În emisiunea Rural de astăzi mergem din nou pe urmele banilor europeni cu care se modernizează agricultura românească și ne oprim în județul Harghita, la Căpâlnița, unde există singura pensiune din județ care folosește energie geotermală în funcționare.
Un proiect care a înghițit 200.000 de euro din fonduri europene, totalul cheltuielilor fiind de 500.000 de euro. Discutăm apoi despre reprezentarea fermierilor români în structurile europene care îi pot ajuta, așa cum este COPA COGECA, și în care românii nu erau prezenți până acum câteva zile. Lucrurile s-au schimbat însă, iar Federația proAgro a devenit membră în COPA COGECA.
Pentru început însă să discutăm despre pensiunea lui Benedek Zoltan din Harghita, care utilizează energia geotermală, prezentă în zonă, pentru încălzirea pensiunii și pentru a produce apa caldă necesară.
Ideea construirii pensiunii turistice ”Poteca stelelor” s-a născut în urmă cu mai mulţi ani, când Benedek Zoltan din Căpâlniţa, impulsionat de un prieten din Ungaria, a depus un proiect european şi a reuşit să acceseze bani din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală. Investiţia a fost finalizată în doi ani de zile, chiar înainte de termenul limită prevăzut în contract. Aceasta are o suprafaţă desfăşurată de aproximativ 800 de metri pătraţi și o capacitate de cazare de 20 locuri, în zece camere cu câte două locuri.
Ineditul acestei pensiuni, unice în Harghita, constă în faptul că încălzirea, climatizarea precum şi producerea apei calde se realizează din căldura pământului, prin energie geotermală.