AcasăEmisiuneCum poate crește calitatea solului

Cum poate crește calitatea solului

În România, calitatea solului  riscă să se degradeze. Există zone în țară în care solul are nevoie de lucrări speciale de ameliorare. De asemenea, Academia de Științe Agricole și Silvice Gheorghe Ionescu Șișești, va prezenta o strategie privind lucrările necesare pentru ameliorarea solului. 

Invitați: Valeriu Tabără, președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu Șișești”, Bogdan Costea, team leader la Carmeuse România.

Jurnal Rural

Federaţia Naţională Pro Agro şi Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) au semnat un acord de colaborare inter-organizaţională intitulat „Pactul pentru agricultură şi progres”, în vederea obţinerii unui consens naţional la nivelul organizaţiilor reprezentative din sectoarele agricol, alimentar şi al serviciilor conexe.

Principalele obiective asumate de cele două organizaţii vizează: susţinerea reciprocă, în interesul fermierilor, participarea activă în grupurile de lucru COPA-COGECA (cea mai importantă structură a fermierilor şi a cooperativelor agricole din Uniunea Europeană, reprezentând 22 de milioane de fermieri); reprezentarea şi susţinerea comună a intereselor membrilor în cadrul Planului Naţional Strategic – PAC 2021-2027 şi participarea în Comitetul de Monitorizare al viitorului Program Național de Dezvoltare Rurală.

Principalele modificări ale programului Tomata

Principalele modificări ale „Programului Tomata” pentru anul 2020 au avut în vedere îmbunătățirea acestuia, astfel încât consumatorii să beneficieze de tomate de calitate din producția autohtonă, a scris europarlamentarul Dan Motreanu pe o rețea de socializare.

Bugetul pentru prima parte a programului este de aproximativ 40 de milioane de euro, iar beneficiarii trebuie să valorifice o cantitate de 3 tone/1.000 mp.

Dacă facem o comparație cu bugetul alocat pentru anul 2019 observăm că acesta a fost similar (circa 43 milioane de euro). Astfel, dacă în prima parte a programului, suma alocată în anul 2020 corespunde unui număr de aproximativ 13.200 de beneficiari, în timp ce în anul 2019 au fost înregistrați circa 14.000 fermieri înscriși.

Circa 6.500 fermieri reprezintă beneficiarii înscriși în anul 2019 pentru a doua parte a programului. După rectificarea bugetară din vara anului 2020 se va completa actul normativ, urmând a fi alocată o nouă sumă de bani, astfel încât beneficiarii să poată cultiva tomate și în a doua perioadă a anului, în spații protejate.”, a informat europarlamentarul Dan Motreanu.

Bugetul PAC depinde de bugetul Uniunii Europene

Agricultura și politica de coeziune sunt nenegociabile pentru Parlamentul European în discuțiile pe tema bugetului pentru perioada 2021-2027. „Pentru Parlamentul European, reducerile propuse pentru agricultură și coeziune de Consiliul European sunt inacceptabile”, a spus David Sassoli, președintele Parlamentului European, șefilor de stat și de guvern reuniți la Bruxelles pentru a discuta viitorul cadru financiar multianual.

La nivelul Uniunii Europene există trei propuneri de buget pentru următorii șapte ani, în valoare totală de: 1.324 miliarde euro – propunerea Parlamentului European; 1.134 miliarde euro propunerea Comisiei Europene, 1.095 miliarde euro, propunerea președintelui Consiliului European, Charles Michel.

Bugetul Uniunii Europene pentru următorii șapte ani suscită discuții intense și încordate la nivelul statelor europene. Ieșirea Marii Britanii din UE a creat unui gol de aproximativ 12 miliarde de euro anual în bugetul Uniunii, simultan cu noile angajamente ale Comisiei Europene, precum Acordul Verde, tranziția digitală și Europa geopolitică, care necesită resurse financiare suplimentare.

Un brand românesc promovat pe pieţele externe

Compania producătoare a Magiunului de Prune Topoloveni a obţinut fonduri europene în valoare de 775.000 de euro pentru promovarea produsului în Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Vietnam. Compania va participa şi la târguri şi expoziţii în Japonia, America şi Brazilia.

Încă din anul 2009, Ministerul Agriculturii a înregistrat la OSIM „Magiunul de prune Topoloveni” în Registrul Naţional al denumirilor de origine protejată, ca produs tradiţional.

Înregistrarea a fost prima etapă pentru recunoaşterea la nivelul Uniunii Europene prin sistemul de calitate european al indicaţiilor geografice.

Prin recunoaşterea europeană, compania a reuşit să acceseze fonduri europene pentru promovarea în Norvegia, Elveţia, Rusia, America, Emiratele Arabe Unite, iar acum în Vietnam şi din nou în Emiratele Arabe Unite.

Reportaje

Emisiuni

Galerii Foto

Articole Similare