Cei 500 de milioane de cetățeni ai Uniunii Europene depind de o sursă fiabilă de alimente sănătoase, nutritive, la un preţ accesibil, scrie în documentele care definesc noua Politică Agricolă Comună. Cei care au întocmit programul pentru perioada 2014 – 2020 atrag însă atenția că agricultura nu înseamnă doar cantitate, de aceea noua PAC promovează diversitatea şi calitatea.
Pe lângă susținerea tuturor tipurilor de ferme şi practici agricole, fie mari, mici, de familie, tradiţionale sau organice, noile directive europene alocă un spațiu generos creșterii productivității. Pentru că în Uniunea Europeană nu prea există terenuri care să fie aduse suplimentar în agricultură, mai multă producție se poate obține doar prin creşterea productivităţii, care trebuie să fie generată prin cercetare şi tehnologii noi.
Noua Politică Agricolă Comună finanţează suplimentar aceste sectoare, oferindu-le fermierilor posibilitatea de modernizare şi creştere a eficienţei. Așadar, producții tot mai mari de pe suprafețe fertile din ce în ce mai mici, aceasta este provocarea la care trebuie să găsească soluții rapide fermierii europeni.
În fine, producțiile în agricultură nu sunt deloc mici în spațiul comunitar, cu productivitate mai mare în țările din vestul Europei. Ce se întâmplă însă cu producția agricolă, care nu poate fi consumată în totalitate în stare brută. E nevoie de prelucrare, chiar și primară, iar pentru asta există industria alimentară.
Datele arată că agricultura şi sectorul agroalimentar reprezintă cel mai mare sector din Europa, cu 46 de milioane de angajați, asigurând 6% din totalul locurilor de muncă. Așadar, ce produc câteva milioane de fermieri este prelucrat de alte milioane de lucrători în industria alimentară. Cu ce rezultate, cât la sută din calitatea produselor agricole se regăsește în ce poate fi cumpărat din magazine?
Despre calitate, mai exact despre păstrarea calității în acest domeniu, discutăm în emisiunea ”Rural” de astăzi cu Dragoș Frumosu, președintele SINDALIMENTA, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Industria Alimentară, a Băuturilor, Tutunului şi Ramuri Conexe.