Carmen Avram: criza Covid19 va fi dublată de criza securității alimentare

Carmen Avram. Image source: Alexandru Dobre / Mediafax

Deputata europeană Carmen Avram, membru al comisiei pentru agricultură din Parlamentul European, trage un semnal de alarmă privind criza alimentară care ar putea urma pandemiei de Covid19. Ea deplânge inacțiunea remarcată la nivel european. 

Carmen Avram spune că agricultorii au momentele lor specifice în care se aprovizionează pentru campania de toamnă, or blocarea pieței interne europene din cauza pandemiei împiedică aprovizionarea. 

Dacă fermierii nu-și achiziționează acum semințele pentru campania de toamnă, ne vom trezi într-o situație extrem de complicată spre sfârşitul anului, care situație se va complica cu atât mai mult cu cât va fi și o criză economică”. 

De asemenea ar mai fi trebuit luate decizii despre subvențiile care le revin fermierilor , ei au nevoie de plata subvențiilor în avans. E nevoie de decizii urgente pe tema asta. E nevoie să activăm, de exemplu, și alte mecanisme financiare cum e bugetul alocat pentru situații de criză – rezerva de criză în special în cazul produselor perisabile - extinderea sectoarelor eligibile pentru spirit și asistență de urgență...Toate lucrurile acestea trebuie decise.

În plus, deputata europeană constată că agricultura a ajuns vitregită în politica UE. Inacțiunea o constată Avram în ezitările comisarului european pentru agricultură Janusz Wojciechowski care „la ultima reuniune cu miniștrii de resort nu a fost în stare să ia o decizie”.

Polonezul a fost validat în această funcție în toamna trecută după două examenele orale și unul scris, toate extrem de slabe, pe care le-a dat în faţa Parlamentului European. Incapacitatea sa de a se modela acestor responsabilități se dovedește acum periculoasă. 

Carmen Avram spune că poate comisarul are nevoie de timp să se adapteze noilor responsabilități, „dar acesta nu este momentul pentru a evita și de a ne petrece timpul învățând, e un moment în care trebuie să ne adaptam rapid, din mers”

Fermierii țin de perioade precise de timp în care trebuie să intervină și-mi pare rău să constat – și nu numai mie-mi pare rău – că exista această imobilitate la nivelul Comisiei și această lipsă de acțiune în momente critice”.

Problema fondurilor suplimentare pe care sectorul agricol le solicită va fi greu de soluționat întrucât actuala criză a împins toate sectoarele în nevoia de a cere bani UE. 

Privind penuria globală de mâna de lucru în agricultură și îmbătrânirea populației, Carmen Avram spune că România se confruntă cu situaţia unică de a avea un număr masiv de români întorși acum din străinătate din cauza crizei. Aceștia ar putea fi încadrați la muncile câmpului. 

În fine, Avram a vorbit și despre fermele UE, dar nu despre cele mici, care se află acum în atenția specială a Comisiei Europene, ci despre cele mari. „Ele au fost ajutate de UE să devină mari prin subvențiile acordate pentru ca ele să crească și să asigure hrana pentru un număr tot mai mare de europeni”