O parte din sectorul agro-alimentar românesc a făcut progrese vizibile. Salariile au depăşit în unele cazuri industrii de vârf, investiţiile în tehnologie au devenit mai frecvente, conjunctura pieţei i-a ajutat pe fermieri. Este zona în care agricultura este performantă. Politicile publice, europene şi româneşti, ar trebui să găsească un mod de funcţionare eficient astfel încât să găsească soluţii şi pentru fermele mici şi medii.
Invitaţi la Rural: Florin Constantin, consultant agrbusiness, Cezar Gheorghe, expert pieţe de mărfuri agricole, Alexandru Haită, fermier, Mihaela Gherghisan, corespondent RFI la Bruxelles.
Jurnal rural european
- O rețea comună europeană cu informații despre PAC și oportunități de finanțare;
- Prognoză CE: fermierii sub presiune, în continuare;
- TOP 10 cheltuieli pentru bunăstarea animalelor;
- Suprafețele cultivate cu cereale, sub media ultimilor ani;
- Cum se raportează guvernele naționale la problemele de sănătate ale fermierilor.
O rețea comună europeană cu informații despre PAC și oportunități de finanțare
Comisia Europeană a lansat, săptămâna trecută, Rețeaua europeană a politicii agricole comune, prin fuziunea a două platforme existente, Rețeaua europeană pentru dezvoltare rurală și Parteneriatul pentru inovare europeană în agricultură.
Scopul acestui forum este de a îmbunătăți fluxul de informații despre agricultură și despre politica rurală în cadrul Uniunii Europene, de a sprijini implementarea și evaluarea planurilor strategice ale PAC, precum și de a stimula inovarea sectorului. Rețeaua este deschisă tuturor persoanelor implicate în activități agricole, silvicole și de dezvoltare rurală, de la fermieri și evaluatori până la grupurile de acțiune locală și rețelele naționale PAC, ce urmează să fie operaționale de la 1 ianuarie 2023.
Rețelele naționale vor integra părțile interesate din toate domeniile politicii agricole comune, care își vor împărtăși propriile experiențe profesionale și vor furniza publicului și potențialilor beneficiari informații despre PAC și oportunitățile de finanțare.
Prognoză CE: fermierii sub presiune, în continuare
Fermierii europeni se vor afla sub o dublă presiune în lunile următoare, anticipează Comisia Europeană în Raportul privind perspectiva piețelor agricole pe termen scurt, publicat săptămâna trecută. Pe de o parte, procesatorii și distribuitorii vor dori să-și mențină marjele operaționale și vor negocia strâns prețurile de achiziție, pe de altă parte, Comisia se așteaptă ca, pe fondul creșterii costului vieții, consumatorii să își reducă cererea de alimente. Deja mai multe sectoare anticipează modificări ale preferințelor consumatorilor, despre care se că se vor orienta către mai multe cumpărături de produse neprelucrate și mai puține servicii alimentare sau mai puține produse de marcă. Un raport recent al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară confirmă că prețul alimentelor cântărește mai mult pentru europeni, astăzi, decât în urmă cu câțiva ani, devenind principalul factor în decizia de cumpărare, urmat de gust.
Prețurile de producție agricolă nu se vor relaxa pe termen scurt, previzionează Comisia Europeană, din cauza incertitudinilor cu privire la modul în care se va desfășura războiul din Ucraina și a impactului costurilor cu energia.
TOP 10 cheltuieli pentru bunăstarea animalelor
Polonia, România și Germania sunt statele europene care alocă cele mai bune cheltuieli pentru bunăstarea animalelor, potrivit unui clasament publicat de comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, pe contul său de twitter. Acestea sunt estimări ale oficialului european bazate pe planurile naționale strategice aprobate sau în curs de negociere. În primele zece țări se mai află Finlanda, Austria, Slovacia, Italia, Letonia, Croația și Suedia.
Principalele acțiuni susținute de statele membre pentru bunăstarea animalelor sunt: densitate mai redusă de populare, investiții în adăposturile de creștere a animalelor, acces sporit la pășune și perioade mai lungi de pășunat.
Suprafețele cultivate cu cereale, sub media ultimilor ani
În pofida relaxării temporare a cerințelor de mediu, suprafețele cultivate cu cereale în Uniunea Europeană au scăzut sub media ultimilor cinci ani, iar producția este de așteptat să se reducă semnificativ, potrivit executivului european. Totuși, derogările și creșterea prețurilor semințelor au avut impact asupra culturilor oleaginoase, pentru care suprafețele s-au extins până la maxime istorice în acest an agricol, în special pentru soia (+18,8%) și floarea-soarelui (+17,4%). Însă Comisia nu se așteaptă ca extinderea suprafețelor să conducă la o creștere proporțională a veniturilor, din cauza randamentelor mai scăzute, induse de secetă.
Pentru a contracara efectele războiului din Ucraina asupra piețelor agricole, Comisia a permis statelor membre să slăbească temporar unele dintre cerințele de mediu, fără să fie afectate plățile din programul de subvenții agricole al Uniunii Europene. În afară de normele privind rotația culturilor, derogările au admis și cultivarea anumitor plante pe terenuri scoase din circuitul agricol.
Cum se raportează guvernele naționale la problemele de sănătate ale fermierilor
În fiecare an, începând cu 1992, în data de 10 octombrie este marcată Ziua mondială a sănătății mintale. Este o ocazie pentru a trece în revistă felul în care se raportează statele membre la acest subiect care atinge și comunitățile agricole. Ritmul muncii, aspectele economice, sociale, politice, veniturile incerte, schimbările climatice și reglementările în domeniu generează stres, oboseală, depresie, până la epuizare profesională, chiar și la sinucidere, spun experții.
O analiză realizată de platforma euractiv.com arată că în Uniunea Europeană sunt țări preocupate de sănătatea mintală a fermierilor, sunt state unde subiectul este tabu și altele care îl ignoră total. În Germania, Franța, Irlanda, Austria, există inițiative guvernamentale și private care vin în sprijinul fermierilor prin programe specifice de prevenție și consiliere.
În schimb, în Italia, subiectul este tabu, nu există informații disponibile și nici politici în domeniul sănătății mintale a fermierilor. În Spania, în Grecia, în Bulgaria sau România, de asemenea, nu există asistență specifică și nici date privind sănătatea mintală a lucrătorilor agricoli. În Polonia, subiectul este rar discutat, deși au fost înregistrate 186 de sinucideri de fermieri în anul 2020 și 168 în 2021.
Problemele de sănătate în rândul fermierilor au fost aduse în discuție de reprezentanții sectorului agricol, pentru a determina decidenții europeni să acorde o mai mare importanță fermelor de familie, fermelor mici și mijlocii, unde fenomenul este mai des întâlnit.