AcasăEmisiuneFermierii, favorizați în relația cu marile magazine?

Fermierii, favorizați în relația cu marile magazine?

Comisia Europeană propune măsuri pentru interzicerea practicilor comerciale neloiale în cadrul lanțului de aprovizionare cu alimente, pentru a-i ajuta pe fermieri să își consolideze poziția pe piață și să se protejeze împotriva șocurilor viitoare.

De punerea în aplicare și eventualele sancțiuni nu se va ocupa însă un organism european, ci autoritățile naționale, potrivit propunerii făcute de executivul UE. Operatorii mai mici din lanțul de aprovizionare cu alimente, inclusiv fermierii, sunt vulnerabili față de practicile comerciale neloiale utilizate de partenerii din cadrul lanțului, pentru că nu au putere de negociere și alternative pentru vânzarea produselor lor către consumatori, susține Comisia. Practicile comerciale neloiale care urmează a fi interzise sunt plățile întârziate în cazul produselor perisabile, anulările în ultimul minut ale comenzilor, modificările unilaterale sau retroactive ale contractelor și obligarea furnizorului la plata produselor irosite.

Alte practici vor fi permise numai dacă fac obiectul unui acord prealabil, clar și lipsit de ambiguitate între părți: faptul că un cumpărător returnează unui furnizor produsele alimentare nevândute; faptul că un cumpărător impune unui furnizor o plată pentru garantarea sau menținerea unui acord de furnizare pentru produse alimentare; faptul că un furnizor plătește pentru promovarea sau comercializarea produselor alimentare vândute de cumpărător, după cum aflăm de la corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghișan.

Cât privește soarta fermierilor români în viitoarea Politică Agricolă Comună, autoritățile de la București susțin că nu există motive de teamă. Știm că ar urma să fie mai puțină birocrație în obținerea banilor europeni, mai multă flexibilitate și adaptabilitate și mai puține controale. O recentă consultare publică, inițiată de Comisie, a arătat că fermierii sunt de părere că simplificarea PAC și digitalizarea vor atrage noi investiții în agricultură. A fost și în România o consultare națională pe tema viitoarei PAC – cum să fie creionată ca să nu fie discriminatorie. Care e situația acum aflăm de la Alexandru Potor, secretar de stat în MADR, cel care discută la Bruxelles cererile fermierilor autohtoni.

Jurnal Rural

Termenul până la care se pot cere bani pentru cadastrarea gratuită a terenurilor agricole este 7 mai, anunță Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

Instituția a început să trimită înștiințări către primari, iar aceștia au la dispoziție 45 de zile să solicite contractele de finanțare în limita a 155.000 de lei pentru 2018.

De la data semnării programului de finanțare, cei de la primării au termen de 60 de zile să semneze un contract de prestări servicii iar lucrările se vor derula până în 31 octombrie 2019. Lipsa proprietarilor de terenuri nu reprezintă un impediment pentru semnarea contractelor. ”Faptul că proprietarii sunt plecați din țară, de exemplu, nu reprezintă un impediment pentru semnarea contractelor. Nu avem nevoie de datele personale ale proprietarului – buletin sau certificat de deces. Ar fi de mare ajutor să le avem, dar nu sunt imperios necesare. Important este ca responsabilii de la primării să ne transmită numele proprietarilor și actul original cu numărul titlului de proprietate, atât. În decurs de doi ani de la semnare poate fi solicitat certificatul de moștenitor sau cel de deces, precum și alte date cu caracter personal, dar acestea nu sunt obligatorii”, spun reprezentanții Agenției.

Pentru acest an există un buget de peste 400 milioane lei pentru înregistrarea imobilelor în cadrul Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară 2015 – 2023.

Câți bani dă statul pentru albine?

Apicultorii vor primi în acest an un sprijin total de peste 33 de milioane de lei prin Programul Naţional Apicol, aceeaşi sumă urmând a fi virată şi anul viitor, potrivit unui proiect de hotărâre al Ministerului Agriculturii. În total, pentru perioada 2017 – 2019 sunt mai mult de 99 de milioane de lei, din care suma de 49,67 milioane lei reprezintă contribuţia Uniunii Europene la programele apicole naţionale.

