În primul rând trebuie spus că legea a trecut în doar două luni de Senat, Cameră și Președinție. Actul normativ a fost propus de Guvern în timpul vacanței parlamentare din vara anului trecut. Deși nu a fost vorba de nici o procedură de urgență, legea a trecut repede și fără probleme de Senat și Camera Deputaților, apoi a fost și promulgată într-un timp record, astfel că pe 30 octombrie se publica în Monitorul Oficial, intrând în vigoare la doar două luni de la prezentarea ei în Parlament.
Problema cea mare nu stă în forma legii, ci în contribuția, în tariful taxei de mediu pe care Guvern l-a schimbat peste noapte. Mai exact, l-a triplat și a decis că după 25 ianuarie se vor aplica și sancțiuni pentru neplată, ceea ce îi obligă pe procesatori să o plătească.
”În conformitate cu Legea nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje, operatorii din sectorul agroalimentar care au încheiat contracte de reciclare a ambalajelor, conform listei afișate pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu, plăteau o taxă pentru ambalajele puse în piață în medie de 65 lei/to. În situația creată membri noștri sunt obligați să plătească ca taxa de mediu un tarif de peste 2.000 lei/to, cu implicații în dublarea prețurilor recipientelor și creșterea costurilor pe unitatea de produs cu circa 30%. Precizăm că o astfel de măsură va avea un impact negativ în ceea ce privește competitivitatea sectorului agroalimentar românesc. Relațiile contractuale dintre producători și cei care s-au angajat să presteze servicii de reciclare a ambalajelor sunt încă în vigoare până la sfârșitul anului 2015 însă operatorii autorizați nu respectă prevederile contractuale”, spune la RFI președintele Federației Naționale Pro Agro Emil Dumitru, organizație care, de la anunțarea noii taxe, încearcă să convingă Guvernul de efectele nefaste și imediate ale noii taxări.
Producătorii din industria agro-alimentară se plâng că dacă Legea 249/2015 a intrat în vigoare la finele lui octombrie, contribuția a fost fixată ulterior și nici o companie nu a reușit să își regândească planul de afaceri pentru a gestiona situația. În fața acestei probleme, soluția la care mulți vor fi obligați să apeleze va fi majorarea prețurilor. Chiar și așa, producătorii se tem că nu vor rezista pe piață în concurență cu importurile.
”Din păcate, regândirea totală a sistemului este un proces de durată, timp în care membri noștri, producători vor fi nevoiți să plătească contribuția de 2 lei/kg, conform legislației în vigoare la această dată, lucru care pe mulți dintre ei îi poate duce către faliment. Repoziționarea prețurilor produselor noastre nu este o opțiune, în condițiile în care 50% din piața este acoperită de importuri din țări în care această taxa nu există sau este de 7-8 ori mai mică”, subliniază Emil Dumitru, liderul Pro Agro.
O taxă similară pentru ambalaje au și alte țări, precum Bulgaria sau Ungaria, însă la ei, nivelul birului este unul mult mai mic. Vorbim despre 0,2 leva/kg, adică 0,45 lei/kg, de cel puțin patru ori mai mică decât ce s-a introdus în România. ”În Bulgaria, ceea ce plătește operatorul economic este tariful către operatorul autorizat de transfer de responsabilitate, care este similar celui practic de operatorii români până acum”, explică Emil Dumitru. În Ungaria, taxa se plătește numai către stat și este de 19 HUF/kg de sticlă (aprox. 0,27 ron/kg), potrivit informațiilor funrizate de producătorii de acolo.
Și tot în emisiunea de astăzi, discutăm despre vizita ministrului agriculturii la Bruxelles, unde s-a întâlnit cu comisarul european de specialitate Phil Hogan, dar și cu cel al sănătății.
Subiectele discuțiilor, cel puțin cele cu Phil Hogan, au plecat de la nevoia de simplificare a birocrației comunitare, dar au privit și condițiile artificiale în absorbția fondurilor europene. De la instalarea sa la șefia ministerului agriculturii, Irimescu a recunoscut că birocrația continuă să fie o problemă majoră în agricultură și, chiar dacă o parte din proceduri sunt dictate de norme europene, autoritățile din România au complicat lucrurile în ultimii ani.
Dincolo de dorita simplificare, Achim Irimescu a discutat și despre pesta porcină africană, care potențial amenință România, despre sistemul de ecarisaj, până acum neexistent, dar și despre accesul fermierilor români la subvenții. Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghișan, a discutat cu Achim Irimescu.