În comuna constănțeană Nicolae Bălcescu, un fotbalist s-a decis să se aventureze, alături de întreaga familie, în agricultură. Are pe mână o afacere care valorează acum o sumă atât de mare încât celor mai mulți dintre noi, probabil, le-ar fi frică să o pronunțe.
Laurențiu Colintineanu a fost să vadă sera de roșii construită cu finanțare din fonduri europene.
Andrei Ianțoc, fermier, fost fotbalist, încheie reportajul lui Laurențiu Colintineanu, realizat în comuna constănțeană Nicolae Bălcescu. Din sud-estul României mergem acum la Bruxelles, la corespondentul RFI Mihaela Gherghișan.
Plecând de la aceste lucruri, discutăm acum despre viața unui cultivator de legume dintr-o zonă cu tradiție și cu renume în domeniu. Societatea Agricolă ”Legume – Fructe Matca” din județul Galați este condusă de Mircea Croitoru.
O idee de ”afaceri” pentru fermierii care se ocupă cu cultivarea legumelor a început să prindă tot mai mult teren. Orăşenii care doresc legume ecologice se pot asocia cu mici agricultori dispuşi să îşi cultive terenul pentru ei. Sistemul, bine cunoscut în statele dezvoltate, se dezvoltă treptat şi în România.
De aproximativ şase ani, în România se dezvoltă încet un nou tip de agricultură cu mulţi adepţi în Vestul şi centrul Europei, în Asia, dar şi în SUA sau America de Sud. Se numeşte agricultura susţinută de comunitate şi presupune, în linii mari, un parteneriat între un grup de familii din marile oraşe şi un mic agricultor din proximitate.
Acesta din urmă, în schimbul unei sume de bani agreată cu grupul de familii, sub forma unui abonament anual, produce şi livrează pe perioada unui an, săptămânal, un coş de legume şi alte produse alimentare.
În momentul de faţă, în programul Asociaţiei pentru Susţinerea Agriculturii Ţărănăşeti, promotorul proiectului, există 13 producători agricoli şi aproximativ 300 de familii, dintre care majoritatea din Timişoara şi Cluj, dar şi din Arad, Oradea sau Odorheiul Secuiesc.
Aproximativ 70 de familii din Bucureşti primesc coşuri de legume de la producători din judeţele Buzău şi Giurgiu.