AcasăEmisiuneComisia Europeană adaptează regulile PAC la protestele fermierilor

Comisia Europeană adaptează regulile PAC la protestele fermierilor

Sub presiunea fermierilor, Comisia Europeană a îndulcit standardele de mediu incluse în câteva regulamente europene. Lasarea unor terenuri nelucrate, rotaţia culturilor sau utilizarea unor culturi de acoperire sunt o parte din regulile care au stârnit nemulţumirea agricultorilor şi sunt modificate de Executivul european.

 

Invitaţi: Liliana Piron, director executiv LAPAR, Mihaela Gherghișan, corespondent RFI România la Bruxelles.

 

Jurnal rural european

  • Comisia Europeană propune măsuri pentru slăbirea cerințelor de mediu și reducerea birocrației;

  • Acordurile de liber schimb asigură diversificarea piețelor de export și a surselor de aprovizionare pentru țările din spațiul comun;

  • Protestele fermierilor francezi: între adevăruri și discursuri înșelătoare.

Comisia Europeană propune măsuri pentru slăbirea cerințelor de mediu și reducerea birocrației

Comisia Europeană propune acțiuni pentru reducerea sarcinilor administrative ale fermierilor și măsuri de relaxare a cerințelor de mediu, într-un document transmis săptămâna trecută președinției belgiene, pentru a fi discutat la reuniunea miniștrilor agriculturii din blocul comun, din 26 februarie.

Pe termen scurt, propunerile Executivului european urmăresc simplificarea unora dintre cerințele de condiționalitate pe care fermierii europeni trebuie să le respecte pentru accesarea subvențiilor politicii agricole comune (PAC), iar printre acestea se numără modificarea normelor privind pajiștile permanente, adică primul standard de mediu – GAEC 1. Alte modificări vizează obligația acoperirii minime a solurilor în perioadele sensibile, în conformitate cu GAEC 6, și revizuirea practicilor agricole posibile, iar conform calendarului Comisiei, propunerile urmează să fie prezentate și discutate cu statele membre în luna martie.

De asemenea, Comisia avansează măsuri pentru reducerea inspecțiilor la ferme cu până la 50% și propune explicarea conceptului de forță majoră și a circumstanțelor excepționale în care fermierii, beneficiari de subvenții, nu vor fi sancționați din cauza nerespectării tuturor cerințelor PAC.

În documentul său, Comisia menționează și măsuri suplimentare pe termen mediu, în special pentru fermierii mici, care lucrează mai puțin de 10 hectare, prin scutirea de la controalele legate de conformarea la cerințele de condiționalitate. Executivul nu exclude posibilitatea reexaminării regulamentelor de bază privind politica agricolă comună.

În luna martie, Comisia va lansa un sondaj online adresat fermierilor, intenționând să identifice modul în care poate simplifica sarcinile administrative care decurg din normele politicii agricole comune.

O parte din măsurile înaintate de Comisie se regăsesc printre solicitările agricultorilor europeni, colectate de președinția belgiană la începutul săptămânii trecute.

 

Acordurile de liber schimb asigură diversificarea piețelor de export și a surselor de aprovizionare pentru țările din spațiul comun

Un studiu de evaluare a impactului potențial al celor zece acorduri de liber schimb, încheiate recent sau în curs de negociere, confirmă faptul că abordarea comercială a Uniunii Europene deschide noi oportunități pentru exportatorii de produse agroalimentare din blocul comun, se arată într-un comunicat transmis de Executivul european.

