Cât de real este pericolul ”epuizării” terenurilor agricole din România?

Fermierii care au fost afectaţi de secetă vor primi despăgubiri de la guvern, suma toatală ridicându-se la 640 milioane lei, iar plăţile către agricultori se vor face, cel mai probabil, de la jumătatea lunii decembrie. Anunțul a fost făcut de ministrul Daniel Constantin.

”Am avut o discuţie cu primul-ministru şi în persepctiva rectificării care va avea loc la sfârşitul acestei săptămâni şi cu ministrul de Finanţe, am hotărât suma totală pe care Guvernul, prin ministerul Agriculturii, o va acorda ca şi despăgubiri pentru fermierii afectaţi de secetă, ea se ridică la 640 milioane lei, deci o sumă destul de mare care va veni la bugetul ministerului Agriculturii prin această rectificare şi după aceea va fi distribuită către fermieri imediat după momentul în care vom primi cererile şi în momentul în care vom avea acceptul Comisiei Europene scris, vizavi de notificarea pe care o facem”, spune ministrul agriculturii Daniel Constantin.

Potrivit ministrului, despăgubirile se vor acorda fermierilor care au suferit pierderi pe mai mult de 30 la sută din suprafaţă, acest lucru fiind prevăzut în regulamentul european. În context, Daniel Constantin a spus că valoarea despăgubirilor este diferită, în funcţie de stadiul în care a fost afectat fiecare beneficiar.

”Valoarea maximă pentru cei care au fost afectaţi sută la sută diferă, iar la culturiile principale, dau un exemplu: la porumb, ea nu poate să depăşească 420 de lei la hectar în cazul persoanelor juridce, 210 lei la hectar în cazul persoanelor fizice”, a precizat Constantin.

Categoriile de culturi care beneficiază de aceste ajutoare sunt cele de porumb boabe, floarea soarelui, soia, cartofi, sfecla de zahăr, legume, plante de nutreţ, păşune şi fâneaţă.

"La legume, pentru persoanele fizice suma maximă poată să ajungă la 1.100 lei pe hectar, persoanle juridice 2.200 lei pe hectar. La cartof pentru persoane fizice 850 lei la hectar, vorbim de plafonul maxim, dacă sunt afectaţi în proporţie de sută la sută. Dacă valoarea pagubelor este undeva la 80-90 la sută se va calcula procentual şi această sumă va scădea gradual pentru a ajunge la compensarea respectivă", a spus ministrul agriculturii.

RURAL - EMISIUNE 26.10.2015 by RFI Romania