Modificare importantă în ceea ce privește plățile directe acordate fermierilor din Europa - creșterea cuantumului pentru schema de plată pentru tinerii fermieri. Nouă regulă apare în regulamentul Omnibus, capitolul agricultură, și va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018.
În ceea ce privește tinerii agricultori, plata se acordă întotdeauna agricultorilor pe o perioadă de 5 ani, atât timp cât tânărul agricultor solicită plata în termenul de cinci ani de la înființarea acestuia. Adică, de la instalarea sa într-o exploatație ca tânăr fermier. Până acum, în vechea regulă, plata se acorda fiecărui fermier pentru o perioada de 5 ani din care se scădea numărul de ani care au trecut de la instalarea sa la conducerea exploataţiei şi până la prima depunere a cererii de plată pentru tinerii fermieri. Deci, dacă tânărul fermier s-a instalat șef al exploatației agricole și solicită plata pentru tineri fermieri, de exemplu după trei ani de la instalarea sa, nu i se mai scad de la plată anii care s-au scurs de la instalarea ca șef de exploatație. El va primi plata pentru tinerii fermieri pentru o perioadă de 5 ani.
În plus, statele membre ale Uniunii Europene vor avea posibilitatea de a mări procentul aplicat pentru calcularea sumei plăților pentru tinerii fermieri în intervalul de la 25% la 50%, anunță oficial Rezumatul principalelor modificări introduse în cele patru regulamente de bază ale Politicii Agricole Comune prin regulamentul Omnibus, Comisia Europeană.
În România, cuantumul plății pentru tinerii fermieri reprezintă 25% din cuantumul schemei de plată unică pe suprafață. Pentru campania 2017, valoarea SAPS este de 97,2452 euro/ha.
Amintim principalele schimbări în PAC cu Mihaela Gherghișan, corespondentul RFI la Bruxelles. De asemenea, analizăm anul agricol cu Alexandru Potor, secretar de stat în MADR și cu Laurențiu Baciu, președinte al LAPAR.
Jurnal Rural
Parlamentul European a aprobat reforma Politicii Agricole Comune, care va începe să fie pusă în practică anul viitor. Cu o largă majoritate, eurodeputații au decis să simplifice lucrurile în domeniu și să dea mai mulți bani pentru tinerii fermieri.
Poziții mai puternice de negociere pentru fermieri, îmbunătățirea gestionării riscurilor și flexibilitate sporită pentru ajutarea tinerilor agricultori promit eurodeputații, care au aprobat regulile de simplificare a politicii agricole a Uniunii Europene. Noile reguli vor permite organizațiilor recunoscute ale fermierilor să planifice producția și să negocieze contractele de furnizare în numele membrilor lor fără să încalce regulile Uniunii privind competiția. Negocierile colective au fost permise până acum doar în câteva sectoare cum ar fi laptele, uleiul de măsline, carnea de vită sau cerealele.
Pe de altă parte, fermierii vor putea să se protejeze mai bine față de volatilitatea pieței și de riscurile naturale cum ar fi condiții meteo neprielnice, boli ale plantelor sau animalelor. ”Măsurile de stabilizare a veniturilor fermierilor vor fi mai bine adaptate nevoilor lor, inclusiv prin creșterea compensațiilor din partea asigurărilor pentru recolte, animale sau plante și din partea fondurilor de întrajutorare ale fermierilor. Comisia va putea răspunde mai rapid decât până acum în cazul unor crize prin accesarea unor măsuri excepționale de sprijin pentru fermieri”, se arată într-o comunicare a Parlamentului European. Extrem de important este instrumentul general de stabilizare a veniturilor, care poate fi folosit, în ipoteza în care veniturile agricultorilor scad mai mult de 30% din venitul mediu anual, comparativ cu anul precedent.
Ajutorul financiar pentru tinerii fermieri va putea fi mărit, o măsură importantă ce urmărește și combaterea fenomenului de îmbătrânire accentuată a spațiului rural, respectiv sprijinirea tinerilor fermieri. Statele membre vor avea mai multă flexibilitate în definirea a ceea ce reprezintă un fermier activ, care este eligibil pentru subvenții din fondurile agricole ale Uniunii, și vor putea să crească ajutorul pentru tinerii fermieri - de la 25% la 50% din plățile lor de bază pentru primele 25-90 de hectare.
Cu ce bani plătim viitoarea agricultură comunitară?
