AcasăCartoful, o cultură uitată atât de autorități, cât și de legumicultori

Cartoful, o cultură uitată atât de autorități, cât și de legumicultori

Suprafețele cultivate cu cartofi au scăzut în ultimii 20 de ani, importurile au crescut constant, iar măsurile de sprijin au fost la un nivel redus. Legumicultorii așteaptă fonduri pentru investiții incluse în Planul Național Strategic sau prin ajutoare de stat din fonduri naționale.

Invitati: Ioan Lăscaie, președintele cooperativei agricole din Lungulețu, județul Dâmbovița, Radu Tănase, purtător de cuvânt al HORA și Mihaela Gherghișan, corespondent RFI România la Bruxelles.

Jurnal rural european

  • Comisia Europeană publică setul de bune practici pentru o agricultură durabilă;
  • Noi reguli pentru tranzitul cerealelor ucrainene prin Polonia;
  • Franța: subvenții pentru achiziții de utilaje agricole bazate pe tehnologii noi;
  • Fermierii belgieni se opun planului flamand de reducere a poluării cu nitrați;
  • Organizațiile de mediu fac presiuni pentru dezbaterea în Parlamentul European a regulamentului SUR.

Comisia Europeană publică setul de bune practici pentru o agricultură durabilă

Comisia Europeană a publicat, săptămâna trecută, o bază de date care cuprinde 1.300 de exemple de practici, tehnici și tehnologii pentru managementul integrat al dăunătorilor. Baza de date, disponibilă pe portalul Comisiei, este însoțită de un studiu care analizează practicile actuale de gestionare integrată a dăunătorilor și potențialul acestora de a contribui la reducerea dependenței de pesticide, informează Direcția Generală pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (DG Agri). Acest set de instrumente este menit să inspire factorii de decizie din statele membre și fermierii să dezvolte și să pună în aplicare metode de management integrat al dăunătorilor, adaptate la condițiile agricole și agroclimatice locale, explică DG Agri.

 

Noi reguli pentru tranzitul cerealelor ucrainene prin Polonia

Ministrul polonez al agriculturii, Henryk Kowalczyk, și omologul său ucrainean, Mykola Solski, au convenit noile reguli pentru tranzitul produselor agricole ucrainene pe teritoriul Poloniei, într-o declarație comună adoptată vineri, 3 martie, la Varșovia. Noile proceduri se vor aplica începând cu data de 8 martie anul curent, informează un comunicat al ministerului agriculturii din Polonia.

Conform documentului, sigiliile vamale vor fi obligatorii pe toate mijloacele de transport rutier care tranzitează Polonia și acestea vor fi îndepărtate doar la destinația mărfurilor, iar în cazul transportului feroviar, transportatorul va fi obligat să securizeze și să sigileze fiecare vagon. Cerealele de origine ucraineană care vor avea ca destinație Polonia vor continua să fie supuse controalelor fitosanitare de către autorități, în funcție de utilizarea acestora, se mai arată în comunicatul citat. Ministrul ucrainean al agriculturii a dat asigurări că în cazul în care vor apărea discrepanțe între locul de destinație declarat și cel în care este descărcată, efectiv, marfa, transportatorul sau expeditorul va fi exclus de la operațiunile de transport ulterioare.

 

Franța: subvenții pentru achiziții de utilaje agricole bazate pe tehnologii noi

Fermierii francezi vor primi subvenții pentru achiziționarea de utilaje agricole inovatoare dintr-un buget specific care totalizează 400 de milioane de euro. Din această sumă, 100 de milioane de euro vor fi destinate exclusiv sectorului de fructe și legume. Anunțul a fost făcut de ministrul francez al agriculturii în cadrul unui briefing de presă care a avut loc, săptămâna trecută, la Salonul Internațional pentru agricultură de la Paris, potrivit publicației „La Tribune”. Sprijinul vizează o paletă largă de echipamente care ar trebui să asigure tranziția ecologică și permite investiții în toate domeniile, de la modernizarea serelor, la sisteme de irigare, robotică sau renovarea unor clădiri. Subvențiile vor acoperi între 20% și 40% din totalul achizițiilor fermierilor.

