Fermierii și antreprenorii mici din sectorul agricol și din industria alimentară au la dispoziție o paletă largă de instrumente de finanțare și dezvoltare. Subvenii europene și naționale, fonduri pentru achiziții și investiții, microcredite sau împrumuturi bancare, toate aceste modalități pot fi accesate de agricultori. Cu precizarea că sectorul de agribusiness are o serie de specificități în materie de finanțare.
Invitați la Rural: Raluca Andreica, director general Patria Credit IFN, Marius Gavrea, expert agribusiness ING Bank România, Cosmin Măglaș, consultant fonduri europene.
Jurnal rural european
- Reducerea folosirii nitriților și nitraților în industria alimentară;
- Franța: măsuri fiscale pentru susținerea crescătorilor de bovine;
- Încă un ajutor de stat pentru fermierii polonezi;
- Germania se gândește la viitoarea politică agricolă comună care să includă și noi state membre;
- De unde importă și unde exportă statele UE produse agricole și alimentare.
Reducerea folosirii nitriților și nitraților în industria alimentară
Operatorii din sectorul alimentar au la dispoziție doi ani pentru a se adapta la noile limite, mai stricte, în privința utilizării nitriților și nitraților ca aditivi alimentari, transmite Comisia Europeană într-un comunicat emis săptămâna trecută. Substanțele sunt utilizate în mod obișnuit în industria de procesare a cărnii, pentru conservarea alimentelor, pentru a le oferi aromă și culoare, însă studiile științifice leagă prezența acestora în alimente de creșterea riscului apariției cancerului la oameni.
Franța: măsuri fiscale pentru susținerea crescătorilor de bovine
Ministrul francez al economiei și finanțelor, Bruno Le Maire, a anunțat vineri, 6 octombrie, măsuri fiscale excepționale pentru sprijinirea crescătorilor de bovine. Ajutorul se ridică la 150 de euro pentru fiecare cap de vacă de reproducere, este plafonat la 15.000 de euro pe fermă și se va acorda în anul 2024.
Încă un ajutor de stat pentru fermierii polonezi
Un alt ajutor din fonduri naționale va fi acordat fermierilor polonezi, în contextul agresiunii ruse în Ucraina, anunță comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, pe platforma X. Comisia Europeană a aprobat, săptămâna trecută, o nouă schemă de ajutor de stat pentru producătorii polonezi de cereale și semințe oleaginoase. Valoarea subvențiilor se ridică la 132 milioane de euro, echivalentul a 610 milioane de zloți polonezi. În urmă cu două săptămâni, subvenții în valoare de 45 de milioane de euro au fost aprobate de executivul european pentru producătorii polonezi de porumb. Mai multe ajutoare de stat au fost admise în ultimele luni pentru fermierii din Polonia, un stat membru dispus să aloce tot mai mulți bani publici pentru consolidarea și dezvoltarea sectorului agricol local.
Germania se gândește la viitoarea politică agricolă comună care să includă și noi state membre
Potrivit unui studiu intern al Uniunii Europene, citat de Financial Times, aderarea a opt sau nouă noi membri la blocul comun ar „reduce cu aproximativ 20% subvențiile agricole existente”, scrie euractiv.com. Pentru a se asigura că subvențiile politicii agricole comune rămân accesibile chiar și după ce mai multe state se vor integra în Uniunea Europeană, guvernul german pledează pentru o reducere a așa-numitele plăți directe, efectuate exclusiv în funcție de suprafața agricolă a unei exploatații, și face presiuni pentru ca anumite servicii publice, precum protecția mediului sau a climei, să fie recompensate, notează sursa citată. Între timp, Berlinul trimite un atașat agricol în Balcanii de Vest, care are rolul să ajute țările din regiune să progreseze în procesul de aderare și să reprezinte, totodată, interesele economice germane. Anunțul a fost făcut de ministrul federal al agriculturii, Cem Özdemir, în timpul unei călătorii de cinci zile în Macedonia de Nord, Kosovo și Moldova.
De unde importă și unde exportă statele UE produse agricole și alimentare
O analiză recentă a Comisiei Europene arată că piețele de desfacere pentru majoritatea produselor agroalimentare din blocul comun sunt diversificate. Totuși, o mare parte din exporturile agroalimentare se îndreaptă către Regatul Unit (21% din valoarea vânzărilor în spațiul extracomunitar, în 2022), iar pentru unele produse, destinațiile sunt mai puțin variate. De exemplu, piața americană absoarbe 28% din exporturile de vin ale Uniunii Europene, în timp ce 25% din totalul vânzărilor de carne de porc se îndreaptă către China, informează Direcția Generală pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (DG AGRI).
În privința surselor de aprovizionare, Uniunea Europeană prezintă un nivel de diversificare mai mare decât al celorlalți importatori globali. Cu toate acestea, semințele oleaginoase și plantele proteaginoase, deficitare în blocul comun, provin în proporție de peste 60% din Brazilia, Argentina și Ucraina. O situație similară a existat în 2022 pentru cafea și cacao, livrate preponderent din Brazilia, respectiv, Coasta de Fildeș. Un nivel de concentrare moderat s-a remarcat la cereale, în special porumb, principalii furnizori fiind din Ucraina și Brazilia, însă Uniunea rămâne exportator net, cu o producție care depășește consumul din piața comună. Pentru alte produse, precum lactate, carne de porc, de oaie și capră, băuturi, măsline și ulei de măsline, piețele de aprovizionare sunt mai concentrate, însă producția din blocul comun este autosuficientă pentru majoritatea dintre ele și nu există un risc strategic deosebit de mare, subliniază DG AGRI.