Fermierii români au primit aviz negativ din partea DG Agri pentru a participa alături de delegația Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale la discuțiile privind modificările propuse de România pentru acordarea subvențiilor.
La discuțiile anterioare între reprezentanții fermierilor și conducerea MADR se hotărâse ca la negocierile din 8 februarie de la Bruxelles să meargă nu doar oficiali din partea MADR, o delegație condusă de secretarul de stat Alexandru Potor, ci și reprezentanți ai fermierilor care să comunice direct către DG Agri necesitatea menținerii plăților.
De asemenea, a fost întocmit un memorandum care să fie transmis către Bruxelles și în care autoritățile și fermierii au răspuns, punctual, observațiilor transmise de la nivel european.
Totul a plecat de la un zvon, cum că fermierii români nu-și vor mai primi SCZ aferent campaniei 2016 (Sprijinul Cuplat Zootehnie).
Una din organizațiile de fermieri care este parte în această discuție este Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine – ACEBOP.
Am stat de vorbă cu președintele asociației, Mary Pană, care spune că ea personal e convinsă că lucrurile se vor rezolva la Bruxelles și că așteaptă ca Ministerul Agriculturii să explice oficialilor de la DIGI Agri că fermierii români au mare nevoie de bani pentru un sector zootehnic în suferință.
Discutăm în continuare tot de bani care pot fi obținuți de la bugetul comunitar, vorbind despre o măsură în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală care alocă fonduri pentru stimularea comasării terenurilor și pentru consolidarea exploatațiilor agricole. Este vorba despre submăsura 6.5 ”Schema pentru micii fermieri”, iar suma disponibilă este de peste 112 milioane de euro.
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale amintește că beneficiarii eligibili în cadrul acestei submăsuri sunt micii fermieri care au aplicat cel puțin un an Schema simplificată pentru micii fermieri din Pilonul I, implementată prin APIA, și care doresc să cedeze exploatația agricolă prin contract de arendă pe minim 20 de ani, prin contract de vânzare – cumpărare sau prin act de donație.
Consolidarea exploatațiilor agricole va permite accesul la finanțări europene pentru investiții mai multor solicitanți și, totodată, va asigura un venit mai mare micilor fermieri care transferă exploatația, după cum spune Călin Nuțu, director în Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.
Comisia Europeană a lansat consultarea publică privind viitoarea Politică Agricolă Comună a UE. Anunțul a fost făcut de comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală, Phil Hogan, în timpul ”Săptămânii Verzi” de la Berlin. Scopul este acela de a simplifica și moderniza PAC.
Politica Agricolă Comună a fost creată pentru a-i ajuta pe agricultorii europeni să acopere nevoile unei piețe la care au acces 500 de milioane de cetățeni. Ea urmărește, în principal, să asigure o aprovizionare stabilă cu alimente sigure, produse în mod durabil, la prețuri abordabile, și un standard de viață decent pentru agricultori.
Fiind valabilă pentru toate cele 28 de țări ale UE, noua PAC va oferi statelor membre flexibilitate în a adapta unele dintre instrumente în funcție de situațiile specifice fiecărei țări.