Cine si cum salveaza albinele si fermierii

Cultură de rapiță atacată de dăunători. Foto: fermierul Cosmin Iancu.

Inițiativele civice de la nivel european propun reducerea utilizării pesticidelor sugerând că în felul acesta se salvează albinele și fermierii. Numai că fermierii nu vor să fie salvați în felul acesta. Ei propun o reconsiderare a propunerii lansată de Comisia Europeană.

Invitaţi: Carmen Botez, director executiv Asociaţia Industriei pentru Protecţia Plantelor din România, Cosmin Iancu, fermier, Florin Dascălu, membru în Comitetul Director al Asociaţiei Apicultorilor din România, filiala Bucuresti-Ilfov, Mihaela Gherghisan, corespondent RFI la Bruxelles.

 

Jurnal rural european

  • Glifosatul, în dezbatere la Bruxelles;
  • Nutri-score, un algoritm de calcul contestat;
  • Agenda Agrifish de săptămâna aceasta; 
  • Tendințe de consum la Salonul internațional de la Paris;
  • Congres Copa-Cogeca în Croația.

 

Glifosatul, în dezbatere la Bruxelles

Utilizarea pesticidului glifosat după data de 15 decembrie, când expiră autorizația Uniunii Europene, nu a primit încă undă verde. Propunerea de prelungire a autorizării cu încă un an, avansată de Comisia Europeană, a fost blocată săptămâna trecută, vineri, în Comitetul permanent pentru plante, animale, alimente și furaje.

Surse din cadrul reuniunii au declarat pentru Euractiv că reprezentații Luxemburgului, ai Maltei și ai Croației s-au opus prelungirii aprobării, în timp ce Franța, Germania și Slovenia au ales să se abțină de la vot, iar aceștia au fost suficienți pentru a nu se forma o majoritate calificată în favoarea extinderii perioadei de utilizare a pesticidului controversat.

Următorul pas este începerea procesului de depunere a contestațiilor și, dacă nici în comisia de apel nu se formează majoritatea necesară, atunci Colegiul comisarilor ar putea lua o decizie.

În ultimii ani, glifosatul a făcut obiectul unor dezbateri controversate în privința riscului potențial asupra sănătății umane. În 2017, o inițiativă cetățenească a depus o petiție prin care cerea interzicerea glifosatului utilizat pe scară largă în agricultura europeană. Comisia a decis atunci să prelungească aprobarea glifosatului pentru încă cinci ani, în lipsa dovezilor științifice care să stabilească o legătură între utilizarea erbicidului și apariția cancerului la oameni. Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) urmează să prezinte evaluarea sa la mijlocul anului viitor. Între timp, o nouă inițiativă cetățenească europeană, validată săptămâna trecută, solicită eliminarea completă a pesticidelor sintetice până în anul 2035, cu o perioadă intermediară de reducere a utilizării acestora, cu 80% până în 2030.

 

Nutri-score, un algoritm de calcul contestat

Mai multe voci din Uniunea Europeană afirmă că sistemul de etichetare Nutri-score este abandonat de executivul european în favoarea unei alternative îmbunătățite, mult mai credibilă și utilă pentru consumatori.

Nutri-score, un sistem de etichetare a alimentelor bazat pe coduri de culori, care clasifică alimentele de la A la E, pe baza valorii nutritive, a fost creditat de mai multe state europene în ultimii ani, dar criticat de altele, în același timp. Franța, prima țară care a implementat acest sistem și l-a promovat începând cu anul 2017, dar și Belgia, Luxemburg, Germania sau Țările de Jos au insistat mult timp pentru ca Nutri-Score să devină un reper pentru hrana sănătoasă, un pilon al strategiei „Farm to Fork".

În Uniunea Europeană există lanțuri de supermarketuri care au început deja să utilizeze voluntar Nutri-Score pentru produsele alimentare marcă proprie. În România, consumatorii care cumpără produse marca Mega-Image sau Kaufland sunt, de asemenea, familiarizați cu etichetele Nutri-score. Însă criticile producătorilor europeni, care consideră defectuos algoritmul ce stabilește evaluarea nutrițională a alimentelor, de exemplu pizza congelată este mai bine cotată decât sucurile naturale, alături de cele ale decidenților politici din mai multe state membre, în special italieni, dar și spanioli sau greci, au determinat executivul european să facă un pas înapoi.

Până la sfârșitului anului, Comisia va înainta propunerile sale pentru o etichetă standardizată la nivelul Uniunii Europene.

Agenda Agrifish de săptămâna aceasta

Miniștrii agriculturii din statelele membre se reunesc, astăzi și mâine, la Luxemburg, unde are loc Consiliul Agrifish, pentru a discuta situația actuală de pe piețele agricole europene și implicațiile acordurilor comerciale multilaterale și bilaterale asupra competitivității sectorului agricol european.

În cadrul reuniunii, miniștrii vor face un schimb de informații cu privire la situația de pe piețele agricole naționale, în contextul războiului prelungit din Ucraina. Discuțiile se vor concentra pe impactul creșterii costurilor de producție în toate sectoarele de profil și al indisponibilității îngrășămintelor. În context, se va discuta și despre promovarea îngrășămintelor de grajd ca parte a economiei circulare.

 

Tendințe de consum la Salonul internațional de la Paris

La Paris, la sfârșitul săptămânii trecute, s-a deschis Salonul internațional al alimentației, unul dintre cele mai mari la nivel european. În ediția din acest an, pe parcursul celor cinci zile de desfășurare, expoziția prezintă tendințele de consum alimentar pe piața mondială, care includ o ofertă masivă de substitute de carne.

Reprezentanții industriei agroalimentare din Franța cred mai mult ca niciodată într-un viitor al alimentației cu mai puțină carne și mai multe produse vegetale, o tendință care se poate vedea la Salonul internațional al alimentației, unde un produs din patru prezente la această manifestare este un substitut de proteine animale, remarcă Les Echos.

 

Congres Copa-Cogeca în Croația

Aproape 400 de fermieri și reprezentanții acestora s-au reunit săptămâna trecută la congresul organizat de Copa-Cogeca în Croația. Discuțiile au marcat efectele crizelor succesive asupra sectorului agricol, una provocată de pandemia COVID-19, cealaltă, de o intensitate mult mai mare, generată de războiul din Ucraina, și care s-au suprapus peste dificultățile provocate de schimbările climatice.

Fermierii doresc acțiuni europene coordonate, care să vină în sprijinul celor care folosesc instrumentele financiare disponibile în noua politică agricolă comună, și un răspuns european comun și unit la provocările cu care se confruntă sectorul agricol în prezent. În timpul întâlnirii, a fost reiterat sprijinul acordat Ucrainei și nevoia susținerii în continuare a fermierilor ucraineni.

Următoarea reuniune a Copa-Cogeca va avea loc anul viitor, la București.