Cu aceste fonduri, apicultorii pot achiziţiona echipamente, medicamente pentru albine, precum şi accesorii apicole, dar şi mătci şi familii de albine pentru apicultura convenţională sau ecologică. Programul, anunță ministerul, are drept scop ”creşterea numărului familiilor de albine, creşterea calitativă a produselor apicole, îmbunătăţirea indicatorilor de producţie, creşterea nivelului de valorificare a resurselor de natură vegetală”. În România sunt peste 40.000 de apicultori înregistraţi.

Provizorat pentru documentele agricole

Fermierii pot obține atestate de producător și carnete de comercializare provizorii până la emiterea noilor formulare, a decis guvernul, prin ordonanță de urgență. În acest fel, producătorii agricoli pot să beneficieze de ajutoarele de minimis și au acces în piețe pentru a-și vinde marfa.

Comercializarea de către producătorii agricoli persoane fizice, a produselor proprii, se face numai pe baza Atestatului de producător și a Carnetului de comercializare. Modificările legislative din ultima vreme presupun ca atestatele de producător și carnetele de comercializare a produselor agricole să fie emise pentru o perioadă de 7 ani. Din cauza faptului că nu este reglementată o perioadă de tranziție, până la emiterea noilor formulare, producătorilor agricoli care doresc să comercializeze produsele proprii în piață nu le pot fi eliberate atestatele de producător și carnete de comercializare.

În consecință, formularele atestatelor de producător și carnetelor de comercializare aflate pe stoc se pot folosi până în data de 30 iulie 2018.

Mai țineți minte viermii de mătase?

Ministrul Petre Daea vrea să salveze domeniul creșterii viermilor de mătase și propune înființarea Stațiunii de Cercetări Sericicole Băneasa București prin desființarea Societății Comerciale ”Sericarom”. Aceasta, singura unitate din România care producea şi distribuia ouă de viermi de mătase şi efectua cercetare ştiinţifică în domeniul sericiculturii, se află în insolvenţă de la sfârşitul lunii mai 2013  şi aştepta un plan de reorganizare. Așa că cea mai mare problemă a fermierilor care vroiau să investescă într-o astfel de afacere este legată de faptul că nu aveau de unde să achiziționeze gogoși de mătase.

Deocamdată banii alocați anual pentru Sprijinul Cuplat în Zootehnie pentru creșterea viermilor de mătase rămân neatinși pentru că niciun fermier nu solicită la Agenţia de Plăţi și Intervenţie pentru Agricultură sumele alocate.

Recorduri peste recorduri la cereale

Producția vegetală obținută în România anul trecut a crescut față de anul precedent, mai ales la cereale, plante uleioase, sfeclă de zahăr și legume. În schimb, producția de fructe a suferit scăderi de peste 25% față de 2016, anunță Institutul de Statistică.

Datele arată că suprafața cultivată a scăzut la cereale pentru boabe, cartofi și legume, însă a crescut la plante uleioase, sfeclă de zahăr și leguminoase pentru boabe. Cea mai mare creștere a fost cea a producției leguminoaselor pentru boabe, iar la această categorie, cantitatea obținută a fost de aproape trei ori mai mare comparativ cu 2016. Evoluția se datorează în mare parte și creșterii suprafeșelor cultivate cu aceste tipuri de plante, dar și a randamentului superior la hectar. Printre plantele cu producții mari se numără și floarea soarelui (+43,4%), soia boabe (+38,8%) și rapița (29,3%). Culturile de porumb ocupă în România aproape jumătate din suprafața cultivată cu cereale pentru boabe.

Irigații pe 2 milioane de hectare

Ministerul Agriculturii promite doua milioane de hectare acoperite cu sisteme de irigații până în 2020. Astfel, fermierii vor beneficia gratuit de sursele de apă și canalele de irigații, însă trebuie să cumpere sistemele de udare, iar cea mai la îndemână soluție este asocierea, pentru obținerea de fonduri europene.

Ministrul a anuntat că sursele de apă și canalele de irigații vor fi puse gratuit la dispoziția fermierilor, însă ei au obligația de a achiziționa sistemele de udare, fie cu fonduri proprii, fie în baza unor proiecte cu finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Rurală. Totodata, Petre Daea a făcut un apel la fermieri să se asocieze pentru a putea obține mai ușor banii.

 ”Guvernul dă bani pentru treaba aceasta. Faceți asociațiile ca să putem lua și banii prin PNDR pe fonduri europene ca să facem treaba”, a spus ministrul agriculturii.

Reportaje

Emisiuni

Galerii Foto

Articole Similare