Cooperativa agricolă nu e o idee comunistă. Transformată în afacere, produce milionari

În această ediție a emisiunii Rural, în prima parte trecem prin județul Arad, unde discutăm cu Dimitrie Muscă, unul dintre cei mai organizați fermieri pe care i-am întâlnit în periplul agricol. Dimitrie Muscă are Combinatul Agroindustrial Curtici și îl are de mai bine de 24 de ani. Iar în a doua jumătate a emisiunii, vedem cum astfel de idei fac pui în celălat capăt al României.

Dimitrie Muscă a pornit de la o idee din afară dar foarte românească în același timp. Îmi spune că știa cum trebuie făcută agricultura performantă, dar a plecat la drum după ce a văzut o astfel de afacere în fosta Iugoslavie.

”Povestea” Combinatului Agroindustrial Curtici a început imediat după decembrie 1989, dar nu cu lozinci, violențe și distrugere, ci cu încredere și păstrarea a ceea ce se ridicase deja. Ideea de cooperativă agricolă nu a părut celor din zonă una neapărat comunistă, așa că oamenii au păstrat proprietatea în comun, spune Dimitrie Muscă. 

A avut și sprijin, pe lângă banii de care dispunea. Un fost ministru al agriculturii a avut timp să îl asculte și l-a sprijinit, spune inginerul Dimitrie Muscă, în ciuda curentului de la acea vreme.

Este adevărat, îmi spune inginerul Dimitrie Muscă, nu întotdeauna a avut parte de înțelegere și ajutor. Au fost ani în care a fost în opoziție cu cei din Ministerul Agriculturii, numai că un fel de încăpățânare l-a îndemnat să asculte doar de ideile sale. Care, puse în practică, au dus la recolte mai bune și la mai mulți bani în final. Așadar, cu partea vegetală situația e clară – producții mari, venituri pe măsură. Rămâne partea de zootehnie, care a urmat același tipar de dezvoltare.

Dimitrie Muscă este cel care a reuşit să reînvie cooperativa agricolă românească şi să o transforme într-un model pentru agricultură, cu producţii şi profituri record în fiecare an.

Ideea de la care a plecat în 1990 inginerul Dimitrie Muscă la Arad a fost așadar una de succes, mai ales ținând cont de rezultatele de acum - și producții mari, și bani mulți în conturile firmei. Fără a uita sumele de vis pe care le primesc în vreme de campanie tractoriștii de la Combinatul Agroindustrial Curtici – 130 sau chiar 140 de milioane de lei vechi în fiecare lună. Ideea revine tot mai mult în planurile fermierilor, mai ales că lucratul pământului pe mari suprafețe e o rețetă de succes, dar și o cerință tot mai presantă a Uniunii Europene. Plecând de la experiența internă, dar și de la cea mai veche din alte state comunitare, fermierii au început să pună din nou la comun pământurile. Astfel, în județul Suceava a apărut Cooperativa Agricolă Bucovina.

Lansată oficial în piață acum câteva zile, asociația folosește experiența fermierilor din Franța, mai exact a cooperativei franceze CAVAC. Cooperativa Agricolă Bucovina are deocamdată 12 membri fondatori, mari fermieri din Suceava. Primul lor mare proiect este construirea unui siloz de mari dimensiuni, în care cerealele sau alte produse să stea până când prețul de vânzare e mai bun. Proiect perfect fezabil, dacă ținem cont de faptul că finanţarea cu fonduri europene poate fi de 70-90%.

Unul din cei care au pus umărul la pornirea Cooperativei Agricole Bucovina este președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Ioan Nechifor.

RURAL - EMISIUNE 27.10.2014 by RFI Romania