Fermierii propun o schemă de ajutor de stat pentru irigațiile locale

Sistem de irigatii pe un cammp din Baragan

Sunt din nou planuri ambițioase pentru reabilitarea sistemului de irigații. Programul Național de Investiții are obiective generoase în materie de irigații. Pe lângă aceste investiții, fermierii solicită guvernului elaborarea unei scheme de ajutor de stat pentru dezvoltarea irigațiilor secundare.

De asemenea, continuă dezbaterile pe marginea legii vânzării și cumpărării de terenuri agricole. Un specialist în drept consideră că modficările aduse legii au probleme de constituționalitate.

Invitati: Florian Ciolacu, directorul executiv al Clubului Fermierilor Români pentru agricultură performantă, avocatul Cristian Popescu.

Jurnal Rural


Transporturile de animale vii de lungă durată către țări din afara Uniunii Europene vor trebui asistate de un medic veterinar pe durata întregii călătorii. Medicul va fi contractat de firma care efectuează exportul de animale vii, potrivit unei proiect de lege aprobat de Parlament și înaintat spre promulgare. România este, în prezent, cel mai mare exportator de animale vii din Uniunea Europeană și cel mai mare exportator de oi vii din lume, dar anchete ale organizațiilor internaționale non-guvernamentale cu privire la exporturile de animale care pleacă din România au constatat că unele transporturi sunt improprii, în condiții și cu mijloace de transport necorespunzătoare. La nivelul autorității naționale sanitar-veterinare va exista o bază de date a medicilor veterinari abilitați să însoţească transportul de animale vii.


Lactalis închide fabricile din bazinul Dornelor

Grupul francez Lactalis închide fabricile Dorna Lactate, din localitățile Dealu Floreni și Vatra Dornei, din județul Suceava. Reprezentanții grupului francez au anunțat că decizia a fost luată după epuizarea tuturor încercărilor de eficientizare a activității în cele două fabrici și în contextul noii realități economice. Dorna Lactate este prima achiziție a grupului francez pe piața românească, efectuată în anul 2008, și are aproximativ 400 de angajați.

Brandul LaDorna, lansat în anul 1998, va rămâne pe piață, urmând să fie produs în celelalte fabrici românești ale grupului. Astfel, producția mărcilor LaDorna va fi împărțită între fabricile Albalact, din județul Alba, și Covalact, din județul Covasna. Grupul francez arată într-un comunicat oficial că va continua activitatea de colectare a laptelui de la producătorii din zona Dornei.

 

Merele, un potențial de creștere a afacerilor

Evoluția consumului, a producției, a balanței comerciale și a prețurilor, din ultimii ani, arată că există potențial de dezvoltare pentru producția internă de mere, potrivit unei analize a Departamentului de Analiză al Băncii Transilvania. Datele Institutului Național de Statistică relevă că, în anul 2018, consumul de mere a crescut cu 20% față de anul precedent, la 620.000 de kilograme, cel mai ridicat nivel din anul 2006, iar consumul pe cap de locuitor a urcat la 31,7 kilograme.

De asemenea, a avut loc și o creștere a randamentului la hectar, ajungând la 11,8 tone în anul 2018, cea mai bună evoluție din 2004, însă rămâne cu mult sub media europeană care este de 26 de tone la hectar. În Polonia, cel mai mare producător de mere din Uniunea Europeană, randamentul mediu la hectar este de 24 de tone.

Conform datelor Eurostat, prețurile merelor pe piața românească sunt de patru ori mai mari comparativ cu cele înregistrate în Polonia. Deficitul balanței comerciale cu mere, pere și gutui a urcat, în ultimii ani, pe fondul creșterii importurilor spre niveluri record. Anul trecut a depășit 60 de milioane de euro, reprezentând aproximativ 10% din deficitul balanței comerciale cu fructe.


Diversificarea producției alimentare, o soluție pentru agricultura europeană

Diversificarea producției alimentare este esențială pentru consolidarea rezistenței agriculturii europene și crearea de modele de afaceri pentru fermieri, a declarat comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski. La un eveniment organizat de publicația euractiv.com, Wojciechowski a vorbit despre schimbările climatice și securitatea alimentară, avertizând asupra riscurilor concentrării aceluiași tip de producție în regiuni din Europa și din lume.

Diversificarea piețelor joacă un rol major în reducerea expunerii la crizele economice declanșate de dependența față de partenerii economici din afara Uniunii Europene, așa cum s-a întâmplat recent cu embargoul rus și cu tarifele americane.

