În această ediție a emisiunii Rural, în prima parte discutăm cu doi fermieri de la Biertan, din județul Sibiu. Unul dintre ei – Ionel Andrei, crește câteva sute de vaci, de lapte sau pentru carne. Celălalt – Daniel Constantin, fără legătură cu ministrul agriculturii, se ocupă de capre. De fapt, amândoi mai mult se ocupau, pentru că o astfel de meserie – creșterea animalelor, nu se arată întotdeauna a fi ușoară sau profitabilă.
Ionel Andrei și Daniel Constantin au fost de mai multe ori și sus și jos, au câștigat și au pierdut, și-au făcut prieteni, dar și inamici. Din toate acestea și din mai mulți ani de crescut vaci și capre rămâne, se pare, doar o amintire. În grajdul în care încă e stăpân, deși nu știe pentru câtă vreme, Ionel Andrei vorbește despre vacile de lapte.
Afacerile nu mor din cauza concurenței externe, ci din cauza unor neînțelegeri locale. Ca peste tot, peștele mare îl înghite pe cel mic, spune Ionel Andrei, care se plânge că nu îi este respectat un contract de închiriere pentru un fost IAS. Urmează probabil să fie dat afară, așa că se gândește să renunțe deocamdată la a mai crește vaci de lapte pentru că nu mai are unde să le țină
Deocamdată, plângerea lui Ionel Andrei își urmează calea în justiție. Rămâne de văzut unde își va crește cele câteva sute de vaci pe care le are. Cât îl privește pe celălalt crescător de animale, tizul ministrului agriculturii Daniel Constantin, acesta a renunțat deja la un viitor în domeniu. E pe cale să lichideze efectivul de capre, și asta la modul propriu. Spune că nu a întrebat nimeni de produse în ultima vreme, deși pare greu de crezut, așa că ori le taie, ori le vinde pentru export în țările arabe.
Așadar, sunt probleme în domeniul producției de lapte. Oricum România e departe de efectivele care ar aduce îndestulare și ar permite și exporturi pe măsură. Adevăratele probleme însă ar putea să apară însă din 2015, odată cu dispariția așa numitelor ”cote de lapte”. Introduse ca o reglementare temporară a pieței în anii 80, acestea au pus o stavilă producțiilor mari și foarte mari din unele state vestice. Odată cu dispariția lor, piața europeană a laptelui va fi perturbată, consideră analiștii domeniului, iar cea mai gravă situație ar urma să fie în statele din estul Uniunii Europene. Producătorii români se tem că anul viitor piața locală va fi inundată de laptele german, de exemplu. Deja anul acesta Germania și alte șase state vest europene și-au depășit cotele de producție.
În paralel scade prețul laptelui, cu repercursiuni asupra veniturilor. Situația este provocată nu atât de supraproducție, cât mai ales de embargoul Rusiei impus produselor europene în această vară. La Bruxelles, corespondentul RFI Mihaela Gherghișan a discutat cu expertul Brigitte Misonne, șefa unității lapte din Directoratul General Agricultură al Comisiei Europene.
Așadar, e clar că există un pericol, sau măcar un risc pentru producătorii români din industria laptelui – supraproducția din vest, însoțită de prețuri mai mici pentru cumpărători. E adevărat că scăderea prețurilor la raft, cauzată de importuri mai ieftine, nu a fost mereu o consecință în România. În aceste condiții, încercăm să aflăm cât de pregătită este România pentru desființarea cotelor de lapte, după ce o primă abordare a subiectului a avut loc acum jumătate de an, tot în această emisiune. Și atunci, ca și acum, ni se alătură în dezbatere Dorin Cojocaru, președintele Asociației Patronale din Industria Laptelui.