AcasăEmisiuneCum poate reduce România deficitul comercial la produse agroalimentare

Cum poate reduce România deficitul comercial la produse agroalimentare

Deficitul balanței comerciale pentru produse agricole și procesate este o problemă veche pentru România. Creșterea exporturilor de produse procesate, principala cauză a deficitului, se poate face prin politici publice consecvente, aplicate pe termen mediu.

Invitate la Rural: Camelia Gavrilescu, cercetător II la Institutul de Economie Agrară, conf. univ., Mihaela Gherghișan, corespondent RFI România la Bruxelles.

Comerțul agroalimentar este o parte importantă a comerțului exterior al României în ultimii 30 de ani. Din păcate, balanța comercială a fost aproape în permanență negativă, cu excepția a doi ani, 2013 și 2014. De la intrarea noastră în Uniunea Europeană, adică din 2007, comerțul agroalimentar, atât exportul, cât și importul de produse au cunoscut o dezvoltare absolut spectaculoasă. De exemplu, în 2023 față de 2007, valoarea exporturilor era de 11 ori mai mare, valoarea importurilor doar de 4 ori mai mare. Am pornit, de la intrarea noastră în Uniunea Europeană cu un handicap, să spun așa, cu o balanță negativă.

În momentul de față, după o valoare relativ mai mare în 2020, în anul pandemiei, când știm că tot comerțul mondial a fost dat peste cap, în 2023 am înregistrat un deficit de 1,3 miliarde de euro.

Exporturile de cereale și oleaginoase pleacă în cea mai mare parte către țări din afara Uniunii Europene. Vă dau un exemplu în 2023. Încasări de 4 miliarde de euro pe cereale, din care 2,9 miliarde de euro din țări din afara Uniunii Europene. Din 15 milioane de tone de cereale exportate, 11 au plecat spre Egipt, Iordania, Algeria, Iran sau chiar și către Coreea de Sud. Tot acolo pleacă și animale vii. Deci exportăm ovine vii în principal Și asta aduce câștiguri substanțiale fermierilor care sunt crescători de oi. Bun, asta e partea bună.

Partea mai puțin bună este că importăm produse procesate. Dacă vrem să echilibrăm balanța comercială, ar trebui în perspectivă să modificăm puțin raportul dintre producția vegetală și producția animală. La noi, producția vegetală din 90 încoace s-a dezvoltat foarte mult, în timp ce producția animală a scăzut mult în pondere.

Vă dau un exemplu: o parte din porumb ar putea fi redirecționat către crescătorii de porci și de păsări și transformat acest porumb în carne, care, evident, are o valoare valoare adăugată mai mare.

Reportaje

Emisiuni

Galerii Foto

Articole Similare