Diaspora investeşte în România

Tractor pe camp - Pexels / Dariusz Grosa / rural.rfi.ro

Unii dintre românii plecaţi să lucreze în afara ţării s-au întors şi au investit în România. Agricultura a fost una dintre opţiuni, preţul redus al terenului fiind un avantaj pentru cei care au dorit să investească.

  

Invitaţi la Rural: Alin Caprila, fermier din judeţul Călăraşi, Mihaela Gherghisan, corespondent RFI România la Bruxelles.

Jurnal rural european

  • Măsuri de sprijin excepționale pentru producătorii de vin;
  • Noi produse modificate genetic sunt autorizate pe piața europeană;
  • Plan irlandez de reducere a efectivelor de bovine;
  • Lege germană pentru etichetarea zootehniei;
  • Francezii pregătesc agricultura pentru anul 2040.

Măsuri de sprijin excepționale pentru producătorii de vin

Producătorii de vin din mai multe regiuni vitivinicole europene sunt sprijiniți prin măsuri excepționale, temporare, pentru remedierea dezechilibrelor care au apărut pe piețe pe fondul unor producții mai mari, în paralel cu reducerea vânzărilor.

Statele membre pot acorda o mai mare flexibilitate programelor de sprijin pentru vin, iar rata de cofinanțare a Uniunii Europene pentru măsuri legate de restructurare, recoltare înainte de coacere, promovare și investiții va crește de la 50% la 60%, potrivit unui comunicat al Direcției Generale pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (DG Agri) din cadrul Comisiei Europene.

Producția de vin în blocul comun a crescut cu 4% în acest an față de anul precedent, în timp ce stocurile inițiale au fost mai mari cu 2% față de media ultimilor cinci ani. În contextul creșterii prețurilor produselor alimentare, s-au înregistrat scăderi importante ale consumului de vin pe piețele principalilor producători, estimate la 7% în Italia, 10% în Spania, 15% în Franța, 22% în Germania și 34% în Portugalia. Exporturile de vin ale statelor membre în perioada ianuarie-aprilie 2023 au fost cu 8,5% mai mici decât anul trecut, ceea ce a condus la creșterea în continuare a stocurilor și la prefigurarea apariției unor dificultăți ale producătorilor de a găsi capacități suficiente de depozitare pentru noua recoltă, se mai arată în comunicatul DG Agri.

 

Noi produse modificate genetic sunt autorizate pe piața europeană

Comisia Europeană a autorizat, pentru zece ani, introducerea pe piață a produselor care conțin sau sunt fabricate din trei soiuri de porumb modificat genetic și a reînnoit autorizația pentru alte patru culturi modificate genetic, trei de soia și una de cânepă. Deciziile de autorizare ale Comisiei nu permit cultivarea acestor produse în Uniunea Europeană, o mențiune specificată pe etichetă, ci pot fi utilizate doar ca alimente sau hrană pentru animale.

Autorizațiile au fost acordate la solicitarea companiilor Bayer și Corteva, care își asumă obligații de monitorizare a efectelor asupra mediului și de transmitere către Comisie a unor rapoarte anuale în această privință, conform documentelor publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Un comunicat emis de executivul de la Bruxelles transmite că Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), în evaluarea sa științifică, a concluzionat că aceste organisme modificate genetic sunt la fel de sigure pentru sănătatea umană și animală ca și produsele corespondente convenționale.

 

 

Plan irlandez de reducere a efectivelor de bovine

Guvernul irlandez este hotărât să le ofere crescătorilor de bovine opțiuni voluntare, atractive din punct de vedere financiar, pentru reducerea numărului de vaci de lapte din ferme, scrie platforma online de știri spiegel.de

Aproximativ 200.000 de vaci de lapte ar trebui scoase de pe piață în următorii trei ani, pentru ca țara să atingă obiectivele climatice planificate pentru sectorul agricol, o măsură care s-ar adresa unui număr de 18.000 de fermieri. Un plan guvernamental aflat în proces de consultare cu părțile interesate vizează alocarea a aproximativ 200 de milioane de euro anual, până în 2025, pentru grăbirea procesului de reducere a efectivelor de animale.

Irlanda are a treia cea mai mare populație de bovine din Uniunea Europeană, după Franța și Germania, cu aproximativ 7 milioane de capete, și prezintă a treia cea mai mare densitate a animalelor pe suprafață de teren, după Țările de Jos și Belgia.

Nu doar Irlanda dezbate tema reducerii efectivelor de bovine în Uniunea Europeană. Recent, Curtea de Conturi din Franța a solicitat guvernului de la Paris un plan pentru restrângerea activității din sectorul de creștere a bovinelor, responsabil pentru aproape 12% din emisiile de gaze cu efect de seră, comparabile cu cele ale clădirilor rezidențiale din țară, iar în Țările de Jos, propunerea guvernului de limitare a numărului de vaci, la maximum trei pe hectar, este un punct sensibil în discuțiile cu fermierii și într-o mare măsură răspunzătoare pentru eșecul negocierilor de până în prezent, pentru încheierea unui Acord agricol care s-a aflat în dezbatere mai multe luni de zile.

 

Lege germană pentru etichetarea zootehniei

Parlamentul german a adoptat legea privind noile reguli de etichetare adresate sectorului zootehnic propuse de ministrul federal al alimentației și agriculturii, Cem Özdemir. Deocamdată, legea limitează reglementările la carnea de porc și sectorul de creștere a suinelor, dar se va extinde pentru mai multe specii de animale și produse de origine animală și, de asemenea, va acoperi mai multe canale de distribuție, inclusiv restaurantele și cateringul, a asigurat ministrul german al agriculturii. Noile etichete vor permite consumatorilor să vadă condițiile în care au fost crescute animalele, evidențiind cinci tipuri de creștere: în spații interioare și/sau exterioare sau în sistem organic. Scopul legii este de a le oferi consumatorilor posibilitatea de a alege produsele în cunoștință de cauză și de a întări bunăstarea animalelor în fermele locale.

 

Francezii pregătesc agricultura pentru anul 2040

În Franța, consultările pentru următoarea lege privind privind orientarea și viitorul în agricultură urmăresc pregătirea sectorului agricol pentru anul 2040. Consiliul Economic, Social și de Mediu (CESE), format din membri ai societății civile - sindicate, asociații, fermieri –, a stabilit un set de recomandări din care se disting câteva priorități majore, scrie Euractiv Franța: accesibilitatea alimentelor sănătoase și durabile, atragerea de noi lucrători agricoli și consolidarea legăturilor dintre agricultură și societate.

În viziunea CESE, Uniunea Europeană trebuie să integreze dimensiunea alimentară în politica agricolă comună și să impună în acordurile comerciale reciprocitatea standardelor sociale și de mediu pentru produsele importate. Dar protecția producătorilor trebuie să se facă și în interiorul Uniunii, pentru a se pune capăt dumpingului european, atenționează CESE, iar în această direcție solicită o „convergență” a statelor membre către standarde sociale și de mediu înalte.

Proiectul de lege ar trebui să fie prezentat de guvern în curând, pentru ca în toamnă să fie înaintat Parlamentului francez.