştere a vânzărilor de peste 14%, urmată de un avans de 13,5% în Africa de Sud şi Norvegia.

Cu toate acestea, ponderea vinurilor bio, care sunt produse în vii care sunt cultivate fără pesticide sau îngrăşăminte chimice, în piaţa mondială a vinului va rămâne relativ redusă la 3,6%, comparativ cu 2,4% în 2017, susţine organizația. Anul trecut, aproape patru din cinci sticle de vin bio vândute la nivel mondial au fost comercializate în Europa.

Miere gratis în școli

Preșcolarii și elevii din ciclul primar vor primi gratuit, la grădiniță și la școală, miere polifloră, în limita unei cantități de 350 grame lunar, prevede un proiect de lege adoptat de Camera Deputaților. Mierea va fi verificată de autorități periodic. Banii pentru program vor fi asigurați de Ministerul Agriculturii. O lege similară a existat și până în 2015, când a fost suspendată, din lipsa finanțării.

Autoritățile competente la nivel local pentru acordarea drepturilor sunt consiliile județene, care îşi asumă organizarea şi derularea procedurilor de achiziţie, în condițiile legii, a mierii de albine polifloră destinată preșcolarilor și elevilor din învățământul primar de stat, privat și confesional.

Mierea va fi ambalată în borcane de 250 ml, cu capac de culoare verde, marcat cu hologramă care atestă calitatea, și va proveni exclusiv din stupinele autorizate în conformitate cu prevederile legale în vigoare și achiziționată din lanțul scurt de aprovizionare. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor verifică periodic calitatea mierii acordate în acest program.

Multe vaci, puțin lapte

Vacile de lapte din România au una din cele mai scăzute productivități din Uniunea Europeană, iar la nivel regional există diferențe semnificative în ceea ce priveste productivitatea vacilor de lapte, conform celui mai recent raport Eurostat.

Fermele din Uniunea Europeana au produs, în 2016, o cantitate totala de aproximativ 168 de milioane de tone de lapte, dintre care un procent de 96,9% a provenit de la vacile de lapte, iar restul de 3,1% de la oi, capre și bivolițe, arată datele publicate de Eurostat.

 Peste o cincime din cantitatea totală de lapte de vacă a provenit din Germania, urmând fermele din Franța, Marea Britanie și Olanda. În România a fost produsă o cantitate de 3,9 milioane de tone de lapte de la 1,1 milioane de vaci. Comparativ, Austria a produs o cantitate de 3,6 milioane de tone de lapte de la 540.000 de vaci.

La nivel regional există diferențe semnificative în ceea ce privește productivitatea vacilor de lapte. Pe primul loc este regiunea Lombardia din Italia, cu 9.870 de kilograme pe cap de vacă. Pe ultimele locuri sunt o regiune din Bulgaria şi regiunea Nord-Est din România, cu 3.396 de kilograme de lapte pe cap de vacă.