Asigurările agricole, între subvenții europene și neîncrederea fermierilor

Invitații emisiunii Rural

Asigurările agricole au fost în ultimii ani o problemă pentru fermieri, dar și pentru profesioniștii din industria asigurărilor. În ultima perioadă, fenomenele meteo extreme i-au obligat pe producătorii agricoli să își asigure culturile. În plus, există și un program european de subvenționare a primelor de asigurare. De asemenea, fermierii români pregătesc înființarea unui fond mutual. În felul acesta, impactul asigurărilor în domeniul agricol va creşte.

Invitaţi: Georgiana Rusu, director executiv, Clubul Fermierilor Romani Broker de asigurare, Dan Hurduc, administrator Evel H Company, Vaslui și Mihaela Gherghisan, corespondent RFI la Bruxelles.

Jurnal Rural

Sprijin pentru fermierii afectați de criza Covid

Situația cererilor depuse se prezintă astfel: în sectorul zootehnic de creștere a bovinelor s-au înregistrat 45.000 cereri pentru un număr de 595.000 capete; în sectorul zootehnic, ovine și caprine, au fost transmise 40.000 cereri pentru un număr de 8,7 milioane de capete; în sectorul vegetal de legume-fructe și cartofi au fost validate 47.000 de cereri pentru o suprafață de 67.000 ha. Sprijinul va fi acordat sub formă de sumă forfetară raportată la dimensiunea fermei și urmează să fie plătit până la 30 iunie 2021, pe baza aprobării date de autoritatea competentă până la sfârșitul acestui an. Alocarea financiară pentru această măsură este de 150 milioane de euro.

O amânare a aplicării legii vânzării terenurilor

Guvernul a stabilit, prin ordonanță de urgență, că noile prevederi privind vânzarea terenurilor agricole vor fi amânte până la 15 februarie 2021. Modificările aduse de Parlament Legii cumpărării terenurilor agricole au fost promulgate de președinte în luna august și au intrat în vigoare începând cu 13 octombrie. Legea stabilește o nouă ordine de preempțiune și noi condiții de achiziționare a proprietăților în cazul tuturor cumpărătorilor, dar și interdicția înstrăinării acestor terenuri timp de 8 ani, în caz contrar existând obligația plății unui impozit de 80%. Săptămâna trecută, șeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, a anunțat că Guvernul a aprobata o ordonanță de urgență privind modificarea noii legi și a decis o amânare până la 15 februrie 2021 a aplicării prevederilor acestei legi pentru cererile de vânzare a terenurilor înregistrate până la acea dată. ”Contractele de vânzare-cumpărare terenuri, aflate în curs de finlizare până la 15 februarie 2021, sunt exceptate de la prevederile acestei legi”, a explicat Ionel Dancă.

Facilități fiscale pentru cooperativele agricole

Pragul cifrei de afaceri pentru care se aplică scutirea cooperativelor agricole de la plata impozitului pe profit a fost majorat de la 3 milioane euro, cât prevede acum legea, la 10 milioane euro, conform unui proiect de lege adoptat de Parlament și trimis spre promulgare președintelui. Legea cooperației agricole prevede în prezent scutirea de la plata impozitului pe profit, timp de cinci ani, în cazul mai multor tipuri de cooperative, deja înființate, care au o cifră de afaceri de până la trei milioane de euro.

Producția de fructe din Uniunea Europeană

Producția comercială de mere din Uniunea Europeană, în anul de marketing 2020/2021, este estimată în scădere cu 2%, față de anul precedent, până la 10,8 milioane tone, iar cea de pere în creștere cu 13%, până la aproximativ 2,2 milioane tone. Producția de struguri de masă scade cu 11% și ajunge la aproximativ 1,4 milioane tone, conform unui raport publicat pe platforma online a Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite (USDA). COVID-19 nu a avut impact asupra volumelor de producție, se arată în documentul citat, dar a crescut costurile. Polonia, Italia, Germania și Franța sunt cei mai mari producători de mere din Uniunea Europeană, cele patru state, împreună, reprezentând 70% din producția comercială a UE. România este șaselea producător de mere din Uniune, cu o cotă de 4% din producția comunitară.

Țările cu cea mai mare producție comercială de pere din Uniunea Europeană sunt Italia, Olanda, Belgia și Spania. În total, cele patru țări acoperă 75% din producția UE.

Cel mai mare producător de struguri de masă din Uniunea Europeană este Italia, cu 48% din total, urmată de Spania și Grecia (22% fiecare). România și Franța, cu producții apreciate la 50.000 de tone, au o cotă de 3,6%, fiecare, în totalul producției de struguri de masă din UE.

Iată și o serie de informații europene pe scurt.

Sectorul agroalimentar din Italia resimte puternic impactul crizei COVID, înregistrând o scădere cu 12,8% a PIB-ului agricol al țării, în al doilea trimestru al anului 2020 comparativ cu primul, informează centrul național de cercetare agroalimentară, citat de euractiv.com.

Responsabili francezi au declarat că pun o parte a țării intră în alertă maximă pentru gripa aviară, Danemarca a ridicat nivelul de risc al gripei aviare după focarele din Germania, Olanda și Marea Britanie, transmite Reuters. Suedia a ridicat, de asemenea, evaluarea nivelului de risc pentru gripa aviară de la 1 la 2, a anunțat Consiliul Suedez al Agriculturii.

Polonezii preferă lanțurile scurte de aprovizionare cu alimente. Potrivit unui sondaj recent, peste 80% dintre polonezii chestionați au răspuns că este foarte important sau destul de important pentru ei să consume alimente care provin de la producătorii locali. Procentajul coincide cu rezultatele anchetei realizate la nivelul Uniunii Europene, conform cărora 87% din populație a răspuns că este foarte important ca alimentele să provină din lanțul scurt de aprovizionare.

Comisia Europeană a transmis Franței un avertisment cu privire la conținutul ridicat de nitrați din apa potabilă, peste pragul stabilit de normele europene. Este al doilea avertisment pe care Franța îl primește cu privire la această problemă și are două luni la dispoziție pentru a răspunde. Prezența nitraților în apa potabilă din Franța este pusă pe seama agriculturii intensive, în principal, adică a utilizării îngrășămintelor chimice și a gunoiului de grajd.

Germaniei i s-a acordat de către Comisia Europeană un termen de două luni pentru a-și intensifica măsurile de protecție a pajiștilor din siturile Natura 2000, înainte de a sesiza Curtea Europeană de Justiție. Țara „nu își îndeplinește obligația de a preveni deteriorarea a două tipuri de habitate”, este concluzia Comisiei, potrivit euractiv.com.