AcasăEmisiunePorcul din România poate pleca din nou spre vestul Europei

Porcul din România poate pleca din nou spre vestul Europei

România va putea exporta porci vii în Uniunea Europeană începând cu luna octombrie a acestui an, după ce trecerea în anexa I a Deciziei europene a fost votată în unanimitate în Comitetul Permanent Veterinar al Comisiei Europene. Și nu au fost cerute garanții suplimentare.

Exportul era interzis de 13 ani, mai exact din 2003, întrucât România folosea vaccinarea porcilor pentru eradicarea pestei porcine clasice. Și chiar dacă boala a dispărut de pe teritoriul național de ani buni, interdicția a rămas în vigoare, situație care a adus pierderi de milioane de euro fermierilor.

Crescătorii de porci din România au solicitat în repetate rânduri deblocarea comerțului cu porcii vii către Uniunea Europeană, fiind într-o situație dificilă din cauza crizei generale a sectorului european al cărnii de porc determinat de embargoul rusesc la importurile de carne de porc din Europa. Numai în ultimul an pierderile au fost estimate la peste 40 de milioane de euro.

Livrările de carne și produse procesate din carne de porc provenind de la firme românești au fost interzise pe piața Uniunii Europene din anul 2003, întrucât România folosea vaccinarea porcilor pentru eradicarea pestei porcine clasice.

În 2007, Comisia Europeană a decis să prelungească, până la 31 decembrie 2009, interdicția impusă firmelor românești privind livrările de carne de porc, considerând că pesta porcină nu este încă ținută sub control. În decembrie 2009, Comitetul Permanent pentru Lanțul Alimentar și Sănătate Animală a aprobat includerea României în anexa III a Deciziei 2008/855, ceea ce permitea unităților de procesare a cărnii de porc din România să iasă pe piața comunitară cu produse din carne provenită din zonele europene oficial libere de pesta porcină clasică.

Ulterior, România a solicitat Comisiei Europene, la cererea producătorilor români, includerea în anexa II a Deciziei 2008/855. Obținerea acestei decizii a permis și comerțul cu carne și produse din carne de porc produse în România, deschizând producătorilor români perspective favorabile pentru a-și comercializa produsele pe piața europeană.

Includerea României în anexa II a Deciziei 2008/855 a fost esențială, deoarece astfel s-a putut solicita ulterior înscrierea în Anexa I a Directivei, ceea ce a permis liberalizarea totală, inclusiv posibilitatea comercializării porcinelor vii pe piața europeană.

În România, ultimele focare de pestă porcină din România au fost înregistrate în 2007, în județul Timiș, la fermele companiei Smithfield, unde au fost sacrificați peste 50.000 de porci.

În acest timp, ajutorul venit de la Uniunea Europeană nu acoperă nici 1% din pierderile înregistrate, spune la RFI, în emisiunea Rural, Ioan LADOȘI, președinte al Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România.

Tot în emisiunea de astăzi discutăm despre finanțarea europeană a proiectelor din agricultură, prin AFIR. Surprinzător este faptul că la această oră mai sunt disponibile multe milioane de euro, după cum spune Călin Nuțu, director în cadrul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

Reportaje

Emisiuni

Galerii Foto

Articole Similare