Fermierii români sunt și ei afectați de epidemia de coronavirus și de restricțiile decise de autorități care aproape au paralizat piața. Ei cer plata în avans a subvențiilor în acest an. ”Este singura soluție pentru a evita falimentul fermelor”, declară la RFI Alexander Degianski, un fermier din partea de vest a țării.
Ministrul Agriculturii, Adrian Orosz, declara recent la RFI că epidemia de coronavirus are efecte asupra producătorilor agricoli: ”Dacă în primele zile după criză toată lumea a făcut stocuri, au alergat prin magazine și au cumpărat cantități foarte mari de alimente, iar prețurile au crescut semnificativ, apoi, în următoarea săptămână vânzările au scăzut, prețurile au revenit aproximativ la normal, au rămas crescute doar cele care vin din import, pentru că acolo există o oarecare îngreunare a transportului mărfurilor. (...) Datorită faptului că oamenii cumpără mult mai puțin, pentru că nu au acces la fel de ușor în magazine sau în supermarketuri sau la piețe, au scăzut și cumpărăturile, iar unii producători ne semnalează că au stocuri consistente”.
În aceste condiții, femierii cer intervenția rapidă a Guvernului. Într-un interviu acordat RFI, Alexander Delgianschi, un fermier din partea de vest a țării care administrează peste 10.000 de hectare, atrage atenția că în curand fermele, mici și mari deopotrivă, riscă să rămână fără bani.
În acest condiții, spune el, ”este vital ca în acest an fermierii să primească banii pe subvenții în avans, adică mai devreme decât se acordă în mod normal”. Alexander Degianski atrage atenția că fermierii riscă falimentul în cazul în care, la vară, prețurile cerealelor și ale legumelor de producție autohtonă vor fi scăzute.
”Trebuie să avem banii în cont înainte să începem recoltatul pentru că atunci avem scadențe la rate la bănci, la furnizori, avem de plătit arendele. Nu ai de unde să ai bani decât dacă îți vinzi cultura”, atrage atenția fermierul care subliniază că vânzările în contextul gripării pieței sunt scăzute.