Plătim despăgubiri după furtuni, avem bani – Petre Daea

Camp distrus de furtuna

Fermierii care au avut de suferit după recentele furtuni vor fi despăgubiți, promite ministrul agriculturii. Petre Daea spune că cere bani guvernului în acest scop, mai ales pentru culturile de soia, cele mai afectate.
Am venit cu două soluții rapide, și anume am solicitat Comisiei Europene ca avansurile la subvențiile pentru agricultură să fie mai consistente, procentul de acordare a avansului este ridicat, acolo este de 70%. O a doua soluție este faptul că am constituit acte normative pentru soia, cultura care a fost cea mai afectată, și unde un criteriu de eligibilitate este acela al nivelului de producție”, a spus ministrul agriculturii.

Petre Daea amintește că în fiecare județ afectat de furtuni au fost înființate comitete mixte care să verifice realitatea din teren și să determine gradul de afectare pentru fiecare cultură agricolă. Mai târziu vor fi întocmite și actele necesare ”pentru a putea intra într-un calcul al evidenței, al prelucrării și al deciziei la Ministerul Agriculturii”.

Tot în emisiunea de astăzi facem un bilanț al programelor guvernamentale pentru sprijin în diverse sectoare ale agriculturii, iar pentru acest subiect îl avem invitat pe Daniel Botănoiu, secretar de stat în MADR. Plecăm în discuție de la declarațiile sale din ultimele zile, și anume că autoritățile consideră că programul de sprijinire a cultivatorilor de tomate în spații protejate este un succes, fiind accesat până acum de aproape 10.000 de beneficiari. Daniel Botănoiu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, spune și că primele rezultate încurajatoare îi motivează pe cei din minister să continue și în alte domenii, de exemplu carne de porc, miere, păsări și pește.

Programul Tomate este un succes, dovadă că sunt aproape de 10.000 de beneficiari înscriși în acest program, ceea ce înseamnă că, la două kilograme pe metrul pătrat, sunt 20.000 tone care ajung pe piața românească, produse proaspete”, a declarat Daniel Botănoiu. El a mai spus că Ministerul Agriculturii s-a orientat cu prioritate către sprijinirea cultivatorilor de tomate și crescătorilor de carne de porc pentru că aceste produse se află în topul importurilor făcute de România, și va continua și cu alte programe, cum ar fi sprijinirea producției autohtone de carne de pasăre, miere și pește.

Importăm de 350 de milioane de euro carne de porc, iar tomate de 50 de milioane de euro, și iată că s-au diminuat. Proiectul carne de porc este în Parlament, cum a solicitat și Comisia Europeană și vom continua cu programul cu mierea, care este un program extrem de important. Un alt program important este legat de stimularea investițiilor la păsări și pești. Și nu numai aceste programe, sunt 30 de programe care așteaptă decizia Parlamentului să le implementăm”, a mai spus Daniel Botănoiu.

Ascultă emisiunea Rural din 25 septembrie 2017