Din nou bani europeni pentru fermierii afectați de embargoul Rusiei

Fructe si legume

Comisia Europeană alocă 70 de milioane de euro pentru prelungirea cu un an, până în iunie 2018, a sprijinului acordat producătorilor de fructe perisabile afectaţi de interdicţia importurilor impusă de autorităţile din Rusia.
Măsurile au fost introduse de Comisia Europeană în urma embargoului impus de Rusia importurilor, în august 2014. Programul prelungit destinat producătorilor de fructe oferă o plasă de siguranţă producătorilor care ar putea să nu găsească piaţă de desfacere pentru produsele lor, din cauza embargoului.

Fondurile vor despăgubi cultivatorii europeni de pomi fructiferi care optează, de exemplu, să distribuie producţia în exces unor organizaţii de caritate sau în şcoli sau să o folosească în alte scopuri, cum ar fi ca hrană pentru animale, ca îngrăşământ sau pentru conserve.

Prelungirea programului completează alte măsuri excepţionale de sprijin pentru piaţa agricolă, legate de embargoul rusesc, care au îmbunătăţit situaţia pieţei culturilor nepermanente, de obicei cea a legumelor. Majoritatea producţiei afectate de embargoul rusesc a fost redirecţionată spre pieţe alternative, iar preţurile s-au stabilizat. În cazul culturilor permanante, cum este cea a pomilor fructiferi, care se adaptează mai greu la schimbări, noile măsuri au rolul să sprijine sectorul.

Dincolo de acest subiect, un comunicat al Patronatului Național al Viei și Vinului anunță că gradul de absorbției a fondurilor europene în sectorul vitivinicol a scăzut alarmant, la aproximativ 10% în prezent, de la 100% în 2014. Cei din domeniu spun că de vină ar fi Curtea de Conturi a României, care se implică prea mult în redactarea legislației, generând astfel blocaje majore în accesarea programelor cu finanțare europeană.

PNVV aduce din nou în atenția decidenților politici trei cazuri cu impact negativ major asupra competitivității producătorilor români: Legislația privind gestionarea ambalajelor și deșeurilor de ambalaje - Legea nr. 249/2015 și actele normative subsecvente, în condițiile în care statul român nu a creat mecanisme de recuperare/reciclare a ambalajelor și nici de prelucrare a acestora, menținând arbitrar însă obligația producătorilor de a achita 2 lei/kg de ambalaj; scăderea alarmantă a gradului de absorbției a fondurilor europene în sectorul vitivinicol, în primul rând din cauza ingerințelor Curții de Conturi a României în redactarea legislației, fără să aibă pregătire profesională specifică și bazându-se strict pe o abordare birocratică contabilicească, generând astfel blocaje majore în accesarea programelor cu finanțare europeană. Spre exemplificare, dacă până în anul 2014 sectorul vitivinicol avea grad de 100% absorbție, anul acesta suntem la circa 10%; întârzierea acreditării Autorităților de Management ale Programelor Operaționale întârzie flagrant absorbția fondurilor europene”, se mai spune în comunicat.

În context, Patronatul Național al Viei și Vinului precizează că actuala criză politică, precum și blocajele din instituțiile publice centrale, afectează grav economia și producătorii români.

Discutăm aceste subiecte cu Mihaela Gherghișan, corespondentul RFI la Bruxelles, și cu Emil Dumitru, președintele Federației Naționale ProAgro.