Cum se împiedică fermierii de discuțiile din Parlament

Comisia pentru agricultură a Camerei Deputaților dezbate, din nou, legea care reglementează vânzarea produselor românești în supermarketuri. Fermierii au cerut insistent eliminarea taxelor arbitrare și condiții egale cu importatorii.

Legea este dezbătută și întoarsă pe toate părțile de săptămâni bune, astfel încât micii producătorii încep să se gândească la faptul că intenționat nu se dorește ca această lege să fie supusă votului în Parlament. Gheorghe Vlad din comuna Vidra, președintele asociației cultivatorilor de legume, spune, pentru ewmisiunea Rural, că la nivel declarativ marile rețele comerciale și-au dat acordul pe modificările Legii 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare.

”Noua versiune a Legii 321/2009 este tergiversată de unii deputații din cadrul grupurilor parlamentare diferite și se tot încearcă ducerea acestei legi în derizoriu către sfârșitul anului sau mai deloc. Această situație mă nemulțumește pentru că nu pot oferi producătorului român pe care îl reprezint și, implicit mie însumi, un răspuns, o soluție pentru producția pe care o avem de scos acum pe piață. Legumicultorii au ieșit deja la piață cu ceapă, salată verde și ridichi, sunt în așteptare mai ales că am avut o iarnă blândă și producțiile de legume vor fi foarte bune în acest an. Nu știu ce să le răspund oamenilor atunci când sunt întrebat dacă vor avea unde să-și valorifice marfa”, spune Gheorghe Vlad.

Care sunt însă modificările cerute de fermierii români și ce au acceptat supermarketurile? ”Au fost modificate trei articole din lege și nu văd de ce documentul nu își urmează cursul legislativ. Am reușit să eliminăm taxele de raft și a rămas să se pună în preț doar adaosul comercial și TVA-ul. Am reușit să modificăm și contractul comercial care trebuie făcut în baza legii, astfel încât organizațiile interprofesionale, prin legislația românească și a Uniunii Europene, sunt îndreptățite să încheie aceste contracte comerciale în baza normelor legale în vigoare”, explică Gheorghe Vlad.

Și tot în emisiunea de astăzi discutăm despre cereri venite din partea fermierilor români de a fi oprită vânzarea terenurilor agricole către străini. Unele state europene, spre exemplu Lituania, Polonia, Ungaria, au restricţii în ceea ce priveşte suprafaţa pe care o poate cumpăra un străin persoană fizică.

Altele precum Bulgaria, Cehia, Estonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Ungaria permit ca străinii din Uniunea Europeană să cumpere teren pe persoană fizică doar în anumite condiţii (în Polonia, Slovacia și Letonia investitorul trebuie să fie căsătorit cu un cetăţean al respectivei ţări, sau dacă a fost arendaş timp de 3 ani, iar în Bulgaria pot cumpăra doar producătorii agricoli independenţi care doresc să se stabilească definitiv în ţară şi sunt domiciliaţi în ţară).

Despre modelele europene în domeniu discutăm cu corespondentul RFI la Bruxelles Mihaela Gherghișan.

Emisiunea din Rural 04 Aprilie 2016 by RFI Romania