 

Fermierii belgieni se opun planului flamand de reducere a poluării cu nitrați

Planul guvernului flamand de a limita emisiile de azot din agricultură a scos în stradă mii de fermieri, care acuză că măsurile preconizate vor duce la scăderea efectivelor de animale sau la închiderea mai multor exploatații din sectorul zootehnic. Aproximativ 2.700 de tractoare au ajuns la Bruxelles din regiunea Flandra vineri, 3 martie a.c., au blocat traficul în capitala europeană și au făcut ca străzile să răsune de zgomotul claxoanelor, scrie publicația Politico.

Protestul fermierilor belgieni a avut loc în contextul în care, în Flandra, coaliția aflată la guvernare a reluat negocierile privind pachetul de măsuri pentru reducerea poluării cu nitrați din surse agricole. Este al doilea an consecutiv când se negociază un acord politic pentru implementarea unui program de reducere a emisiilor de azot. Planul de măsuri agreat de forțele politice anul trecut nu s-a transpus în legislație, fiind blocat după dezbaterile publice din vară.

În Belgia, creșterea intensivă a animalelor și utilizarea îngrășămintelor au contribuit la poluarea solului cu azot peste pragul stabilit de Uniunea Europeană. Cu toate acestea, sindicatele agricole consideră că reducerile planificate aduc în mod nedrept o povară mai grea agriculturii decât industriei, potrivit sursei citate.

Recent, Comisia Europeană a atacat Belgia la Curtea Europeană de Justiție pentru că nu a acționat în vederea reducerii nivelului ridicat de poluare cu nitrați în regiunea valonă și, în același timp, a transmis autorităților belgiene solicitarea de a proteja apele subterane din Flandra, a căror calitate este printre cele mai scăzute din Uniune.

Organizațiile de mediu fac presiuni pentru dezbaterea în Parlamentul European a regulamentului SUR
Presiunile pentru adoptarea Regulamentului privind utilizarea durabilă a pesticidelor (SUR) continuă din partea organizațiilor de mediu și a asociațiilor de apicultori, în vreme ce, la nivel politic, în Parlamentul European, negocierile stagnează.

Două scrisori deschise trimise săptămâna trecută au vizat Regulamentul SUR, scrie euractiv.com. Una este adresată președintelui Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European, Norbert Lins, de către un semnatar al inițiativei „Salvați albinele și fermierii”. Acesta îi solicită lui Lins să nu mai blocheze propunerea legislativă și să înceapă dialogul cu omologii săi din comisia de mediu, pentru a avansa negocierile. Cealaltă, semnată de 69 de organizații ecologiste și asociații de apicultori din Uniunea Europeană, este o declarație de sprijin pentru eurodeputatul Sarah Wiener, membră în Grupul Verzilor din Parlamentul European și raportor pentru comisia de mediu, susținătoare a regulamentului SUR.

Tot săptămâna trecută, Consiliul consultativ științific al academiilor europene (EASAC), într-un raport cu accente critice privind modul în care sunt utilizate insecticidele în statele membre, formulează un îndemn către eurodeputați pentru a consolida reglementările în domeniu și procesele de testare. 

 

Pentru a urmări toate emisiunile, dezbaterile şi interviurile din programul Rural, vă invităm să vă abonaţi la canalul de YouTube al RFI Romania (click şi pe clopoţel pentru notificări). Dacă vreți să fiți la curent cu cele mai noi știri din domeniul agriculturii, urmăriți-ne și pe Instagram! Rămâneți conectați cu noi pe pagina de Facebook pentru a descoperi și discuta despre cele mai noi reglementări europene, informații despre PAC, fonduri europene și pentru a vedea interviuri și reportaje cu agricultori și experți din domeniul agricol!

Reportaje

Emisiuni

Galerii Foto

Articole Similare