Avalanșă de inițiative care să oprească vânzarea terenurilor către străini. Mai contează acum?

”Cred că pentru legea vânzării terenurilor la nivel european trebuie să ne orientăm către modelul francez pentru că respectă toate reglementările europene. Chiar îmi amintesc că un parlamentar german a dorit să cumpere teren agricol în Franţa şi nu a reuşit. Din această cauză este foarte important cum redactăm această lege şi să trasăm obiective clare, ca să nu păţim la fel ca Bulgaria care a făcut o astfel de lege acum câţiva ani, iar apoi a fost nevoită să o retragă pentru că nu respecta normele europene”, a declarat ministrul Achim Irimescu. Actul normativ impune o suprafaţă maximă de 50 de hectare pentru fiecare solicitant, însă reglementarea va suporta modificări, având obiective clare de atins, cu o serie de condiţii însă.

Prima condiţie ar fi realizarea planului cadastral, plan pe care actualul ministru al agriculturii susţine că-l va realiza şi cu sprijinul notarilor publici, precum şi al altor instituţii cu atribuţii în acest sector de activitate, inclusiv cu fermierii. În acest timp, deputatul Valeriu Steriu anunță că poate fi inființată o comisie de anchetă privind vânzarea terenurilor către străini, pentru că au fost strânse suficiente semnături de la parlamentari.

Un număr de 139 de deputați și senatori de la UNPR, PSD, PNL, ALDE, Grupul Minorităților Naționale, precum și parlamentari neafiliați au semnat pentru înființarea comisiei de anchetă.

Valeriu Steriu explică acest demers: ”Scopul este unul cât se poate de clar, de onest și de deschis: să vedem cu certitudine care sunt suprafețele de teren aflate în proprietatea străinilor și să stabilim dacă situația de fapt referitoare la înstrăinarea terenurilor agricole reprezintă un pericol la adresa siguranței naționale, inclusiv din perspectiva siguranței alimentare”.

Dincolo de această inițiativă, să amintim că parlamentarii au votat legea privind modificarea și completarea legii cooperației agricole. Noile reguli ar urma să stimuleze producătorii individuali să se asocieze în cooperative, oferind mai multe facilități fiscale. Astfel, între altele, e vorba de scutirea impozitului pe profit timp de 5 ani (prevedere care se aplică pentru cooperativele noi, dar și cele deja existente, indiferent de cifra de afaceri dacă integrează producția cu procesarea. Pentru cele care au doar producție se aplică scutirea de impozit până la limita de 2 milioane de euro cifră de afaceri). De asemenea, apare scutirea de impozit pe venit pentru microîntreprinderile care aderă la o cooperativă sau alta.

Despre toate acestea discutăm în emisiunea de astăzi cu secretarul general al federației AGROSTAR, Horațiu Raicu.

Emisiunea Rural din 04 Iulie 2016 by RFI Romania