Ce îi împiedică pe fermierii români să ”intre” în supermarketuri?

În această ediție a emisiunii ”Rural” discutăm, că tot a venit vremea, despre disputele dintre producătorii români de legume și fructe și marile lanțuri de magazine.

Tocmai a început acea perioadă din an în care legumele și fructele românești ar trebui să inunde comerțul, numai că de multe ori nu prea le găsești decât în piețe sau la marginea drumului. Așa că retailerii şi producătorii agricoli sunt de ani buni cantonaţi în aceeaşi situaţie paradoxală: ambele tabere îşi doresc şi au beneficii colaborând, dar acest lucru nu se întâmplă. Veriga lipsă se numeşte logistica, care nu poate exista dacă fermierii nu încep să se asocieze. Cei care se ocupă de marile lanțuri de magazine dau exemplul altor țări și spun că producătorul se ocupă doar de producţie, iar de sortare, calibrare,ambalare se ocupă forma asociativă din care fac parte. Deocamdată sunt mai multe neînțelegeri decât colaborări între furnizori și comercianți, iar din această stare de fapt cel care pierde cel mai mult este consumatorul, cel care se așteaptă să găsească la raft, în supermarket, roșii și salată din România și nu din Spania, Turcia sau Italia.

Până la consumator, am fost în comuna Vărăști, în județul Giurgiu, care, alături de comuna ilfoveană Vidra, face parte dintr-un bazin legumicol puternic, la doi pași de capitală. M-am oprit în curte la Paul Bonea, care are toată grădina transformată în solarii pentru legume. Evident că la așa o suprafață, m-am gândit imediat că Paul Bonea este un fermier bogat. Rețin ideea și cerința marilor comercianți că fără asociere, fermierii români nu vor fi niciodată puternici și nu vor avea prea mult loc în piață.

De asociere vorbește toată lumea, ba chiar noul Program Național de Dezvoltare Rurală are bani în plus pentru astfel de acțiuni. Am decis să caut exemple de bune practici în domeniu, așa că am discutat cu Aurel Tănase, președintele Organizației Naționale Interprofesionale PRODCOM LEGUME FRUCTE. Și oare chiar nu înțeleg fermierii români ce îi așteaptă dacă nu se asociază și nu devin mai puternici? Ba da, iar formele asociative în domeniu sunt numeroase. Numai că tot nu dau putere.

În studioul emisiunii Rural discutăm acum cu Gheorghe Vlad, președintele ECO LEGUM Vidra, asociaţia cultivatorilor de legume şi producător de legume din comuna ilfoveană Vidra.

RURAL - EMISIUNE 25.05.2015 by RFI Romania