Comisarul pentru agricultură a mai insistat asupra faptului că promovarea agriculturii ecologice ar trebui să fie „una dintre principalele priorități ale Uniunii Europene pentru următorii 7-10 ani” și a confirmat că la nivelul Uniunii Europene se pregătește un plan de acțiune, până la sfârșitul acestui an, care vizează instrumente financiare pentru fermierii ecologici, dar și creșterea cererii de produse ecologice din partea consumatorilor.


Malaezia contestă UE la Organizația Mondială a Comerțului

Malaezia va depune o plângere la Organizația Mondială a Comerțului cu privire la planurile Uniunii Europene de a opri utilizarea biocombustibililor pe bază de ulei de palmier. Țara din Asia de Sud-Est este al doilea cel mai mare producător de ulei de palmier din lume, după Indonezia, și va fi afectată de planul Uniunii Europene de eliminare a utilizării biocombustibililor până în anul 2030. Malaezia va contesta decizia Uniunii Europene prin mecanismul Organizației Mondiale a Comerțului de soluționare a litigiilor și urmează unui proces similar inițiat de Indonezia în decembrie 2019.

Uleiul de palmier este cel mai utilizat produs vegetal din lume și un ingredient cheie într-o gamă largă de produse, de la cele alimentare până la cosmetice. Comisia Europeană a concluzionat, anul trecut, că obținerea uleiului de palmier are drept consecință o defrișare excesivă și a adoptat o lege care să elimine treptat, între anii 2023 și 2030, utilizarea sa drept combustibil de transport. Consumul de ulei de palmier în sectorul alimentar a fost în continuă scădere, dar utilizarea ca biocombustibil a crescut.

 

Iată câteva știri pe scurt:

În România, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) anunță că, în perioada octombrie 2019 - iunie 2020, a autorizat la plată suma de 2,89 miliarde euro pentru 844.000 fermieri, adică pentru 99% din fermierii eligibili la plată. De asemenea, APIA continuă autorizarea, controalele administrative şi începerea controlului pe teren pentru pentru Campania 2020.

 

Comisia Europeană a lansat cereri de propuneri suplimentare pentru a sprijini activitățile de promovare ale producătorilor agroalimentari, cei mai afectați de criza actuală. Fondul suplimentar de 10 milioane de euro va fi disponibil pentru a stimula vânzările de fructe și legume, de vin, plante vii, produse lactate și cartofi. Jumătate din această sumă va fi destinată activităților de promovare desfășurate în comun de către organizații de producători din mai multe țări ale Uniunii Europene, iar cealaltă jumătate programelor naționale. În ambele cazuri, promovarea poate avea loc fie în interiorul, fie în afara UE, pentru o perioadă de un an. Propunerile pot fi înregistrate până la 27 august.


Germania a preluat președinția Consiliului Uniunii Europene începând cu luna iulie, iar ministrul german al agriculturii și-a expus prioritățile pentru următoarele șase luni. Pe listă se află și ideea introducerii unor informații privind bunăstarea animalelor pe eticheta comercială. În pofida deschiderii pe care o manifestă unele state membre privind o astfel de etichetare, este posibil ca progresele să fie lente. Cu toate acestea, ministrul german al agriculturii a susținut că subiectul este crucial pentru consumatori, pentru a înțelege valoarea alimentelor și a agriculturii. De asemenea, pe lista președinției germane se află și reluarea negocierilor privind acordul comercial dintre Uniunea Europeană și piața comună a Americii de Sud (Mercosur) și politica comercială cu Statele Unite.


În Franța, ministrul pentru tranziția ecologică a confirmat că interdicția utilizării glifosatului, un pesticid folosit în agricultură, va intra în vigoare în anul 2022. Într-un interviu pentru publicația „Le Parisien”, ministrul a spus că guvernul „examinează alternative care ar putea duce la o soluție rapidă”. Declarația vine după rezultatele bune obținute de partidul ecologist la alegerile locale și după cerințele formulate de Convenția cetățenilor pentru schimbările climatice.


Comisia Europeană are vești bune pentru Italia. A aprobat cererea de a include merele de Trentino în registrul indicațiilor geografice protejate. Această decizie crește numărul produselor italiene incluse în registrul indicațiilor geografice protejate la 303, ceea ce reprezintă 42% din numărul total de la nivelul Uniunii Europene.


În Polonia a fost numit, recent, un avocat pentru protecția animalelor. Misiunea avocatului va fi, printre altele, de a aviza proiectele de lege din domeniul protecției și bunăstării animalelor și de a analiza, evalua și monitoriza dispozițiile care funcționează în prezent.