Fermierul Constantin Mihalache, care administrează 1.500 de hectare în județul Călărași, transmite un mesaj din agricultura reală: culturile de toamnă sunt puternic afectate de secetă și de vântul puternic din ultima perioadă. Soluția salvării culturilor? Despăgubiri și subvenții plătite la timp.
Totodată, sectorul de legume-fructe se confruntă cu o reducere a ajutorului de minimis și cu o serioasă concurență a produselor din import.
Invitați: Constantin Mihalache, fermier, și Aurel Tănase, președintele Organizației naționale interprofesionale legume-fructe.
Jurnal Rural
Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, susţine că este fundamental ca reglementările Politicii Agricole Comune să fie adaptate cât mai rapid, pentru ca statele membre să îşi susţină în continuare fermierii, în condiții de flexibilitate.
Adrian Oros a subliniat pe pagina de Facebook că a solicitat sprijin financiar direct din Fondul European de Garantare Agricolă pentru lapte, carne de porc şi de pasăre similar cu cel acordat în 2015 şi 2016 în perioada embargoului cu Rusia.
Totodată, pentru sectorul vitivinicol afectat de închiderea industriei hoteliere, a restaurantelor și cafenelelor, ministrul agriculturii a solicitat Comisiei Europene ca sumele disponibile pentru programul naţional vie-vin să poată fi utilizate, pentru a evita abandonul plantaţiilor viticole înfiinţate prin programele de reconversie.
Mai multă miere pentru apicultorii francezi
Apicultorii francezi se așteaptă la o recoltă excepțională de miere în această primăvară. Vremea favorabilă dintr-o mare parte a Franței a coincis cu înflorirea naturii. În plus, măsurile de izolare au permis albinelor să se activeze, au observat unii apicultori. Ceea ce se schimbă o dată cu izolarea este că albinele nu mai sunt tulburate de bicicliști sau de zgomotul mașinilor.
Anul 2020 promite să fie foarte bun pentru apicultorii din jumătatea de nord și de vest a Franței.
Totuși, în acest sector, care are 2.000 de profesioniști și zeci de mii de amatori, activitatea rămâne fragilă. Albinele sunt foarte sensibile la condițiile meteorologice, la poluare sau la prădarea unor specii precum cornul asiatic.
Apicultorii francezi ar avea nevoie de un an productiv. 2018 a fost un an bun, dar, din cauza succesiunii perioadelor de îngheț și secetă, producția de miere din 2019 a fost mai puțin de jumătate față de 2018, conform asociației de specialitate.
Producții agricole în creștere, în Germania
Producția de grâu din Germania va scădea anul acesta cu 3%, până la aproximativ 22 de milioane de tone, conform estimărilor asociației de profil.
Producția de rapiță este previzionată în creștere cu 15%, față de anul trecut. Precipitațiile din ultimele două săptămâni au ajutat la compensarea vremii nefavorabile din această primăvară.
Germania este al doilea mare producător de grâu al Uniunii Europene, după Franța, în majoritatea anilor. La fel este ierarhia europeană și în ceea ce privește producția de rapiță.
Recolta de porumb poate crește cu 20%, până la 4,37 milioane de tone, datorită creșterii suprafeței cultivate și a îmbunătățirii preconizate a randamentului, transmite Reuters.
În fine, recolta de orz de primăvară, folosită în producția de bere și malț, este prevăzută să crească cu 6,3%, până la 1,94 milioane de tone.
Abatoare germane și franceze, sub presiunea Covid
Toți cei 400 de angajați ai unui abator din zona Orleans, din Franța, unde au fost confirmate 34 de cazuri de Covid-19, vor fi testați, a anunțat agenția regională pentru Sănătate.
În Germania, abuzurile din industria de profil privind legislația muncii sunt cunoscute de ani buni, dar puține s-au schimbat. Infectarea cu noul coronavirus a mai multor angajați din abatoarele germane a stârnit o dezbatere acerbă despre condițiile de muncă din aceste unități de producție.
Un abator din landul Renania de Nord-Westfalia s-a închis, după ce 200 dintre cei 1.200 de angajați au fost depistați pozitiv cu Covid-19. Abatoarele din Baden-Württemberg și Bavaria au raportat, de asemenea, rate mari de infecție, iar o altă fabrică a fost închisă după ce 128 de angajați au fost confirmați pozitivi.
Timp de ani buni, industria germană a cărnii a fost criticată pentru că angajează lucrători cu salarii mici din Europa de Est, în special din România și Bulgaria. Mulți sunt angajați ca lucrători temporari. Cifrele exacte privind numărul de angajați și condițiile lor de muncă nu sunt disponibile, deoarece o parte lucrează „la negru”. Conform unei evaluări a guvernului german, numărul controalelor privind forța de muncă a scăzut cu 60%, în ultimul deceniu.
În Germania, angajații din abatoare câștigă aproximativ șapte euro pe oră, în Franța între 9 și 12 euro, iar în Danemarca, spre exemplu, câștigă, în medie, 25 de euro pe oră.
La final, câteva știri, pe scurt, din state europene.
Reprezentanți ai guvernului polonez au declarat săptămâna trecută că au solicitat Uniunii Europene să includă subvenții agricole mai mari în viitorul buget de șapte ani, sugerând o creștere cu 10% față de alocările deja convenite.
Prim-ministrul polonez a declarat că a prezentat această propunere cu privire la bugetul 2021-2027 într-o scrisoare trimisă liderilor Uniunii Europene și șefului Comisiei, Ursula von der Leyen.
Proiectul strategiei „Farm to fork” („De la fermă la furculiță”), care este programat să fie lansat oficial în data de 20 mai, după două amânări, va include sprijin pentru producția de „materii prime pentru furaje și alimente durabile pentru animale”, inclusiv preparate din insecte.
Planul prevede că Executivul Uniunii Europene va „revizui legislația europeană pentru a încuraja înlocuirea materiilor furajere (precum soia, de exemplu) cu alternative mai durabile, cum ar fi insectele”.