AcasăEducaţia în mediul rural

Educaţia în mediul rural

Tinerii din mediul rural au, din diverse motive, șanse reduse de a urma licee de specialitate sau universități de profil. În acest context, companiile din agricultură și industria alimentară au dezvoltat şcoli duale.

Invitaţi:Anca Roman, director de comunicare FrieslandCampina România, Mihaela Nabar, director executiv World Vision România şi Mihaela Gherghişan, corespondent RFI la Bruxelles.

Jurnal Rural

Guvernul a stabilit subvenția pe hectar pentru anul 2020

Executivul României a aprobat cuantumul plăţii unice pe suprafaţă, al plăţii redistributive şi intervalele de suprafaţă pentru care se acordă în anul 2020. Totodată, a stabilit nivelul plăţii pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, al plăţii pentru tinerii fermieri şi plafonul aferent schemei de sprijin cuplat pentru măsura din sectorul zootehnic, respectiv, speciile ovine şi caprine.

Potrivit Ministerului Agriculturii, schema de plată unică pe suprafaţă este de 98,73 euro pe hectar, plata pentru înverzire este de 57,82 euro pe hectar, iar plata pentru tinerii fermieri de 36,61 euro pe hectar. „Începând cu data de 16 octombrie 2020, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură poate acorda plăţi în avans în cadrul schemelor de plăţi directe din sectorul vegetal şi zootehnic într-un procent de maximum 70%”, se arată în comunicatul de presă al Ministerului Agriculturii.

 

Topul scumpirilor pentru alimente

Pe piața alimentelor din România, zahărul s-a scumpit cel mai mult în luna septembrie, față de luna august, cu 14%, potrivit datelor din Monitorul Prețurilor pentru alimente, o aplicație lansată anul trecut de Consiliul Concurenței. Un kilogram de zahăr a costat, în medie, 3,60 de lei în perioada 1-14 septembrie, față de 3,15 lei în august, transmite Agerpres.
În perioada 1 august – 22 septembrie, nouă din cele zece poziții din Top 10 căutări în aplicația Monitorul Prețurilor pentru Alimente sunt sortimente și branduri de zahăr, explicabil prin consumul sezonier. În gospodăriile populației și în regim industrial, zahărul este folosit, în această perioadă, pentru gemuri, dulcețuri și alte conserve dulci pentru iarnă.

Roșiile au înregistrat a doua cea mai mare scumpire în luna septembrie. Un kilogram de roșii a costat, în medie, 5,86 lei, cu 2,5% mai mult decât în august. Lămâile, de asemenea, s-au scumpit cu 2,5%, de la 8,25 lei pe kilogram, la 8,46 lei. Scumpiri ușoare au cunoscut și merele (1,72%) și salamul (1,69%).

În schimb, cartofii au avut cea mai mare scădere de preț, cu 6,64%. S-au mai ieftinit ceapa (cu 5,74%), făina (cu 4,74%), mălaiul (cu 2,23%), uleiul (cu 0,24%).

 

O companie agricolă cotată la Bursa de la București

Holde Agri Invest, companie care concentrează aproape 10.000 de hectare de teren, cu investiții de aproximativ 10 milioane de euro în primii trei ani de activitate a fost listată la Bursa de Valori București, pe piața AeRo. Conceptul pentru Holde Agri a fost gândit în anul 2016 de patru antreprenori români, Liviu Zăgan, Robert Maxim, Matei Georgescu și Alexandru Covrig. În 2017, fondatorii și-au unit forțele cu echipa companiei locale de management al activelor financiare, Certinvest. Holde Agri a derulat și un plasament privat, compania având 52 de acționari. Vertical Seven Group este cel mai mare acționar al Holde, cu 19,6% din companie, în timp ce restul investitorilor dețin între 0,1% și 9% din afacere. Statutul companiei prevede ca niciun acționar să nu dețină participația majoritară.

 

România, deficit de produse agroalimentare de 968 milioane euro

România a înregistrat în primul semestru din acest an un deficit de 968 de milioane de euro în comerţul cu produse agroalimentare, în scădere cu 11% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2019, potrivit datelor centralizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, transmite Agerpres. În relația comercială cu Uniunea Europeană, România a consemnat un sold negativ de 1,74 miliarde de euro în primele şase luni ale anului, însă în comerţul cu ţările extracomunitare a realizat un excedent de 781,4 milioane euro. Potrivit datelor MADR, în perioada ianuarie-iunie a.c., exporturile s-au majorat cu 12%, până la 3,4 miliarde euro, în timp ce importurile au crescut cu 6%, însumând 4,4 miliarde de euro.

 

În continuare, vă prezentăm câteva știri europene, pe scurt.

Comisia Europeană a exprimat un punct de vedere în dezbaterea privind autorizarea de către Franța a substanțelor neonicotinoide pentru a salva industria sfeclei de zahăr. Într-un răspuns la o interpelare a unui parlamentar european, reprezentanții Executivului Uniunii Europene arată că este posibil ca guvernul francez să nu primească derogări cu privire la utilizarea controversatei clase de pesticide.

Tot Comisia Europeană a aprobat cererea de includere a unui condiment din Croația în Registrul indicațiilor geografice protejate. Condimentul este obținut prin prepararea sucului stors din struguri proaspeți sau uscați.

Finanțări pentru soluții inovatoare. 46 de noi proiecte vor primi 236 de milioane de euro din programul Orizont 2020 pentru cercetare în domeniul agricol. Proiectele vor dezvolta soluții inovatoare și vor aborda teme precum reducerea utilizării pesticidelor, vor promova sisteme alimentare urbane, agroecologia sau noi forme de energie utilizate în agricultură.

Comisia Europeană a primit o inițiativă cetățenească europeană semnată de 1,4 milioane de oameni care solicită să fie eliminată, treptat, utilizarea cuștilor pentru animalele de crescătorie. „Sfârșitul cuștilor” este doar a șasea inițiativă cetățenească europeană care reușește să atingă pragul necesar de un milion de semnături. Prima inițiativă cetățenească a fost lansată în urmă cu opt ani, iar aceasta este prima inițiativă de succes în favoarea animalelor de crescătorie.

În Italia, un grup de specialiști lucrează la o tehnologie inovatoare cu ultrasunete pentru a proteja culturile, într-un mod durabil, fără a dăuna animalelor. Prezența unor animale, precum căprioarele sau mistreții, care trăiesc în regiunea italiană Toscana, provoacă daune majore culturilor agricole, ducând la pierderea veniturilor fermierilor. În ultimii cinci ani, numărul animalelor sălbatice aproape că s-a dublat, iar femierii speră că tehnologia cu ultrasunete poate fi un răspuns bun pentru protejarea culturilor.

Reportaje

Emisiuni

Galerii Foto

Articole Similare