Golul creat în bugetul comunitar de Brexit ar putea fi compensat în cadrul Politicii Agricole Comune printr-o cofinanțare a statelor membre pe componenta de plăți directe, Pilonul I, însă aceasta este doar o propunere în discuție și va fi decisă politic în procesul de codecizie, anunță Mihail Dumitru, director general-adjunct în DG AGRI, din Comisia Europeană.
”Propunerile avansate până în prezent de responsabilii politici la nivelul Bruxelles-ului, și mă refer la comisarul de buget Oettinger, care și-a exprimat speranța că acest deficit va fi acoperit printr-o contribuție suplimentară a statelor membre și printr-o reducere a cheltuielilor diferitelor politici, pare o soluție de compromis, care ar putea merge. În această discuție a apărut totuși și ideea că PAC, fiind singura politica comunitară în care pe Pilonul I există finanțare exclusivă din bugetul Uniunii, ar putea fi considerată pe o logică de cofinanțare în bugetul comunitar. Pe Pilonul I există o subvenție, o plată din bugetul comunitar și atât. Nu există o contribuție națională, iar dacă va exista un deficit foarte mare, și dorim să sprijinim și să menținem nivelul de intervenție, o posibilitate de cofinanțare de către statele membre a fost propusă în aceste discuții”, a spus Dumitru.
El susține că o astfel de propunere ar putea să afecteze statele membre, pentru că resursele bugetare ale acestora sunt diferite. ”PAC are și o componentă foarte importantă de solidaritate, ca statele mai bogate să le sprijine pe cele mai sărace să atingă același nivel de dezvoltare. Este un element important care va apărea în discuție și va fi decis până la urmă politic în procesul de codecizie. Este o propunere care nu este nici eliminată și nici făcută oficial. Este pusă pe masă și trebuie discutată cu argumente pro și contra”, a explicat oficialul Comisiei.
Reguli noi în domeniul eco
Uniunea Europeană va introduce un nou set de reglementări, pe care le consideră simplificate și armonizate, care va permite creșterea mai rapidă a agriculturii ecologice, speră liderii europeni. Principalele prevederi vizează reglementări mai stricte în lanţul de aprovizionare, noi norme de combatere a contaminării cu pesticide şi respectarea standardelor europene în cazul alimentelor importate din afara spațiului comunitar.
Consiliul UE a aprobat un acord la nivelul principalelor instituții europene care prevede o revizuire radicală a reglementărilor existente în privința producției și etichetării produselor rezultate din agricultura organică. Autoritățile europene justifică necesitatea unui nou set de reguli prin faptul că legislația în vigoare de circa două decenii este învechită și mai mult împiedică decât susține dezvoltarea agriculturii ecologice în Uniune.
Sectorul agricol ecologic este evaluat la circa 27 miliarde de euro și a crescut cu 125% în ultimul deceniu, potrivit comisarului european pentru agricultură Phil Hogan. ”Micii producători se vor putea asocia în scheme de certificare de grup pentru a putea beneficia de costuri mai mici de certificare. În plus, fermierii care promovează agricultura organică vor avea acces la o nouă piață de semințe ecologice care vor îmbunătăți biodiversitatea, sustenabilitatea culturilor și vor crește inovația”, a declarat Phil Hogan.
Noile reguli se vor aplica tuturor producătorilor și produselor organice vândute în Uniunea Europeană, fie că sunt produse local sau importate.
Ajutoarele Tranzitorii, plătite în 2018
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură nu va achita până la finele lui 2017 toate schemele din subvențiile fermierilor. O mare parte vor rămâne să fie achitate anul viitor, motivele ținând fie de alocarea bugetară, fie de termenele care trebuie respectate pentru autorizarea la plată a banilor din fonduri europene.
Ajutoarele Naționale Tranzitorii, cele din vegetal și zootehnie, sunt cea mai importantă plată ce nu va putea fi autorizată decât anul viitor.
Ministrul Petre Daea spune că ”ANT-urile nu intră la plată, pentru că nu putem. Efortul bugetar este limitat și este pe bugetul acesta pe care îl avem acum. Pentru bugetul următor continuăm în așa fel încât în lunile ianuarie, februarie să lichidăm plățile”. Sprijinul Cuplat din sectorul Vegetal va fi achitat în 2018 din cauza termenelor stricte ce trebuie îndeplinite pentru ca fermierii să probeze eligibilitate pentru aceste scheme.