Ce este un GAL și cum accesează fonduri europene

Invitati in studioul mobil RFI Romania la AgromAlim

Gal-urile sunt parteneriate între administraţiile publice locale și reprezentanţi ai mediului de afaceri, sectorului agricol şi ai Societăţii Civile. Aceasta este forma aproape exclusivă prin care Comisia Europeană lucrează pentru comunităţi.

Președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, despre experiența Grupurilor de Acțiune Locală și necesitatea descentralizării: 

În ce privește aceste GAL-uri, nu ne referim doar la proiecte accesate de primării, ci îndeosebi de proiecte accesate de micii fermieri, care reușesc să-și facă o afacere de familie, ceea ce e foarte important pentru comunitățile locale. Demn de notat este faptul că aceste GAL-uri reușesc să acceseze sută la sută din fondurile disponibile în fiecare exercițiu financiar. Și este de criticat faptul că guvernul României nu înțelege să transfere bani mai mulți către GAL-uri și se încăpățânează să mențină unitățile de management la nivel de ministere. Iar aici se constată că suntem în al doilea exercițiu bugetar în care nu se consumă decât 40-50%, după care urmează corecții. (...) 

Statul român trebuie să înțeleagă un lucru: fie se implică, fie transferă aceste competențe la nivel local. Noi, în anii trecuți, aveam la Consiliul Județean Camerele Agricole. Mergeam la fermierii mici, îi ajutăm să scrie proiecte și apoi să le implementeze. Acum, au centralizat la Ministerul Agriculturii și, spre rușinea lor, nu a fost prezent aici niciun ministru, niciun secretar de stat. Din moment ce tot au luat aceste competențe la nivel central, atunci să le dea autorităților locale, dacă ei nu sunt în stare! Pentru că noi ne dorim lucrul acesta”, spune președintele CJ Arad.

 

 

Grupurile de Acțiune Locală aduc în principiu mai multă vizibilitate teritorială fermierilor care sunt astfel regrupați. Ele au la bază platforma europeană LEADER, dar adesea sunt inutile întrucât deciziile se iau în cerc prea restrâns, completează de la Bruxelles, Mihaela Gherghisan.

Interviul realizat cu Adjudeanu Claudia, director Grup de Acţiune Locală “Micro-Regiunea Văilor Crişurilor Alb şi Negru” (Gal Mvc) şi Marinela Petran, manager Asociația GAL Lunca Mureșului de Jos, două structuri performante din zona Aradului, încheie această emisiune.