Acord de principiu la Bruxelles între miniștrii agriculturii și Comisia Europeană privind măsurile de ieșire din criza fără precedent, care afectează toate statele membre UE și aproape toate sectoarele agricole.
Criza este profundă în Franța și Spania, dar se agravează treptat în nordul Europei, la fel ca și în est.
Cauzele sunt deja cunoscute: criza economică, dublată de embargoul rus și dispariția cotelor de lapte. Laptele, dar și carnea de porc și fructele și legumele sunt sectoarele cele mai atinse.
În România, pierderile estimate în sectorul cărnii de porc sunt de 29 euro pe cap de animal, și de aceea crescătorii cer suspendarea, fără penalități, a contractelor impuse de Bruxelles pentru bunăstarea animalelor, contracte pe care le consideră costisitoare. În sectorul laptelui, piața românească înregistrează și ea o scădere drastică a prețurilor, alături de o concurență crescândă a producătorilor din Ungaria și Polonia.
Acestea fiind zise, acordul de principiu de la Bruxelles aduce el ceva nou? trebuie ținut cont de faptul că până acum s-au mai dat ajutoare, și anume 420 de milioane de euro pentru cele 28 de state membre, din care11 milioane de euro pentru România.
Discutăm despre aceste ultime măsuri ale Comisiei Europene cu corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghișan.
În a doua parte a emisiunii abordăm problema așa numitelor terenuri agricole și zone cu Înaltă Valoare Naturală.
La ora actuală, o treime din terenurile agricole din România reprezintă ferme de mici dimensiuni, ce ar avea un randament pe hectar dublu față de fermele mari. În plus, cele mai sărace 4 regiuni din țară sunt în zonele cu cele mai mari ferme industriale. Cu toate acestea, modelul agricol tradițional este pe cale de dispariție.
România deține unele din cele mai întinse terenuri agricole și zone cu Înaltă Valoare Naturală (HNVF - High Nature Value Farmland). Acestea ocupă peste 30% din suprafața agricolă și sunt poli de biodiversitate cum rar se mai găsesc în alte țări, precum și refugii pentru civilizația sătească autentică, și aceasta pe cale de dispariție.
Terenurile agricole cu Înaltă Valoare Naturală sunt situate în Transilvania, Maramureș, dealurile subcarpatice și sud-vestul țării, unde agricultura de tip tradițional este principala activitate economică și un factor-cheie în conservarea naturii.
Despre acestea și viitorul lor discutăm cu Ben Mehedin, din partea fundației ADEPT Transilvania.