De la stat, la mare fermier, în 25 de ani

În noua ediție a emisiunii ”Rural” plecăm de la ferma unui agricultor din județul Tulcea, cu cereale, viță de vie, pomi fructiferi, moară și fabrică de pâine și ne oprim în pragul guvernului, care tocmai a anunțat scăderea TVA la produsele alimentare de bază. O mișcare care ar trebui să ieftinească mâncarea românilor, dar care, spun analiștii, va folosi de fapt mai mult importatorilor de produse din acest domeniu.

Începem așadar în comuna tulceană Turcoaia, unde Gheorghe Tornea face agricultură de un sfert de veac. Povestea lui Gheorghe Tornea e simplă și aparent comună – angajat la stat până în 1990, plecat în privat pentru că întreprinderea anunța concedieri, a început cu o moară. Este adevărat că a avut ceva bani și s-a mai ajutat și cu un credit impresionant la acea vreme, luat de la CEC.

Gheorghe Tornea nu mai lucrează pământul cu utilajele de la începutul anilor 90, așa că din biroul său am ieșit în câmp. Lângă o fostă carieră în Munții Măcinului, Gheorghe Tornea are câteva zeci de hectare, pe care a plantat câte puțin din toate.

Trecând dincolo de livada de nuci și de solarii, Gheorghe Tornea mă duce în vie, o plantație nouă, ca la carte, dar care nu pare atât de rentabilă la o analiză mai atentă.

Să ne ocupăm, pentru câteva minute, și de reducerea la 9 procente, a TVA la alimentele de bază. Decizia guvernului ar trebui să aducă, din vară, produse alimentare mai ieftine cu până la 12 procente. E de amintit că reducerea se va aplica și băuturilor nealcoolice, dar și serviciilor de alimentaţie publică.

RURAL - EMISIUNE 13.04.2015 by RFI Romania