În anul 2022, excedentul comercial al Uniunii Europene, rezultat din schimburile internaționale de mărfuri agroalimentare, a ajuns la 58 de miliarde de euro. În scenariul aplicării acordurilor cu Australia, Chile, India, Indonezia, Malaysia, Mercosur, Mexic, Noua Zeelandă, Filipine și Thailanda, valoarea exporturilor agroalimentare din statele membre ar crește cu 3,1-4,4 miliarde de euro în următorul deceniu, iar importurile cu 3,1-4,1 miliarde de euro, potrivit evaluării Centrului Comun de Cercetare al Comisiei. Studiul identifică sectoarele sensibile, precum cel al cărnii de vită, de oaie, de pasăre, zahărul și orezul, care s-ar confrunta cu o concurență sporită în perspectiva funcționării acordurilor comerciale cu cei zece parteneri menționați. Concluzia serviciului de cercetare al Comisiei Europene validează abordarea Uniunii de a proteja sectoarele vulnerabile prin aplicarea unor contingente tarifare.

Pentru prima dată, studiul Comisiei analizează impactul asupra agriculturii Uniunii Europene al tratatelor comerciale încheiate recent de Regatul Unit cu țările membre ale Acordului Cuprinzător și Progresiv pentru Parteneriatul Trans-Pacific (CPTPP), arătând că acești parteneri vor prelua anumite cote ale producătorilor din blocul comun pe piața Regatului Unit. Deși se preconizează că efectele sunt limitate, succesul aderării Regatului Unit la acest grup dinamic de economii, demonstrează importanța diversificării atât a destinațiilor de export, cât și a surselor de aprovizionare pentru piața internă a Uniunii Europene, se mai arată în comunicatul Comisiei.

 

Protestele fermierilor francezi: între adevăruri și discursuri înșelătoare

Reprezentanța Comisiei Europene în Franța a publicat un material cu scopul de a deosebi informațiile adevărate de discursurile înșelătoare vehiculate în spațiul public francez de la începerea protestelor fermierilor, în urmă cu câteva săptămâni. Articolul pornește de la felul în care sunt adoptate actele legislative în Uniunea Europeană, trece în revistă principalele repere ale politicii agricole comune care a început la 1 ianuarie 2023 și felul în care aceasta contribuie la veniturile fermierilor francezi, principalii beneficiari ai PAC, cu peste 9 miliarde de euro anual, abordează normele de mediu și impactul implementării acestora, față în față cu costurile inacțiunii pentru producțiile agricole viitoare, și ajunge, în cele din urmă, la aspecte care țin de aprovizionarea internă cu produse alimentare.

Iată câteva exemple. Contrar ideilor care își fac loc în dezbaterea publică de la începerea protestelor, Franța a avut întotdeauna o balanță comercială pozitivă, în 2022, înregistrând un excedent din schimburile de produse agroalimentare de peste 10 miliarde de euro, scrie Reprezentanța Comisiei Europene în Franța.

Negocierile pentru acordul cu statele Mercosur, aspru criticate în Hexagon pentru impactul asupra industriei cărnii, vizează o cotă de import pentru carnea de vită de 90.000 de tone pe an, echivalentul unei fripturi de 200 de grame pentru un european. Fermierii francezi sunt îngrijorați, de asemenea, de livrările de carne de pasăre din Ucraina pe piața locală, ca urmare a ridicării temporare a taxelor vamale, însă Franța este al patrulea cel mai mare importator pe acest segment de produse din Uniunea Europeană. În primele 11 luni ale anului 2023, Ucraina a livrat pentru piața franceză 400 de tone de carne de pui, în timp ce importurile totale din țări terțe au ajuns la 47.000 de tone. În contextul creșterii consumului local, la 28,8 kg pe cap de locuitor, importurile de carne de pui au compensat scăderea producției franceze din ultimii doi ani, din cauza gripei aviare.

Între timp, protestele fermierilor francezi au continuat în aceeași notă, blocând drumuri, incendiind anvelope, asediind supermarketurile și împiedicând chiar, pentru ceva vreme, activitățile de la Salonul Internaţional al Agriculturii care s-a deschis la sfârșitul săptămânii trecute, la Paris.

Reportaje

Emisiuni

Galerii Foto

Articole Similare