În agricultura românească, femeile rămân în continuare o prezență extrem de activă, chiar dacă de cele mai multe ori vorbim de cele angajate în agricultura de subzistență și mai rar de femeile care conduc afaceri în domeniu.
Această situație nu înseamnă însă că femeile nu fac față în domeniu, chiar dacă România se arată destul de rămasă în urmă în această chestiune. În alte părți, de exemplu în Statele Unite ale Americii, peste 300.000 de ferme sunt conduse de femei, ceea ce reprezintă aproape o șesime din totalul fermelor americane. Trebuie amintit că în 1985, doar 5% dintre fermierii din SUA erau femei. Femeile americane dețin mai ales ferme de producere a fructelor și legumelor și mici ferme de vite, spre deosebire de bărbați, care sunt specializați pe cereale și ferme mari de bovine.
Pe acest fond, unde e femeia în agricultura românească? Departe de lumina reflectoarelor și de prima pagină a ziarelor, chiar dacă de multe ori muncesc la fel cu bărbații, chiar și mai mult uneori. De aceea, compania PRIA Events s-a gândit să organizeze o gală de premiere a cestora, sau măcar a celor cu rezultate notabile în domeniu.
Gala ”PRIA Women in Agriculture”, prima destinată femeilor care activează în agricultură, are loc după o conferință în domeniu, anunțată ca o platformă de dezbatere între autorități, fermieri și companiile care își desfășoară activitatea în acest sector.
În emisiunea ”Rural” de astăzi discutăm cu Raluca Voivozeanu, organizatoarea PRIA Agriculture, și cu avocatul Cristian Popescu, managing associate la Popovici, Niţu&Asociaţii: