AcasăDin cercetător agricol, fermier ”cu intrare” în marile magazine. Cum să vinzi...

Din cercetător agricol, fermier ”cu intrare” în marile magazine. Cum să vinzi producția de cartofi la supermarket

Ediția de astăzi a emisiunii ”Rural” ajunge în Covasna, la unul dintre marii cultivatori de cartofi din România. Mihail Mucsi are peste 100 de hectare de cartofi, pe care îi îngrijește ”ca la carte” și își vinde producția fără probleme într-un supermarket.

Înainte de a deveni fermier, Mihail Mucsi a lucrat 15 ani la Staţiunea de Cercetare a Cartofului din Târgu-Secuiesc. În 1994 a hotărât însă să devină propriul său stăpân, cu toate riscurile aferente. ”În numai câteva zile, în condiţii meteo nefavorabile, poţi pierde o investiţie de sute de mii de euro fără să poţi face nimic”, declară cel care a clădit în ultimii ani firma Agricom.

La început nu avea banii necesari pentru a porni afacerea, aşa că punctul de plecare a fost arendarea a câtorva hectare de teren. Un demers pe care-l caracterizează acum drept ”ieftin, cu doar câteva milioane de lei am luat 20 ha”, spune Mihail Mucsi, care a ajuns acum să cultive 305 hectare, din care o treime cu cartofi.

Până să ajungă însă aici, fermierul Mucsi a știut să învețe și să profite de tot ceea ce legea nu interzicea. Astfel, în 1994,  guvernul a dat o hotărâre ca firmele de producţie să fie scutite de la plata impozitului vreme de câţiva ani. Aşa că a împărţit firma în două, pentru că în obiectul de activitate era şi distribuţia de produse dedicate agriculturii. ”Toţi banii pe care ar fi trebuit să-i plătim impozit i-am folosit ca să investim, aşa că am avut şansa să creştem mult mai repede”, spune Mihail Mucsi. De asemenea, a ştiut să aducă utilaje la mâna a doua, preferând această variantă pentru că nu a trebuit să plătească taxe vamale. Şi, foarte important, a luat bani europeni pentru a-şi dezvolta afacerea: 400.000 de euro prin SAPARD şi 700.000 de euro prin programul FEADR.

Reportaje

Emisiuni

Galerii Foto

Articole Similare