Anul de marketing 2020 a fost complicat din cauza secetei. Nu doar în România, ci în majoritatea statelor europene. Drept urmare, producțiile la toate culturile au fost mai mici, iar prețurile au crescut până la a înregistra adevărate recorduri. În acest context, fermierii și comercianții au avut o serie de tensiuni în ceea ce privește relația comercială. Experții explică la RFI felul în care se poate găsi o cale de înțelegere între fermieri și comercianți, în cazul în care apar nemulțumiri legate de contracte.
Invitați la Rural: Cezar Gheorghe, consultant trading la Clubul Fermierilor Români pentru agricultură performantă, Mihaela Gherghișan, corespondent RFI România la Bruxelles.
Jurnal Rural
Peste 87% din fermierii eligibili, adică 686.214 fermieri au fost autorizați la plată în ultima lună, în cadrul Campaniei de plăți în avans pentru anul 2020, informează Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA).
Suma totală autorizată la plată este de peste 1,2 miliarde de euro, din care 918 milioane euro din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), 247 milioane de euro din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), iar 49 de milioane de euro reprezintă cofinanțare de la bugetul național.
Din data de 25 noiembrie a.c., APIA începe plățile pentru măsurile de sprijin acordat fermierilor în contextul pandemiei de COVID-19, a anunțat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros. De aceste ajutoare vor beneficia atât fermierii din sectorul zootehnic, cât și cei din sectorul vegetal.
Controale și amenzi pentru siguranța alimentelor
Inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au aplicat, în luna octombrie, amenzi în valoare de peste 558.000 de lei în sectorul produselor alimentare de origine nonanimală. Controalele au fost efectuate la nivel național și au vizat unităţile de depozitare-alimentare, seminţe, legume-fructe și operatorii din industria alimentară care îşi desfăşoară activitatea în domenii precum: fabricarea produselor de morărit, a pâinii şi produselor de patiserie, a altor produse alimentare, băuturilor răcoritoare şi alcoolice.
Printre deficiențele constatate s-au aflat: neîntreţinerea igienică a spaţiilor de depozitare, întreţinerea necorespunzătoare a spaţiilor tehnologice de producţie, lipsa sursei de apă şi a grupului sanitar, lipsa vestiarului pentru angajaţi, lipsa asigurării trasabilităţii şi conformităţii produselor alimentare și desfăşurarea de activităţi neînregistrate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.
Au fost efectuate 11.400 de controale, de către direcţiile judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor precum şi a Municipiului Bucureşti, în urma cărora au fost aplicate 121 de sancţiuni contravenţionale, informează Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.
Exporturi de grâu, porumb și floarea-soarelui
România este al patrulea exportator de grâu din Uniunea Europeană, după primele 19 săptămâni din sezonul agricol curent, care a început la 1 iulie, și principalul exportator de porumb, acoperind aproape jumătate din cantitățile de porumb vândute de statele membre pe piețele extraeuropene. Iordania, Filipine, Sudan și Egipt sunt principalele destinații pentru grâul românesc, iar porumbul ajunge cu precădere în Libia, Marea Britanie, Tunisia și Liban. România este, de asemenea, cel mai mare exportator de semințe de floarea-soarelui din UE, cu peste 78.000 de tone livrate pe piețele extracomunitare, mai mult de jumătate din exporturile de floarea-soarelui ale Uniunii, și al doilea exportator de boabe de soia, după Croația. Este și al doilea exportator de orz, după Franța.
În primele patru luni din anul comercial curent, exporturile de grâu din Uniunea Europeană au scăzut cu 24%, comparativ cu perioada similară din anul anterior, ajungând la 7,8 milioane tone, în timp ce importurile au crescut cu 10%, până la 1,1 milioane tone. De asemenea, exporturile de porumb au avut o cădere pronunțată, cu aproape 60%, până la aproximativ 570.000 de tone.
Bani pentru agricultori din pachetul de redresare și reziliență
Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene au ajuns săptămâna trecută la un acord provizoriu privind un pachet de sprijin pentru fermieri, producători de alimente și zone rurale, în valoare totală de 8,07 miliarde de euro. Pachetul face parte din Programul de redresare și reziliență pe care Uniunea Europeană îl va derula începând cu anul viitor.
Conform textului convenit, un procentaj de aproximativ 30% din această sumă va deveni disponibil în anul 2021, iar restul de 70% ar urma să fie eliberat în 2022. Eurodeputații au reușit să asigure cel puțin 37% din fondurile de recuperare pentru acțiuni legate de mediu și climă și pentru bunăstarea animalelor, așadar sumele corespunzătoare se vor îndrepta către fermierii ecologici, și cel puțin 55% pentru start-up-urile tinerilor fermieri și pentru investiții în fermele agricole care dezvoltă soluții inovatoare.
Negocieri intense pe marginea viitoarei Politici Agricole Comune
Comisia Europeană, Consiliul și Parlamentul European nu au ajuns, încă, la un acord final privind viitoarea politică agricolă comună și se vehiculează, la Bruxelles, o posibilă amânare a aplicării acesteia până în anul 2023. Punctele divergente au apărut din cauza contradicțiilor care există între politica agricolă și Acordul Verde.
Vestea unei posibile retrageri a PAC, pentru a fi adusă în acord cu Pactul Verde, a fost bine primită de ONG-urile de mediu care solicitaseră executivului UE să anuleze propunerea originală a PAC, fundamentată în timpul comisiei Juncker, și să protejeze Acordul verde elaborat în mandatul comisiei von der Leyen.
Sancțiuni comerciale SUA-UE și o șansă pentru „un nou început”
Începând de marți, 17 noiembrie, Uniunea Europeană impune tarife de 25% la exporturile Statelor Unite pentru o gamă largă de produse, între care tutun, nuci, suc de fructe, pește, tractoare. Decizia Uniunii Europene este răspunsul la sancțiunile impuse de SUA în războiul comercial dintre cele două blocuri, un război care are, la origine, politica de subvenționare a industriei aviatice. Bruno Le Maire, ministrul francez al economiei și finanțelor a declarat, săptămâna trecută, că alegerea președintelui Biden va fi un nou început în relația comercială dintre Europa și SUA, transmite Reuters. Le Maire crede că în următoarele săptămâni se poate ajunge la un compromis între cele două blocuri comerciale și, în viziunea sa, un nou acord cu privire la subvențiile acordate aviației civile este posibil.
Franța: promovarea produselor locale
O inițiativă a mai multor comercianți cu amănuntul, de promovare a produselor agroalimentare locale, prinde contur în Franța. Potrivit ministrului francez al agriculturii, scopul acestei inițiative este „de a menține tendința consumului de produse proaspete și locale” manifestată în perioada carantinei din primăvara acestui an, transmite euractiv.com. El a mai spus că magazinele locale fac deja acest lucru, dar că este necesar ca fenomenul să se extindă și la nivelul supermarketurilor. Demersul vizează, în principal, produsele crude: fructe, legume, carne, lactate.
Germania: preocupare pentru dezvoltarea zonelor rurale
În Germania, un raport privind dezvoltarea zonelor rurale arată contribuția acestora la amortizarea efectelor COVID-19 asupra economiei. 42% din populația Germaniei trăiește în localități mici sau mijlocii din zonele rurale și jumătate din producția economică a țării este generată acolo. În acest context, ministrul german al agriculturii, solicită mai multe fonduri pentru investiții în zonele rurale, în special în infrastructură, în educație și alte servicii locale și se așteaptă ca o parte din finanțare să vină din bugetul Uniunii Europene, potrivit euractiv.de.