Sunt universitățile pregătite pentru adaptarea la noile realități? Care sunt așteptările angajatorilor de la ele? Cum colaborează universitățile cu fermierii și industria alimentară si cum răspund provocărilor tot mai complexe? Cum contribuie acestea la procesul de schimbare a generațiilor în agricultură?
Iată câteva întrebări la care vor încerca sa răspundă ministrul învățământului Sorin Câmpeanu si invitații dezbaterii „Învățământul universitar agricol : de la educație la inovare, de la catedră la fermă”, organizate luni, 22 martie, de la ora 11. Detalii pe rfi.ro si pe pagina de Facebook RFI Romania.
Speakeri:
• Prof. univ. dr. Cornel Cătoi, rector USAMV Cluj-Napoca
• Prof. univ. dr. Răzvan Teodorescu, prorector USAMV București
• Prof. univ. dr. Vasile Stoleru, prorector USAMV Iași
• Prof. univ. dr. ing. Camelia Sava, decan al Facultății de Ştiinţe Agricole, Industrie Alimentară şi Protecţia Mediului Sibiu
• Conf. univ. dr. Roxana Pătărlăgeanu, prodecan Facultatea de Economie Agroalimentară și a Mediului - ASE, București
• Alina Crețu, director executiv al Asociației Producătorilor de Porumb din România
• Dorin Cojocaru, preşedintele Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui
• Vlad Constantin Turcea, student doctorand, absolvent al Facultății de Economie Agroalimentară și a Mediului – ASE, București
• Mihaela Gherghișan, corespondent permanent la Bruxelles pentru Radio France Internationale
Jurnal Rural
Suma de 760 de milioane de euro alocată pentru investiţii în exploataţii agricole în perioada de tranziţie 2021-2022 este ambiţioasă, dar necesară, pentru a putea corecta deficitul balanţei comerciale cu produse agroalimentare, care a crescut în ultimii ani, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros.
Acesta a precizat că alocarea maximă pe proiect va fi de 1,5 milioane de euro pentru ferme zootehnice și legume în spaţii protejate, iar rata de finanţare va fi de maximum 90% pentru cooperativele cu istoric în activitate şi 70% pentru beneficiarii privaţi.
Ajutor de stat pentru motorină, sprijin pentru producţia de usturoi şi pentru crescătorii de porci din rasele Bazna şi Mangaliţa precum şi finanţarea programului pentru stimularea angajării tinerilor în acest sector sunt doar câteva dintre măsurile care vor fi finanţate din bugetul naţional în acest an.
Mai puține focare de pestă porcină africană
România înregistrează 401 de focare active de pestă porcină africană în 36 de județe, din care 14 în exploatații comerciale, fiind afectate aproximativ 125.000 de porcine, potrivit datelor anunțate de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. Numărul focarelor active este în scădere față de raportarea din 11 martie, când au fost consemnate 413 focare. De la prima semnalare a prezenței virusului pestei porcine africane în România, pe data de 31 iulie 2017, au fost diagnosticate 5.345 de cazuri la mistreți în 41 de județe, informează Agerpres. În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreți se sting după cel puțin doi ani de la apariția lor. Pentru această boală nu există vaccin, singura metodă de protejare a sănătății animalelor fiind respectarea condițiilor de biosecuritate.
Subvenții bugetare pentru agricultură
Anul acesta, Programul Naţional Apicol va avea alocată suma de 51,2 milioane lei, cu 1,2 milioane de lei mai mult decât anul trecut. De asemenea, în anul 2021 va continua finanţarea programului pentru stimularea angajării tinerilor în sectoarele agricultură, acvacultură şi industrie alimentară. Se acordă 1.000 de lei de persoană pe un singur an celor care sunt angajaţi şi au studii superioare de specialitate, 750 de lei pentru cei cu studii medii de specialitate şi 500 de lei persoanelor angajate fără studii. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că anul acesta se vor derula şi alte programe, care încă nu sunt lansate, precum ajutorul de minimis pentru susţinerea legumelor în spaţii protejate, la care se lucrează în prezent cu mediul asociativ, fiind vorba de fostul program "Tomata".
Vă prezentăm în continuare câteva știri pe scurt.
Ucraina, un important furnizor de produse din carne de pasăre, a anunțat că a ajuns la un acord cu Uniunea Europeană pentru a separa regiunile unde nu există virusul gripei aviare de cele afectate de acest virus. În felul acesta, Ucraina va putea să reia exporturile de carne de pasăre spre statele europene, informează Reuters. "Aceste exporturi vor avea loc, chiar dacă restricțiile vor rămâne în vigoare în zonele unde au fost identificate cazuri de gripă aviară, deoarece vor fi livrate produse din zonele neafectate", a informat Serviciul pentru Siguranța Alimentelor din Ucraina. Noul regim de export a intrat în vigoare la data de 20 martie, arată Agerpres.
În Germania, agricultura și-a îndeplinit obiectivele climatice din anul 2020 stabilite prin legea privind protecția climei. Datele privind emisiile de CO2, prezentate recent de Ministerul Mediului, au arătat că emisiile realizate de ramurile agricole au scăzut cu 2,2%, până la 66 de milioane de tone metrice echivalente de CO2, sub obiectivul de 70 de milioane de tone metrice. Ministrul agriculturii a declarat că „agricultura își respectă responsabilitatea pentru protecția climei”.
Italienii se ceartă între ei. Provincia Foggia, din Italia, se află pe picior de război cu regiunea vecină Campania, întrucât administrația locală din Campania a cerut ca roșiile decojite din Napoli să primească statutul de indicație geografică protejată. Problema este că 90% din producția națională a acestor soiuri de roșii „lungi” provine din provincia Foggia și sunt, însă, prelucrate în cea mai mare parte în Campania. Niciuna din părți nu vrea, deocamdată, să cedeze.